חובת בדיקות תקופתיות למטפים
נכתב על ידי: יהודה שמש
תאריך: 05/03/15

מטף הוא אמצעי כיבוי המחייב ביצוע של בדיקות תקופתיות. דרישות התקן הישראלי תקן 129 חלק 1 מגדירות את אופי התחזוקה של מטפים מיטלטלים. מטרת התחזוקה והבדיקות היא לשמור על תקינות אמצעי הכיבוי בכל עת. את התחזוקה יש לבצע על ידי שני בודקים שונים עם הסמכות רלוונטיות מהרשויות:

א. תחזוקאי – אדם שהוכשר וקיבל תעודה מטעם נציבות כבאות והצלה.

ב. מבקר שנתי – אדם שהוכשר לבצע בקרה שוטפת שנתית ומחזיק בהרשאה לכך מטעם נציבות כבאות והצלה.

במידה והתחזוקאי מחזיק גם באישור מהרשות המוסמכת לתפקד בתור מבקר שנתי, אין מניעה להיעזר בשירותיו על מנת לאכוף את תקן 129 חלק 1. יחד עם זאת, לעיתים קרובות עדיף ששני אנשים נפרדים יבצעו את התחזוקה והבדיקה כדי למנוע תקלות אנוש.

כיצד מתבצע הטיפול ואילו גופים משתתפים בבדיקות?

הטיפול מתבצע בשתי רמות. ברמה של הבקרה השוטפת, המטרה היא לוודא כי המטפה נמצא במקום שנקבע עבורו ובמצב תקין לפעולה מיידית. לעומת זאת, התחזוקה כוללת סל פעולות כגון:

· בדיקה קפדנית

· תיקונים

· החלפת חלקים

· מילוי חוזר

התחזוקה מבטיחה שמטפה יפעל באופן בטיחותי ויעיל גם בשעת חירום. הגופים המשתתפים בבדיקות כוללים קודם כל את האחראי. זהו הבעלים או מי שמחזיק לפי הדין בנכס בו נמצאים אמצעי הכיבוי. לצידו יש כאמור מבקר שנתי ותחזוקאי מאושר, כמו גם גוף המורשה לבצע עבודות תחזוקה לפי היתר של רשות מוסמכת.

הגוף המורשה הוא לרוב חברה פרטית המעסיקה את התחזוקאי או המבקר. הבקרה השוטפת מתבצעת על ידי האחראי ועל ידי מבקר שנתי, או על ידי מפקח מניעת דליקות מטעם רשות הכבאות. לעומת זאת, התחזוקה מבוצעת על ידי תחזוקאי מטפים מאושר המועסק על ידי או בידי הגוף הפרטי הקרוי "שירות תחזוקה".


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article45533.aspx