מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: שיטת תכנות חדשה מביאה לתאי גזע משופרים.
נכתב על ידי: מיקי שחם
תאריך: 22/09/14

מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: שיטת תכנות חדשה מביאה לתאי גזע משופרים.

צוות חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה, בית הספר לרפואה בסן דייגו וסאלק - מכון למחקרים ביולוגיים, הראה בפעם הראשונה שתאי גזע שנוצרו תוך שימוש בשיטות שונות לייצר תאים מסוגים שונים. הממצאים, שפורסמו בכתב העת NATURE, מספק תובנות חדשות על הביולוגיה הבסיסית של תאי גזע ובסופו של דבר עשוי להוביל לטיפולים משופרים בתאי גזע.

נמסר על ידי מיקי שחם כי תאי גזע פלוריפוטנטיים מסוגלים להתמיין לכל סוגי תא ומציעים הבטחה גדולה כבסיס לפיתוח טיפולי השתלה במגוון רחב של מחלות ומצבים, מסכרת ומחלת אלצהיימר עד סרטן ופגיעות בעמוד השדרה. בתאוריה, יכולים להיווצר תאים מתוכנתים שיכולים להחליף תאים חולים או נעדרים בכל איבר בגוף האדם.

תקן הזהב הוא שתאי גזע עובריים אנושיים (תאי גזע עובריים) בתרבית, שנוצרו על ידי הפריה חוץ גופית, יכולים להתמיין לכל סוגי התאים, אך השימוש בהם מוגבל על ידי שיקולים אתיים. לכן, מדענים לשתי שיטות אחרות כדי לייצר תאי גזע: העברת גרעין תא סומטי (SCNT), שבו חומר גנטי מתא בוגר המועבר לתוך תא ביצית ריק וגורם לתאי גזע פלוריפוטנטיים (תאי iPS), לחזור חזרה למצב של תאי גזע על ידי הפעלת גנים ממוקדים.

מיקי שחם מבהיר, כי מאז שנת 1988, דם טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולים המטולוגיים ורפואה מחדשת /רגנרטיבית.

מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה רגנרטיבית נחקרים ונוספים כל העת, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, אורטופדיה ועוד.

בהשוואה לתאי הגזע שנוצרו בשתי שיטות אלה, המדענים טרם מצאו חלופה שמניבה תוצאות למדידה. " העברת הגרעין של תאי הגזע העובריים הרבה יותר דומה לתאי גזע עובריים אמיתיים מאשר תאי iPS,"  אמרה המחברת פרופ' לואיז לורן, מהמחלקה לרפואת פוריות באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו. "הם תוכנתו מחדש באופן מלא יותר ויש פחות שינויים ברמות ביטוי גנים ומתילציה שניתן לייחס לתהליך תכנות מחדש את עצמו."

פיתוח ושימוש בתאי iPS גדל במהירות בשנים האחרונות, גם בשל העובדה שהם יכולים להיות מיוצרים מתאים בוגרים (לעתים קרובות מהעור) על ידי הפעלת שילוב של ארבעה גנים כדי לגרום לתאים הבוגרים לחזור למצב פלוריפוטנטי.

לורן ציינה כי נוצרו שורות תאי iPS מחולי מחלות רבות ושונות ו "היכולת לייצר תאי iPS אישית ממטופל שיכול להיות מושתל בחזרה לו עצמו מרגשת כי זה היה מונע את הצורך בדיכוי חיסוני."

מיקי שחם - ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי - בכלל, ורפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית.

שיטת ההעברה הגרעינית כבר נוסתה על ידי צוות בראשות פרופ' שוקהרט מיטליפוב, מנהל המרכז לתא עוברי וריפוי הגנים ב OHSU. הטכניקה דומה לתהליך המשמש בשיבוט, אבל תאים פלוריפוטנטיים נאספים מעוברים לפני שהם מתפתחים לאורגניזמים בוגרים.

להשוואות שלהם, החוקרים באוניברסיטת קליפורניה בסן דייגו, OHSU וסאלק יצרו ארבע שורות תאי גזע עובריים ושבע שורות תאי iPS באמצעות אותם תאי העור כמקור של חומר גנטי תורם, אז השוו אותם לשני קווי גזע עובריים סטנדרטיים. כל שורות התאים 13.

תוך שימוש בטכניקות גנום רבות עוצמה כדי לבחון את המתילציה דנ"א - תהליך ביוכימי בסיסי שעוזר להפוך את הגנים וכיבוי, וחתימות התבטאות גנים של כל שורת תא חשפו הבדלים עיקריים בתאי גזע שנוצרו בשלוש השיטות. באופן ספציפי, החוקרים מצאו כי מתילציה דנ"א ודפוסי ביטוי גנים בתאי גזע עובריים בהעברת גרעין דמו יותר לאלו של תאי גזע עובריים מאשר תאי iPS, שחשפו שינויים שנגרמו ככל הנראה על ידי תהליך התכנות מחדש עצמו.

"אם אתה מאמין שביטוי גנים ומתילציה DNA חשובים, אז ככל שמתקרבים לדפוסים של תאי גזע עובריים - טוב יותר", אמר מחבר השותף בכיר פרופ' יוסף ר 'אקר מנהל הגנום במעבדה של סאלק. "נכון לעכשיו, תאי העברת גרעין קרובים יותר לתאי גזע העובריים מאשר תאי iPS."

"תוצאות אלו מראות כי שיטת SCNT היא מועמד עדיף בהרבה עבור טיפולי החלפת תא," אמר מיטליפוב "אני מאמין ששימוש בשיטה זו של ייצור תאי גזע יהיה ביום מן הימים לעזר בריפוי וטיפול במגוון רחב של מחלות."

בעוד תאי העברת גרעין עשויים להיות טובים ומדויקים יותר מאשר תאי iPS, לורן אמרה "קיימים חסמים משמעותיים לאימוץ הרחב יותר שלהם והיישום. לא רק שהעברת גרעין קשה מבחינה טכנית, בכספים הפדרליים לא ניתן להשתמש בניסויים מעורבים בהליך זה."

"הממצאים יכולים לדרבן שיפורים בשיטות תכנות מחדש של תאי iPS. התוצאות שלנו הראו כי שיטות תכנות מחדש של תאים בשימוש נרחב iPS הופכים לתאים דומים לתאי גזע עובריים סטנדרטיים, אבל יש הבדלים חשובים כאשר אתה מסתכל ממש מקרוב. על ידי שימוש בתא הביצית, אנחנו יכולים להגיע קרוב יותר לדבר האמיתי. אם אנחנו יכולים להבין מה גורם לביצה לנהוג בתהליך תכנות מחדש, אולי אנו יכולים לעצב שיטת תכנות מחדש של תאי iPS טוב יותר. "


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article44127.aspx