יעלות ובטיחות השימוש באומגה -3
חומצת השומן מקבוצת אומגה -3 הן חומצות שומן רב בלתי רוויות חיוניות שמקורן בעיקר בדגי ים השוהים במים קרים ועמוקים (הרינג, סרדינים, אנשובי, סלומון, מקרל, דגי חרב ועוד), העניין בחומצות שומן אלה התעורר כאשר התגלה תחלואה באוכלוסיה היפנית, במחלות שעד לאחרונה נחשבו נדירות מאוד בקרב היפנים, מחלות כגון מחלות לב וכלי דם, סרטן, מחלות דלקתיות אוטו אימוניות, מחלות נפש ועוד. התברר כי תזונה של היפנים השתנה מאוד במהלך השנים, מתזונה שהייתה מורכבת רובה ככולה מדגנים ופרות ים עברה לתזונה מערבית, עם ירדה משמעותית בצריכת חומצות שומן אומגה 3 ובמקומם חלה עליה חדה בצריכת חומצות שומן מסוג אומגה 6. חומצות השומן בגוף האדם חיוניות ה-ממבראנה התאים המורכבות בעיקר מחומצות שומן חלבונים. הרכב החלק השומני של הממבראנה משפיע על תכונות הממבראנה, על תהליכים תוך תאים וכן על יצור והפרשת חומרים ע"י תאים. ככל שממבראנות התא מורכבת יותר חומצות שומן מסוג אומגה 6 חומצות השומן , יש עליה בפעילות הדלקתית, קרישת הדם ועוד, וככל שמורכבת מחומצות שומן מסוג אומגה -3 יש ירידה בנטייה לקרישי הדם, בתנודת אינסולין, ברמות הטריגליצרידים ועוד. חומצות אלה אמנם מיוצרות בגוף האדם, אך בכמויות מזעריות בלבד. יש שתי קבוצות שומן של חומצת שומן המשתייכות לקבוצת האומגה 3 והן:
DOCOSAHERAENOIC ACID (DHA)
EICOSAPENTAENOIC ACID (EPA)
שומני אומגה חיוניים להתפתחות תקינה של מערכת העצבים והמוח אצל העובר, במיוחד בחודשים 8-4 להריון, מלבד המוח מתפתחת גם הראיה וחומצות שומן אלה מועברות מהאם במהלך ההיריון, ואחרי הלידה מועברות בהנקה. עקב חשיבות הרבה שיש לחומצת אומגה 3 רבים מתחליפי החלב מועשרים בחומצות אלה. מומחים ממליצים על צרכה של 300 מ"ג ליום שלDHA בנשים בהריון ומניקות אולם הצריכה היומית הממוצעת בארץ ובמדיניות מערביות אחרות קטנה הרבה יותר מכך (1) במחקר שבוצע בארה"ב התברר כי הצרכה היומית הממוצעת של DHA אצל נשים בהריון הייתה 54 מ"ג ליום בלבד, ורק 2% מהנשים צרכו כמות מספקת של חומצת שומן אלה.
מחקרים התומכים בהשלמת אומגה 3 בהיריון והנקה
*צרכה נמוכה של דגים במהלך היריון נמצאה קשורה ללידה מוקדמת ומשקל נמוך של הילוד. המחקר נערך בדנמרק ועקב אחר קרוב –ל 9000 נשים מאזורים שונים עם הרגלי תזונה שונים
*הרגלי שנה טובים יותר אצל תינוק שלאימותיהן היו רמות גבוהות יותר של DHA בדם במהלך ההיריון. הרגלי שנה אצל תינוקות הם מדד לבשלות של מערכת העצבים המרכזית
*רמות נמוכות של חומצות EPA I DHA בחלב האם היו קשורות לשכיחות יתר של דיכאון לאחר הלידה
*תוספת אומגה 3 של אומגה 6 לנשים בהריון והנקה הייתה קשורה לרמת משכל גבוהה אצל ילדים בגיל 4 שנים
*DHA נימצא כמרכיב עיקרי החלב אם הגורם לעליה משמעותית במבחנים קוגנטיים ולהישגים אקדמיים לאורך 18 השנים הראשונות לחיים.
