דף הבית תיירות ונופש אטרקציות ההכנות לשבת
ההכנות לשבת
SEOM 22/04/11 |  צפיות: 3833

ישלהתכונן לקראת השבת ולהכין את צרכיה טרם כניסתה. מכאן נגזרה האמרה הידועה: "מי שטרח בערב-שבת, יאכל בשבת; ומי שלא טרח בערב-שבת, מה יאכל בשבת?" חשיבות רבה יש להכנות לשבת. חז"ל אף הורו למי שנתברך במשרתים ועוזרים, ואיננו טורח בעבודות הבית כל ימות השבוע – להשקיע לפחות טרחה סמלית לכבוד השבת.

השבת הייתה אורח נכבד, והם כינו אותה בכינויי חיבה, כמו "שבת המלכה", או "כלה הקושרת גורלה בחתן". על-פי דימוי זה בא החתן – הוא עם ישראל, בברית-נישואין עם הכלה, היא השבת.

פעילויות לילדים בשבת כוללותרחיצה, תספורת, נטילת ציפורניים, לבישת בגדים נאים ומיוחדיםלכבודה של השבת. בבית עצמו חייב הכול להיות ממורק, השולחן ערוך במפה וכלים נאים, וכל משפחה, בהתאם ליכולתה, חייבת לכבד את שולחנה במאכלים ערבים ומשובחים יותר מאלה של כל ימות השבוע.

אולם ההכנות, אין עניינן רק בצד החיצוני-הפיזי. על-פי מקורות חז"ל,יש להתכונן לשבת בעיון ולימוד של פרשת השבוע שיש לקיימה טרם כניסת השבת.

הדלקת נרות שבת

הבית היהודי מקבל את השבת בהדלקת נרות ומצווה זו יוחדה לעקרת-הבית. יש להדליק את הנרות כמחצית השעה לפני השקיעה ביום שישי, ולכן יש להקפיד על לוח זמני הדלקת הנר, השונה בכל עיר ועיר, כי בירושלים נהוג להדליק ארבעים דקות לפני השקיעה. אישה, המדליקה נרות לאחר כניסת השבת – לא זו בלבד שלא קיימה את מצוות ההדלקה, אלא שחיללה את השבת בעברה על ציווי מפורש: "לא-תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת".

הדלקת הנר היא אחת משלוש המצוות, המיוחדות לנשים. אם אין אישה בבית, חייב הגבר, או אחד מבני הבית האחרים, להדליק נרות במקומה.

מדוע נתייחדה המצווה לאישה דווקא?

הסיבה הפשוטה: האישה היא המצויה בבית, ועל-כן הוטלה המצווה עליה. סיבה נוספת: מפני "שלום-בית"; חלקו חכמים כבוד לאישה, שהיא עיקרו של הבית, וזיכו אותה בכבוד של השראת הקדושה של השבת בבית.

חז"ל העלו סיבה מעניינת נוספת: מצוות ההדלקה היא כעין תיקון ופרה על חטאה של חוה, אם כל חי, אשר אכלה מפרי עץ הדעת האסור ואף האכילה מפריו את אדם

כמה נרות שבת מדליקים?

שני מנהגים עיקריים רווחים באשר למספר הנרות, שיש להדליק בערב שבת:

א. שני נרות – האחד כנגד "זכור" והאחד כנגד "שמור", שני המושגים המשלימים את קדושת השבת;

ב. מספר נרות הזהה למספר הנפשות במשפחה. למשל: משפחה, בה זוג הורים ושלושה ילדים, מדליקה 5 נרות.

אישה אשר בשוגג או באונס לא הדליקה נרות פעם אחת, חייבת מכאן ולהבא להוסיף נר אחד למספר הנרות הרגיל אצלה מדי שבוע בשבוע.

עם הדלקת הנרות אסור על האישה לעסוק בכל מלאכה האסורה בשבת.

יש להציב את הפמוטות על גבי השולחן, וסביבו יסבו בני הבית בסעודת השבת שלהם. רצוי שהנרות יהיו גדולים, כדי שיאירו אף בסעודת ליל-השבת.


