פרוגסטרון לטיפולי פוריות
נכתב על ידי: ליאת ראובן
תאריך: 09/04/11

פרוגסטרון הינו הורמון מין נשי שמיוצר בשחלות והכרחי לבריאות הכללית של האישה ולתקינות הווסת החודשית. כמו כן, ההורמון צריך להיות מיוצר ברמות תקינות כדי לאפשר כניסה להריון.

פרוגסטרון כתוסף ניתן לנשים שרמת ההורמון בדם שלהם נמוכה ובעקבות כך מתקשות להיכנס להריון.  רמות נמוכות של פרוגסטרון גורמות לרקמת הרירית של הרחם  להיות דקה יותר ופחות עשירה לשם השרשה של הביצית המופרית. רירית עבה הכרחית לקליטה ולהתפתחות של העובר. טיפול בפרוגסטרון לאחר הביוץ נעשה בשביל לעבות את הרירית של הרחם ולעלות את הסיכויים של הקליטה של העובר. הפרוגסטרון נדרש לא רק בתחילת ההיריון אלא גם במשך התקופה הראשונה של ההיריון לשם הרפיית שרירי הרחם ולשם התפתחות תקינה של העובר. לכן לנשים שנכנסו להיריון באמצעות טיפולי פוריות או שיש להן רקע של הפלות בשלבים המוקדמים של ההיריון, יינתן התוסף למשך מספר שבועות עד שהשליה עצמה תתחיל לייצר את ההורמון במקום השחלות.
הפרוגסטרון ניתן בכמה צורות. הצורה השכיחה ביותר הינה זריקות פרוגסטרון שניתנות באזור הישבן. אך התוסף ניתן גם כקפסולות וכפתיליות וגינאליות.
הפרוגסטרון לא ניתן רק כחלק מטיפולי פוריות אלא ניתן גם לשנים שרוצות לדחות כניסה להיריון מאיזושהי סיבה. כמויות גבוהות של פרוגסטרון מונעות ביוץ. ההורמון ניתן גם לנשים בתקופת הבלות שיש להן רחם ומקבלות תחליפי אסטרוגן. הפרוגסטרון ניתן למנוע התעבות של הרחם. בתקופת הבלות רמות ההורמון בגוף יורדות באופן משמעותי. הסימפטומים של גיל הבלות עלולים להיות עלייה במשקל, דיכאון, עייפות, איבוד שיער, מיגרנות וגלי חום. ההורמון ניתן לתקופות קצרות לנשים בגיל המעבר שסובלות מגלי חום.

כאמור התוסף ניתן בצורות שונות ככמוסות, פתיליות או זריקות. ישנם גם מוצרים טבעיים שניתן לרכוש ללא מרשם אך לא הוכחה היעילות של התוספים הטבעיים.  האגודה האמריקאית לנשים בתקופת הבלות  מזהירה מפני שימוש בתוספים טבעיים  שלא הוכחה יעילותם ולא נבדקו הסיכונים שלהם. מומלץ בכל מקרה לקחת את התוסף בצורה מבוקרת תחת השגחה של רופא.

תופעות לווי של הפרוגסטרון:
פרוגסטרון יכול לגרום לתופעות לוואי שונות כגון כאב ראש, רגישות בשדיים, שלשול, הפרשות מהנרתיק, בעיות במתן שתן. רוב תופעות הלוואי הן קלות וזמניות. אם התופעות נמשכות לאורך זמן יש להיוועץ ברופא המטפל. אם הינך סובלת מתופעות קשות יותר יש להפסיק את התרופה באופן מיידי ולפנות לרופא.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article15704.aspx