מיקי שחם Miki Shacham מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: פריצת דרך בהבנת תסמונת דאון והקשר לתאי גזע.
נכתב על ידי: מיקי שחם
תאריך: 26/03/14

מיקי שחם Miki Shacham מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: פריצת דרך בהבנת תסמונת דאון והקשר לתאי גזע.

תסמונת דאון היא הצורה הגנטית השכיחה ביותר לפיגור שכלי כתוצאה מעותק נוסף של כרומוזום אחד. מחקר חדש שפורסם, מדווח על תאי מוח שגודלו מתאי עור של אנשים עם תסמונת דאון.

"למרות שתסמונת דאון היא נפוצה מאוד, זה מפתיע כמה מעט אנו יודעים על מה שמשתבש במוח", אומר בטכארייה. "תאים חדשים אלה מספקים דרך להסתכל על ההתפתחות המוקדמת של המוח."

בנוסף נמסר על ידי מיקי שחם גם כי המחקר החל כאשר תאי עור אלה הוסבו לתאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים, אשר יכולים להפוך לכל סוג של תא.

ממצא משמעותי אחד היה ירידה בקשרים בין הנוירונים, בטכארייה אומר. "הם מתקשרים פחות, הם שקטים יותר. זה חדש, אבל זה מראה כמה מעט אנו יודעים על המוח ותסמונת דאון". תאי המוח מתקשרים באמצעות קשרים הנקראים סינפסות, והיו לנוירונים בתסמונת דאון רק 60% מהמספר הרגיל של סינפסות ופעילות הסינפטית. "זה מספיק כדי לעשות את הבדל", אומר בטכארייה. "גם אם התאוששו סינפסות אלה בשלב מאוחר יותר, יש פספוס בחלון קריטי זה במהלך ההתפתחות המוקדמת."

הוסבר והובהר על ידי מיקי שחם, כי זה עשרות שנים, דם טבורי מהווה את המקור היחיד והמועדף בטיפולי מעררכת הדם ורפואת חידוש האיברים /ריפוי תאי, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר ואינם נושאים עדיין מערכת חיסונית המתפתחת רק חצי שנה לאחר מכן. עשרות רבות של מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרות באלפי ניסויים קליניים רשמיים בשלבים השונים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים השונים של כ 250 סוגי תאי הגוף, הם משרתים גם את השתלות רפואת חידוש האיברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.

החוקרים בדקו את הגנים בתאי עצב שנפגעו בתסמונת דאון ומצאו כי גנים על הכרומוזום הנוסף הוגדלו ב 150%, עובדה העומדת בקנה אחד עם התרומה של הכרומוזום הנוסף.

עם זאת, התפוקה של כ- 1,500 גנים במקום אחר בגנום הייתה גבוהה מאוד. "לא מפתיע לראות את השינויים, אבל הגנים שהשתנו היו מפתיעים", אומר בטכארייה. השינוי העיקרי היה לראות איך הגנים מגיבים ללחץ חמצוני, המתרחש כאשר שברים מולקולריים הנקראים רדיקלים חופשיים פוגעים במגוון רחב של רקמות.

"אנחנו בהחלט נמצאיםברמה גבוהה של לחץ חמצוניבתאי עצב תסמונת דאון", אומר בטכארייה. "זה כבר הוצע במחקרים קודמים, אבל היינו שמחים למצוא עוד ראיות לכך. עכשיו יש לנו מערכת שאנו יכולים לתמרן כדי לחקור את ההשפעות של סטרס חמצוני ואולי למנוע אותו".

"למרות שתסמונת דאון היא נפוצה מאוד, מפתיע כמה מעט אנו יודעים על מה שמשתבש במוח. תאים חדשים אלו מספקים דרך להסתכל על ההתפתחות המוקדמת של המוח."

נמסר לעורכי האתר כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית /רפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית /Regenerative Medicine /Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.

תסמונת דאון כוללת מגוון רחב של סימפטומים שיכולים להיגרם מלחץ חמצוני, בטכארייה אומר, כולל הזדקנות מואצת. "40% מהם מזדקנים מהר מאוד ומאפירים פתאום, קמטי העור שלהם מוקדמים ויש הזדקנות מהירה באיברים רבים והופעה מהירה של מחלת אלצהיימר. רבים מתהליכים אלה יכולים להיות בגלל סטרס חמצוני מוגבר, אבל זה עדיין לא נבדק באופן ישיר."

סטרס חמצוני יכול להיות משמעותי במיוחד, משום שהוא מופיע כבר מההתחלה בתאי הגזע. "הדבר מצביע על כך שתאים אלה עוברים את כל החיים שלהם עם סטרס חמצוני" בטכארייה מוסיף, "ועשוי לתרום למותם של תאי עצב בשלב מאוחר יותר, או להגדיל את הרגישות לאלצהיימר".

"אנחנו הראשונים לדווח על הגירעון הסינפטי הזה ולדווח על ההשפעות על הגנים בכרומוזומים אחרים בתאי עצב. אנחנו גם הראשונים שהשתמשנו בתאי גזע מאותו האדם שגם היה חסר של הכרומוזום הנוסף. זה אפשר לנו להסתכל על ההבדל שנגרם רק על ידי כרומוזום נוסף, ולא נובע מההבדל הגנטי בין אנשים".

עד כה, עם כל יתרונות תאי הגזע מדם טבורי בהשוואה למקורות האחרים, לא הכל טוב, שכן "ה" בעיה של התחום מציל החיים הזה היא ביעילות האיסוף הנמוכה מאוד של דם טבורי, המביא למספר מוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה בעיקר לילדים ולא למבוגרים שהם רוב החולים והממשיכים להידרש לתרומות תאים פחותים ביכולותיהם של תורמים. המצב נמצא בשינוי בימים אלה, מיקי שחם פיתח את שתי טכנולוגיות ומכשירי הסיטוג'ן- הטכנולוגיות הראשונות בעולם באמצעותן ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (ב- 33% וב- 81%, בהתאם למכשיר) שיכול לשרת גם:

· השתלות במבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.

· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.

· טיפול במגוון מחלות שונות במהלך החיים.

לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי "דם טבורי", בלבד ובקרוב מתחיל שיווקה גם בעולם.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article42377.aspx