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 SEOM

מיני ישראל עם אטרקציות לילדים בפסח ששוות ביקורים...

SEOM ייעוץ שיווקי בתיירות Israel Travel

הקמה ,ניהול וקידום במנועי חיפוש של  אתרי אינטרנט בתחום התיירות הנכנסת בשפות שונות וע"פ מדינות יעד



 


מאמרים נוספים מאת SEOM
 
סופגניות ,לביבות ומאכלי עדות ישראל בחנוכה בגולה
21/11/11 | אטרקציות
כזכור לנס השמן אנו מרבים לאכול מטעמים מסורתיים מטוגנים בשמן , כל עדה ומנהגיה , כל עדה ומאכליה.
גם השנה במהלך ימי חנוכה 2011 נטעם בעיקר "פונצ'קאס"-סופגניות מקמח, ביצים ושמרים מטוגנות בשמן ומבוזקות סוכר. חלקנו יאכל לביבות תפוחי אדמה מגוררים, גם הן ממנהגי עדות אשכנז המכנות אותן "לאטקס".


עשרת ימי תשובה: שלושה ספרים ,סליחות ושופר
25/09/11 | אטרקציות
שלושה ספרים נפתחים בראש השנה: אחד של צדיקים גמורים, ואחד של רשעים גמורים, ואחד של בינוניים (לא רשעים ולא צדיקים). צדיקים גמורים – נכתבים ונחתמים לאלתר לחיים; רשעים גמורים – נכתבים ונחתמים למיתה; בינוניים תלויים ועומדים מראש השנה עד ליום הכיפורים, זכו – נכתבים לחיים, לא זכו – נכתבים למיתה.

מבצר נמרוד הלא הוא מצודת קלעת נמרוד
כיצד אפשר היה להגן ממרומי המבצר על דרך הנמצאת הרבה מעבר לטווח הנשק של מגניו?

מחוסר אמצעי-קשר יעילים יותר, נבחרה תמיד פסגה, השולטת בתצפית על שטח נרחב ככל האפשר.


מבצר נמרוד הלא הוא מצודת קלעת נמרוד
כיצד אפשר היה להגן ממרומי המבצר על דרך הנמצאת הרבה מעבר לטווח הנשק של מגניו?

מחוסר אמצעי-קשר יעילים יותר, נבחרה תמיד פסגה, השולטת בתצפית על שטח נרחב ככל האפשר.


מסורת חג הביכורים
מצוות הביכורים הייתה נהוגה רק בזמן שבית-המקדש היה קיים. כל זמן שבית-המקדש היה קיים, היו מביאים ביכורים: מזמן שחרב בית-המקדש, אין מקיימים עוד מצוות הביכורים.

הקהילה היהודית ע"פ בתי הכנסת העתיקים
בתי-הכנסת היו המבנים הציבוריים העיקריים של הקהילות היהודיות, ואלו השקיעו בהם ממיטב משאביהן הכלכליים, כפי שמעידים הפאר הרב של הבניינים וכתובות-ההקדשה המרובות שנקבעו בהם

הרקע להכרזת העצמאות
05/05/11 | אטרקציות
הכרזת העצמאות של עם ישראל בארץ ישראל, נעשתה בעצומה של מערכה מדינית וצבאית כבדה, שהייתה נטושה ברחבי הארץ.השלטון הבריטי, השלטון הזר האחרון בארץ ישראל – תם.

ההכנות לשבת
22/04/11 | אטרקציות
יש להתכונן לקראת השבת ולהכין את צרכיה טרם כניסתה. מכאן נגזרה האמרה הידועה: "מי שטרח בערב-שבת, יאכל בשבת; ומי שלא טרח בערב-שבת, מה יאכל בשבת?"

"מצה רגילה" ו"מצה שמורה"
רוב הציבור משתמש בחג הפסח במצות רגילות, והמהדרים מקפידים לאכול "מצה שמורה" דווקא.

מהו השוני בין השתיים?

     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI