דיני עבודה המקורות
נכתב על ידי: יעל בקר
תאריך: 13/03/11

תחום דיני העבודה רלוונטי לכל אחד ואחת מאיתנו. כולנו שותפים לשוק העבודה, בין אם כעובדים ובין אם כמעבידים. לכן, כדאי ואף רצוי שיהיה לנו בסיס ידע רחב ככל האפשר לגבי הזכויות והחובות שלנו המוגדרות בחוק.

אלא שתחום דיני העבודה, כמו כל תחום משפטי אחר, הוא תחום סבוך ומסועף. הוא מורכב משלל חוקים, תקנות, צווי הרחבה ומבחני פסיקה של בתי הדין לעבודה ובג"ץ. במאמר הבא תוכלו ללמוד על יסודותיו של תחום דיני עבודה, כדי שגם אתם תוכלו להתמצא בתחום רלוונטי וחשוב כמו זה.

מקורות דיני העבודה

דיני עבודה מורכבים משלל מקורות, שבין כולם קיימת היררכיה ברורה: מקור גבוה לעולם לא יסתור מקור נמוך ממנו. להלן המקורות המשפטיים לפי סדר ההיררכיה ביניהם:

1. נורמות חוקתיות – בישראל אמנם אין חוקה, אך ישנם חוקי יסוד, שחלקם רלוונטיים גם לתחום דיני העבודה. כך למשל, חוק יסוד חופש העיסוק מעגן את זכותו של כל אדם לעסוק בכל עיסוק שבחר, וכדי לפגוע בחופש זה חייבים לעמוד בתנאי פסקת ההגבלה. לחוקי היסוד מעמד גבוה יותר משל חוקים שנחקקו בחקיקה רגילה, שכן אף חוק לא יכול לסתור אותם.

2. חקיקה ראשית – הכוונה היא לכלל החוקים המרכיבים את דיני העבודה, לרבות חוקי המגן וחוקים אחרים שמסדירים את יחסי העבודה במדינה, כמו למשל: חוק חופשה שנתית, חוק שכר מינימום, חוק העסקת עובדים זרים וכו'.

3. חקיקת משנה – מקור משפטי זה כולל את צווי ההרחבה הקיימים במשק. צווי ההרחבה נגזרו מהסכמים קיבוציים שחלו בתחילה על מגזר עובדים מסוים, אולם שר העבודה החליט להרחיב את הוראות ההסכם לכלל העובדים בארץ. כך למשל ישנו צו הרחבה בנוגע לחובתו של כל מעביד בארץ להפריש כספים לקרן פנסיה עבור כל עובד.

4. הסכמים קיבוציים – הסכמים אלו נחתמים בין ארגוני עובדים למעביד / ארגוני מעבידים לאחר שמתנהל מו"מ קולקטיבי בנוגע לתנאי ההעסקה במקום עבודה / מגזר במשק. כך למשל לעובדי חברת החשמל יש הסכם קיבוצי השונה מההסכם הקיבוצי של הסתתרות המורים.

5. נורמות חוזיות אינדיבידואליות – כאן הכוונה לתנאי ההעסקה האישיים של כל עובד, הנחתמים באופן פרטני בין כל עובד למעבידו עם תחילת תקופת העסקתו. תנאים אלו יכולים להשתנות עם הזמן לאחר מו"מ אישי שמתקיים בין העובד למעבידו.

6. הסדרים קיבוציים – כאן מדובר בנורמות המאפיינות מקום עבודה מסוים שטרם השתכללו לכדי הסכם קיבוצי. כמו למשל: נוהג שהשתרש במקום עבודה, על פיו המעביד מחלק מתנות לחג לכל העובדים.

פרט למקורות אלו, חשוב לזכור שתחום דיני העבודה משתנה כל הזמן גם הודות לפסיקה הענפה של בתי הדין לעבודה. בפסיקת בתי הדין האזוריים והמחוזיים, כמו גם בפסיקת בג"צ, נקבעו מבחנים והלכות חשובות לתחום דיני העבודה, בנוגע לסוגיות שאינן מוגדרות בחוק. כמו למשל מבחן ההשתלבות הקובע מיהו עובד, אשר השתכלל לאורך פסיקות שונות.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article15019.aspx