מהי מטרתו של אבחון ליקויי למידה?
נכתב על ידי: הדס כהן
תאריך: 15/11/10

אבחון ליקויי למידה כשמו כן הוא: ניסיון לאתר לקות למידה בשלוש מיומנויות לימודיות מרכזיות: קריאה, כתיבה וחשבון. אבחון זה מתקיים במסגרת אבחון פסיכו דידקטי שבו מנסים לאתר הן ליקויי למידה והן בעיות קשב ריכוז כאשר הפן הלימודי מוערך במסגרת אבחונים דידקטיים שבהם מנסים לברר מהו הפער בין ההישגים הלימודיים שמשיגים הלומד או הלומדת בפועל לבין ההישגים שמצופים מהם, בהתחשב בשכבת גילם.

אבחון ליקויי למידה המאתר לקות למידה מתמקד גם בקשיים בתפיסה החזותית והשמיעתית, בזיכרון, בתהליכים שפתיים מורכבים. למרות העובדה שדווקא מושם דגש על בעיות קשב וריכוז – חשוב להדגיש שהבעיות גם עלולות להתבטא בקושי בדיבור, בהקשבה, בחשיבה, בהמשגה וברכישת מיומנויות חברתיות. במסגרת אבחון פסיכו דידקטי נבדקות גם הפרעות בקואורדינציה וקשיים בוויסות עצמי, בתפיסה חברתית ובפעילות גומלין חברתית. אבחונים דידקטיים מבקשת לאתר ולטפל בלקות הלמידה. היא עצמה עלולה להתמיד לאורך כל החיים ויכולה להופיע בשלבי חיים שונים.

לפני שנכנסים ללחץ מקיומו של אבחון ליקויי למידה יש להפנים כי הדבר איננו מעיד דבר על האדם עצמו. אבחון פסיכו דידקטי איננו עוסק בבריאותו הנפשית של האדם. אבחונים דידקטיים מבקשים לעלות על לקויות הכרוכות שנובעות מבעיות במבנה המוח, מחוסר תקשורת בין חלקים שונים של המוח, מכמויות לא מתאימות של מוליך עצבי או מקושי של המוח להשתמש בהם כראוי. לצד אבחונים דידקטיים יש צורך לבדוק בעיות נפשיות וחברתיות. לעתים, בעיות קשב וריכוז נובעות מחוסר התאמה של שיטת ההוראה ליכולות התלמיד.

הדרך הטובה ביותר לאבחן בעיות קשב וריכוז היא באמצעות אבחון ליקויי למידה הכרוך בקיום אבחון פסיכו דידקטי וכן אבחונים דידקטיים כאשר המטרה הינה לעמוד על הסיבות לקשיים, להמליץ על דרכי טיפול לקבוע זכאות להיבחן בבחינות מותאמות במסגרות השונות כגון בחינה פסיכומטרית, בחינות בגרות, לימודים אקדמיים וכיו"ב.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article11846.aspx