מהן הפרעות קשב וריכוז?
נכתב על ידי: אתי קסנר
תאריך: 15/10/12

בהיבט מסוים זוהי תופעה קלאסית אך מנגד היא איננה ניתנת להסבר מוחלט. קיימים לא מעט השערות, טיפולים שונים ומגוונים, ולא מעט מידע שגוי. בעבר סברו שזוהי הפרעה זמנית של ילדים ומתבגרים ואולם מחקרים הראו כי ההפרעה אינה חולפת ברבות השנים. לרוב קורה הוא שהלוקים בתופעה מנתבים את עצמם אל סביבה בה אפקטיביות מהווה יתרון, כך שמגבלות ההפרעה מצטמצמות. הפרעת הקשב והריכוז, מוגדרת כליקוי הפוגע ביכולת למיין לעבד, ולהתמקד בגירויים הרצויים מבין מכלול הגירויים בזמן מסוים. ההפרעה היא תוצר של ליקוי אורגני של מוליכים עצביים במוח ואינה מצב רגשי זמני או בעיות התנהגותיות. לא פעם ההפרעה מלווה  גם במרכיב ההיפראקטיביות.

הפרעות קשב וריכוז: התסמינים ודרכי האבחון

האבחנה של הפרעות קשב וריכוז מתפרסת על פני שלושה אספקטים: רציפות הקשב בו ישנו קושי לשמור את רציפות הקשב, אימפולסיביות , כאשר התופעה מתבטאת באי יכולת שלא להגיב וההיפראקטיביות שזוהי בעיה מוטורית. המכנה המשותף לשלושת האספקטים הללו בהפרעות קשב וריכוז הוא גירוי-תגובה. אי היכולת שלא להגיב לגירויים הסביבתיים. אנשים שאינם לוקים בהפרעות קשב וריכוז כמו גם היפראקטיביות לא קיים  קושי למקד את הקשב מבלי להגיב. תסמינים נוספים באים לידי ביטוי ברציפות מאמץ וקושי לסיים מטלות, אי היכולת לדחות סיפוקים, קושי בהתנהגות תחת מסגרות וסמכות ולקויות למידה.

במידה וילדכם לוקה באחת או יותר מן התופעות הללו השלב הראשון הוא אבחון הפרעות קשב וריכוז באמצעות המבדק הפסיכו דידקטי. זהו מכלול של מבחנים הבוחנים תפקודים שבבסיס הלמידה. אבחון קשב וריכוז מתרכז בלמידה ובסיוע סדרת מבדקים הוא בוחן את התפקודים השונים. כדוגמת התפקוד המוטורי, תפקודי קשב, זיכרון, יכולות חשיבה, תפיסה חזותית וכדומה. מטרת האבחון היא לאתר הפרעות קשב ולקויות למידה. במידה ואכן קיימות לקות אחת או יותר, תהייה המלצה לפנייה לנוירולוג על מנת לבחון טיפול בריטלין.

האבחון הנוירולוגי ודרכי הטיפול בהפרעות קשב וריכוז

הפניה אל נוירולוג  היא הדרך המקובלת לסיים את אבחון הפרעות קשב וריכוז. בנוכחות הנוירולוג יערך מבחן TOVAשהינו למעשה מבחן ממוחשב. במבחן מופיע גירוי על צג מחשב והנבדק נדרש ללחוץ על מקש בנסיבות בהתאם להוראות. בהתאם לתוצאות קובע המחשב באם קיימת הפרעת הקשב. את המבדק עורכים פעמיים, בפעם הראשונה ללא ריטלין, ולאחר מכן עם התרופה. הפער בתוצאות יכריע אם עולה הצורך בשימוש בריטלין כחלק מתהליך הטיפול בלקות. מבחן TOVA משמש כלי עזר באבחון  בלבד, ואין בו בלבד על מנת להכריע. דרכי הטיפול בהפרעות קשב וריכוז רבות, מגוונות, ומשולבות על מנת לסייע מכל כיוון אפשרי. הדרך הראשונה היא הטיפול התרופתי. אמצעי נוסף הוא הוראה מתקנת,


המסייעת לילד להבין את הקושי שלו ולהקנות לו מיומנויות כדי "לעקוף" את הקושי. הוראה מתקנת נעשית בשיעור פרטני. המלצות נוספות  הינן ההקלות המוענקות ממשרד החינוך הבאות לידי ביטוי בתוספת זמן בשעת מבחן, התעלמות משגיאות כתיב, הקראת שאלונים, שימוש בדפי נוסחאות במתמטיקה או במילוניות ממוחשבות בשפות זרות בעת מבחנים וכדומה.


 
אודות המחבר

גלגל הצלה,

נוצר ע"י אתי קסטנר, מומחית לטיפול בהפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים ומבוגרים

בראשון לציון.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article33366.aspx