זכויות חיילים
נכתב על ידי: ישראל דוסיו
תאריך: 19/11/15

המדינה ואני

לא מעט אנשים נתקלים בכוחות הביטחון, בכיוון הלא נכון. די בכך שאדם הלך ברחוב ולידו פרצה קטטה, ראה תאונת דרכים וברח, נגע בחפץ בהיסח הדעת ולאחר מכן עלה כחשוד בפרשיה פלילית והמקרים עוד רבים.

במקרים כאלו אדם, כל אדם, נכנס ללחץ. בין אם זה יהיה אדם פשוט מהישוב ובין אם מדובר בעורך דין ממולח – אף אחד לא אוהב להיות חשוד בעבירה פלילית.

והחיילים...

אם אדם רגיל שנעצר נמצא בלחץ, קל וחומר כאשר מדובר בחייל.

חייל נמצא במסגרת שגם כך היא לחוצה ומלחיצה. השיפוט הצבאי, לא דומה לשיפוט האזרחי. בעוד שבבית משפט רגיל נמצא לרוב שופט אחד, בבית משפט צבאי נמצאים שלושה. המעמד, הדרגות, המשטרה הצבאית והלחץ הטבעי שיש מהבלתי נודע – עושים את שלהם וזכויות החייל-החשוד נפגעות.

סניגור צבאי

קרן האור הכמעט יחידה שיש לחייל חשוד, הינה הסניגור. עורך הדין המייצג אותו בפני רשויות אכיפת החוק בצבא. סניגור טוב הוא קודם כל מרגיע, משרה אוירה שהכל בטיפול. כחלק מתפקידו הוא גם דואג שזכויות החיילים לא יפגעו.

מה מיוחד בסניגור אזרחי במשפט צבאי?

כעיקרון, בהתאם לחוק השיפוט הצבאי תשט"ו-1955, כל חייל זכאי שיהיה לו סניגור-צבאי. כלומר, סניגור שהוא חייל המשרת בצבא. מובן שסניגור כזה, מוכשר ככל שיהיה – יכול להקלע למצב של ניגוד עניינים בכך שהוא נלחם בתובע הצבאי ולמעשה נלחם במערכת הצבא, שהוא חלק ממנה וזכויות החייל-החשוד, נפגעות. בעיה זו של ניגוד עניינים, לא קיימת כאשר מדובר בסניגור אזרחי.

סניגור אזרחי משודרג

בהתאם לחוק, כל עורך דין יכול להיות סניגור. אבל, בגלל שישנו חשש שסניגור רגיל יגלה סודות צבאיים, נקבע בחוק השיפוט הצבאי שחלק מעורכי הדין יוכלו לקבל סיווג בטחוני גבוה ואישור של "סניגור בלתי מסויג" ולמעשה יוכלו לייצג חשודים ונאשמים בכל ההליכים הצבאיים. כאשר חייל עומד לדין – חשוב שיהיה לצידו עורך דין אזרחי, היכול לייצג אותו בכל הליך שהוא בלי חשש שבשלב כלשהו רשויות הצבא ימנעו מעורך הדין לעשות את תפקידו נאמנה ומבלי שזכויות החייל-החשוד יפגעו.

עורך דין בלתי מסויג הוא למשל עו"ד סמי איליה (si-law.co.il). מומחה זכויות חיילים


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article47471.aspx