דף הבית הודעות לעיתונות עסקים, מימון וכספים בארי בן זאב - על השפעת הסנקציות על אזרחי איראן
בארי בן זאב - על השפעת הסנקציות על אזרחי איראן
בארי בן זאב 17/10/12 |  צפיות: 4072

בחמש השנים האחרונות שמענו פעם אחר פעם על כוונתן של המעצמות הגדולות בתבל להטיל על איראן מכלול רחב של סנקציות הרסניות שמטרתן למוטט את הכלכלה של משטר האייתוללות. המהלך כולו הואץ בשנה החולפת ואף קיבל משנה תוקף בחודש יולי האחרון עת נכנס לתוקפו החרם הגלובלי על הנפט המיוצא מאיראן.


לסנקציות יש משמעות – תשאלו את דרום אפריקה

סוגיית הסנקציות הפכה לחשובה מאין כמוה בעשורים האחרונים וזאת לאור העובדה שיותר ויותר מדינות מתמחות בייצור וייצוא מוצרים שבהם היא נהנית מיתרון יחסי. חלוקת העבודה הזו בין המדינות סייעה להתפתחות משמעותית של הסחר הבינלאומי במשך השנים, שכן בסופו של דבר אף מדינה לא יכולה להתקיים מבלי לרכוש את המוצרים שאין בכוחה לייצר באופן עצמאי.

זאת ועוד, כיום אין אף מדינה בתבל שניתן להגדירה כבעלת משק כלכלי סגור ואוטוקרטי. ברית המועצות בעבר, וסין בימינו אנו, החזיקו ביכולות התאורטית לנהל משק סגור לחלוטין, אך ברור ונהיר הוא שגם עבור מעצמות כה חזקות, מדובר על מהלך לא משתלם שכן אם הן היו סוגרות את השוק – לא היה באפשרותן לייצא דבר. הפוליטיקה היא פוליטיקה אבל לשוק הגלובלי חוקים משלו.

אשר על כן, בעולם המודרני בו אנו חיים, קיומו של אמברגו פוגע משמעותית בכלכלה של המדינה עליה מוטל החרם – ובאופן טבעי כך גם ברמת החיים של תושבי המדינה. בבואנו לדון באיראן ראוי להזכיר תחילה את תקדים דרום-אפריקה שעליה הוטל אמברגו גלובלי בשנות ה- 80 גם אז, עברו חלפו להן שנים של הכחשות רשמיות בטרם הבינו שליטי המדינה כי הסנקציות ימוטטו את הכלכלה המקומית.


לשם המחשה, בביוגרפיה של נלסון מנדלה מספר נשיא דרום אפריקה לשעבר, כיצד עוד לפני שמונה לנשיא ניהלו עמו נציגי השלטון הלבן במדינה משא מתן במסגרתו דרשו שיבטיח את פתיחתו של השוק עת יתמנה לנשיא. כל זאת לאחר תקופה בה נאסר על המדינה לייצא זהב, יהלומים, פלטינה ושאר מתכות יקרות. עד היום, קרוב לשני עשורים לאחר סיום שלטון האפרטהייד נמצאים מוצרים אלו בפסגת טבלאות הייצוא של המדינה. מכאן אנו למדים שעל אף ההכחשות הנמרצות של מנהיגי דרום-אפריקה בתקופת האפרטהייד, לסנקציות שהטילו חברות הקהילה הבינלאומית הייתה ההשפעה של ממש.

יש להניח כי איראן התכוננה לסנקציות מבעוד מועד

באשר לאיראן, הרי שהסנקציות הן נשק יעיל, אך למען הסר ספק, לא מדובר על מהלך שתוצאותיו מתבררות מיד. על מנת שארצות הברית, בריטניה, גרמניה, צרפת וגם ישראל, יוכלו לרשום הישג של ממש בכל הנוגע להשפעה של הסנקציות, הרי שצריכות לעבור לפחות שנתיים מהיום. הסיבה לכך היא שכל שלטון באשר הוא מחזיק בעתודות ליום סגריר במידה ויוטל עליו חרם. יש להניח שהדברים נכונים על אחת כמה וכמה מבחינתה של איראן שכן הסנקציות שהוטלו על המדינה לא היו בבחינת רעם ביום בהיר.

על פי הדיווחים שהגיעו מאיראן בשבוע שעבר, ונוכח צניחתו הדרמטית של הריאל האיראני אל מול הדולר (יותר מ-25% תוך זמן קצר), האזרחים האיראניים עומדים כיום בפני מחסור במוצרי היסוד בסיסיים, ואילו מחירם של המוצרים שעדיין נמצאים בחנויות מאמיר מדי יום. נוסף על כל אלה, הרי שהסנקציות שהוטלו על איראן מקשות על ייצוא הסחורות וכתוצאה מכך האבטלה גדלה והמשק מתכווץ מדי יום ביומו. לא בכדי חזינו בשבוע החולף גם בהפגנות של האזרחים האיראניים שיצאו לרחובות ומחו כנגד התנהלותו האטומה כהגדרתם של המנהיג הרוחני עלי חמינאי.

לסיכום, זה מכבר ביקשו בריטניה צרפת וגרמניה להקשות עוד יותר על הכלכלה האיראנית ולהגביר את היקף הסנקציות. גם אם מאמציהן יישאו פרי הרי שעוד יעברו לא מעט מים בפרת ובחידקל בטרם תוכל הקהילה הבינלאומית לרשום הישגים אמיתיים ובעלי משמעות של ממש.