*תוספת של DHA במהלך ההיריון וכלכלת התינוק בשנה הראשונה לחיים מזרז את התפתחות מערכת העצבים המרכזית ואת חדות הראיה.
*תוספת שמן דגים לכלכלת התינוק בשנה הראשונה לחיים עשויה להפחית את השכחות ההתפתחות סוכרת נעורים.
השימושים העיקריים של אומגה 3
*הורדת רמות טריגליצרידים בדם
*מניעת מחלות לב וכלי –דם
*מניעה של הפרעות בקצב הלב
*יתר לחץ דם
*מחלות דלקתיות שונות כגון מחלת המעי הדלקתיות, דלקת פרקים ראומטית
*מחלות עור שונות כגון פסוריאזיס ואקזמה
*חולי שתיון מסוג אלצהיימר
*עידוד התפתחות מערכת העצבים וראייה העוברים ותינוקות ויונקים.
תופעות לוואי
תופעות הלוואי השכיחות מקורן מדרכי העיכול וכוללות בחילות, הקאות, שלשולים ועצירות, יש הסובלים משיהוקים המתלוננים על ריח דגים. במקרים אלה ניתן לשנות את מועד נטילת התרופה, ולהקפיד על נטילת אומגה 3 על קיבה רקה.
אזהרות :
עכב פעילות אומגה 3 על מערכת כרישה, יכולה להיווצר נטייה לדימומים, ולכן לא מומלץ ליטול אומגה 3 כאשר קימת נטייה לדימומים יש להיזהר משולב עם תרופות אחרות נוגדות קרישה כגון
ASPIRIN ENOXAPARIN /SLEXAN WALTARIN /COUMADIM SINTOM/ CLOPIDRGE / PLAVIX/ DALTEPAIN FRAGMIN/ HEPARIN שום גינקו-בילובה וכך לדימומים בד"כ במינונים גבוהים מ- 3 ג"ר ליום של אומגה 3, ומינון קטן מ- 3 ג"ר ליום נחשב בטוח מבחנת נטייה לדימומים הדימומים מתוארים הם קלים, כגון נטייה לדימום תת עוריים, או לדימומים מהאף. יש לעקוב אחר תפקודי כבד כאשר יש נטייה לרמות גבוהות של טריגליצרידים, אך כאשר יש מחלת כבד ידוע.
אומגה 3
רפואה אינטגרטיבית : כמו בטיפולים רבים, הצלחת הטיפול מותנית בשילוב גורמים טיפולים שונים וביניהם שילוב תרופתי התנהגותי או שילוב כלים מתוך הרפואה המשלימה כמו מגע, צמחי מרפא ותזונה.
גורמים מעכבים : תזונה עתירת שומנים בעיקר מסוג אומגה 6, פוגעת ביעילות אמגה3, בתזונה המכילה יותר אומגה 6 תתבצע פחות המרה של DHA - EPA- ALA ,כיוון שאומגה 6 ו- ALA , מתחרות על אותם האנזימים.
יחסים המומלצים : על כל 4 גרם אומגה 6 צריך להיות אומגה 3. יחסים אלו קשים מאוד להשגה בתזונה המקובלת, בהנחה שלפחות30% מהצריכה הקלוריות של רוב האוכלוסייה כוללת שומנים מסוגים השונים מאומגה 3 אנו מגיעים ליחסים של לפחות 1 :20 יחסים אלו קשים להשגה (5), במקרים אלו קיימות שתי אפשריות, ובד"כ מומלץ לשלב בניהן :
*הפחתת רמת השומנים הכללית ובעיקר זו של אומגה 6, שומנים רווים ומוקשים
*הוספת חומצות שומן אומגה 3 כחלק מהתזונה ותוספי תזונה.
מינון : אן מינון מדעי מדויק, אך כדי להשיג את יחס האידיאלי של אומגה 6: מומלץ לקחת גרם אומגה 3 לכל 10 קג" משקל ליום, במקרים מסוימים אף 1.5 גרם לכל 10 קל" גרם משקל. וכך למשל, ילד שוקל 20 קילו יקבל מנון יומי של 3 -2 גרם אומגה 3 ביום.
יעקב עזרא מומחה לרפואה נטורופתית (לטיפול בתחלואות שונות, דיאטות ותזונת ספורטאים). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.DietMe.co.il www.diet2all.net