צוואה לחלוקת ירושה
נכתב על ידי: מיכל ז
תאריך: 25/07/11

רוב המשפחות בישראל אינן חיות בעושר והן מתקיימות משכר ממוצע של כ- 10 אלף שקלים בחודש. על כן, אם המפרנס העיקרי במשפחה יוצא מן העולם סביר להניח שלא יהיו ריבים בין קרובי המשפחה על אופן חלוקת הרכוש שהשאיר אחריו, שכן לא מדובר בממון רב ומסנוור עיניים. במידה וישנה ירושה גדולה מאוד, גם המשפחה הכי מאוחדת יכולה למצוא עצמה מתפרקת רק בגלל מריבות על חלוקת הירושה.

במידה ויש ממון רב ורוצים לוודא כי אחרי המוות לא יהיו מריבות, מומלץ להכין צוואה. צוואה היא מסמך בו מצהיר בעל הממון איך הוא מעוניין שיחולק הרכוש שלו כאשר ימות. למעשה זהו מסמך שאיתו אפשר לחלק ירושה לחלקים, כאשר כל קרוב משפחה ו/או חבר מקבל נתח אחר. את המסמך מכינים בעזרת עורך דין ואין עליו עוררין. יש מקרים בהם אפשר לערער על הצוואה, אך ההליך הוא ארוך ומסובך. במקרים מסוימים בהם הנפטר לא השאיר אחריו צוואה ובני המשפחה שלו לא מצליחים להסכים על חלוקה שווה וכל אחד רוצה הרבה יותר ממה שהאחרים קיבלו. על כן, צוואה שמצהירה מפורשות כי החתום עליה מעוניין בחלוקה שווה של הרכוש שלו מונעת סכסוכים מיותרים בקרב בני המשפחה.

במידה ונפטר לא השאיר צוואה, דיני משפחה אומרים שרכושו ילך אל אשתו וילדיו, כאשר הילדים מתחלקים בחצי מהרכוש והאישה מקבלת את החצי השני. דיני משפחה עיוורים לטיב היחסים שהיו בין הנפטרים לבין המשפחות שלהם, ולכן אם אנשים לא מסתדרים עם בני המשפחה שלהם ורוצים חלוקת ירושה שונה מזו שנהוגה על פי חוק, צוואה מאפשר להם לעשות זאת.

כאמור, ניתן לערער על צוואה בבית המשפט. דיני משפחה מאפשרים לאנשים לערער על קיומה של צוואה, אבל הסיבה לביטול שלה צריכה להיות טובה מספיק. ניתן לטעון טענות שונות, ביניהן מצב נפשי מעורער בעת הכנת הצוואה או אי תקפות שלה בגלל בעיות בירוקרטיות.

יש דרכים נוספות לערער על חלוקת ירושה וצוואה, ואין אפשרות למנוע את כולן, אך כן ניתן למנוע טענות של אי תקפות צוואה. כדי שהצוואה תהיה תקיפה ולפי החוק צריך להכין אותה עם עורך דין שזוהי המומחיות שלו ויש לו ניסיון רב בהכנת מסמכים מסוג זה.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article18921.aspx