בארי בן זאב - לשעבר בכיר בהנהלת בנק הפועלים וכיום מספק שירותי ייעוץ ואסטרטגיה עסקית לחברות ישראליות
בזירה הבינלאומית ולמשקיעים בארץ ובחו"ל.
בארי בן זאב צבר במהלך הקריירה ניסיון רב בתחום עסקאות הנדל"ן וליווה יזמים, משקיעים ורוכשים בעשרות פרויקטים בישראל ובחו"ל.

פרטי קשר:
אימייל: [email protected]
טלפון: 0544-976500


דירוג המאמר:

תגיות של המאמר:

 בארי בן זאב


 


מאמרים נוספים מאת בארי בן זאב
 
פגיעה באמון המשקיעים - בארי בן זאב
המשבר הנוכחי בקפריסין מחזיר אותנו מיד לראשית שנות ה-80 אשר במהלכן שרר במדינת ישראל משבר כלכלי קשה. כשמדינה נקלעת לגירעונות גבוהים, כאלה המעמידים בסכנה את יכולתה לשלם את חובותיה הן לבעלי החוב בתוך המדינה והן לבעלי החוב מחוצה לה, הרי שעליה לנקוט בצעדים דרסטיים על מנת למנוע פשיטת רגל.

מינוי דירקטורים חיצוניים – צו השעה מאת: בארי בן זאב
04/04/13 | אקטואליה
האופן בו התפתחה מדינת ישראל במשך השנים הביאה להיווצרותן של כמות לא קטנה של חברות ממשלתיות בעלות חשיבות אסטרטגית לכלכלה הישראלית – ובהן חברת החשמל – רכבת ישראל – נמלי הים – נמל התעופה בן גוריון ועוד.

בארי בן זאב - להכנס לנעליים גדולות
לאחר שמונה שנים מרתקות במשק הישראלי – שנים שבהן עבר העולם טלטלה כלכלית גדולה מאוד אשר פסחה במידה לא מועטה על ישראל – החליט נגיד בנק ישראל סטנלי פישר לפרוש. מדובר בנגיד בעל שיעור קומה של אשר רשם שורה של הצלחות ובהם חקיקת חוק בנק ישראל, הורדת ריבית מהירה בתחילת משבר הסאב-פריים ואף ייצוג מזהיר של המשק הישראלי בפורומים הבינלאומיים השונים.

בארי בן זאב - מדוע עוד מוקדם להספיד את ארצות הברית?
על אף ההסכם שנחתם בין המחוקקים הדמוקרטיים לעמיתיהם הרפובליקניים, אשר מנע הלכה למעשה את ההדרדרות מהצוק הפיסקלי, הרי שגם היום עומדים בפני ארצות הברית שורה של אתגרים כלכליים כבדי משקל. ואף על פי כן, נדמה לי כי עוד מוקדם להספיד את וושיגנטון.

בארי בן זאב - על המצע של שלי יחימוביץ
23/01/13 | פוליטיקה
זה מכבר נחשפנו לתכנית הכלכלית שהציגה לציבור הבוחרים מפלגת "העבודה" בראשות שלי יחימוביץ ובפוסט שלפניכם הייתי רוצה לתת את הדעת על כמה נקודות מרכזיות שאותן אני מבקש לנתח מנקודת ראות כלכלית-מקצועית גרידא

שבירת המונופולים - בארי בן זאב
12/12/12 | שוק ההון
בטור שכתב בראשית השבוע גיא רולניק באתר דה-מרקר מצטט המחבר מחקר של כתב העת המוביל "אקונומיסט" אשר עסק בגיליונו האחרון בשלוש המלצות מרכזיות לפתרון בעית האי-שוויון בעולם הגלובלי. אחת מההמלצות שאליהן התייחסו מחברי המחקר הייתה שבירת המונופולים, אך אני מאמין כי בכל הנוגע למשק הישראלי לא מדובר בהכרח בפתרון קסם שיצעיד את המשק קדימה.

פשיטות רגל של ערים בארה"ב - בארי בן זאב
המשבר הכלכלי שפקד את כלכלת ארצות הברית, ובעקבות כך, גם את המשק הגלובלי כולו, בשלהי שנת 2008, רחוק מלהסתיים – וזאת על אף העובדה שחלפו לא פחות משלוש וחצי שנים מתחילתו. אחד הסממנים הבולטים ביותר שמצביעים על כך כי המשבר עודנו שריר וקיים, הוא טרנד פשיטות הרגל שחווות יותר ויותר עיריות ורשויות מקומיות ברחבי ארצות הברית. כפי שהדברים נראים נכון לעכשיו – אין לצפות לשינוי חיובי של ממש.

בארי בן זאב - על השפעת הסנקציות על אזרחי איראן
בחמש השנים האחרונות שמענו פעם אחר פעם על כוונתן של המעצמות הגדולות בתבל להטיל על איראן מכלול רחב של סנקציות הרסניות שמטרתן למוטט את הכלכלה של משטר האייתוללות. המהלך כולו הואץ בשנה החולפת ואף קיבל משנה תוקף בחודש יולי האחרון עת נכנס לתוקפו החרם הגלובלי על הנפט המיוצא מאיראן.

בארי בן זאב סבור כי הפחתת שיעור המס המוטל על הדיבידנדים היא הצעה נבונה
בין אם צפיתם בחדשות בימים האחרונים ובין אם לא, הרי שסביר להניח שנגנבה לאזנכם הידיעה על כוונת הממשלה להטיל שורה ארוכה של גזירות כלכליות, אשר חלקן, כבר יצאו מהכוח אל הפועל. במכתב ששיגר בראשית השבוע רו"ח עופר מנירב, יו"ר ועדת המסים של לשכת רואי החשבון, לשר האוצר, הוא קרא למקבלי ההחלטות לבטל את הגזירות הכלכליות הצפויות, כמו גם את אלה שכבר נכנסו לתוקפן.
     
 
שיווק באינטרנט על ידי WSI