1. אל תפעל/י על סמך עצות מקורבים אליך.
תופעה נפוצה היא, כי קרובים וחברים שהיו מעורבים בהליכי גירושין, נוהגים לתת עצות המבוססות על ניסיונם האישי. ניסיון אישי של אחד יכול שלא להתאים לנסיבות המקרה שלך. אל תבצע/י צעד כלשהו אשר עלול לגרום לך נזק.
2. פנה/י לייעוץ משפטי.
מאחר והינך עומד/ת בפני צעד מכריע וקריטי אשר לו השלכות רבות על חייך, חיי ילדיך וחיי הסובבים אותך. חשוב לקבל יעוץ משפטי מעו"ד המתמחה בדיני משפחה, על מנת לדעת את זכויותיך, להגן עליהן, לדעת ולהבין את מצבך המשפטי. קבלת יעוץ משפטי בתחילת ההליך תחסוך זמן וכסף.
3. עשה/י כל מאמץ להגיע להסכם ו/או לפנות להליך גישור.
הליכי גירושים עלולים להיות כואבים ולהימשך זמן רב. בני זוג לעיתים נוהגים בנקמנות וזאת בכוונה להתיש האחד את השני. פנייה להליך גישור במטרה להגיע להסכם, תחסוך זמן וכסף ומעל לכל, תשמור על שקט בין בני הזוג, דבר שיגרום למצב בו ילדיך יפגעו פחות.
4. אל תנקוט/י באלימות כנגד בן/בת זוגך.
לעיתים הליכי גירושים עלולים להיות קשים וכואבים ולהימשך זמן רב. למרות התקופה הקשה אסור לנקוט באלימות נגד בן/בת הזוג. בעל הנוקט באלימות עשוי להיות מורחק מביתו למשך שלושה חודשים עד שנה ובמקביל להיות מועמד לדין פלילי. במידה ומופעלת נגדך או נגד בן משפחתך אלימות, פני מיד לתחנת המשטרה והגישי תלונה.
5. אם קיים חשש כי בן/בת זוגך עלול להגיש נהדך תביעות, עשה/י כל מאמץ על מנת להקדים אותו/ה.
היוועץ/י בדחיפות עם עו"ד , על מנת לזכות ב "מירוץ הסמכויות" וזאת מאחר ואי הגשת תביעה לערכאה הרצויה לך, עלולה להעמידך במצב לא רצוי.
6. שמור/י על חשאיות.
שמירה על חשאיות הינה חיונית על מנת למנוע העברת אינפורמציה שעלולה לעזור לצד השני. שמירה על חשאיות תגן עליך ותאפשר לך להגן על זכויותיך ולחזק את מעמדך ואת מה שהינך מבקש להוכיח בפני בית המשפט. אל תשוחח בטלפון על מנת שלא יאזינו לשיחותיך. אל תשתף חברים משותפים בפרטי ההליך המשפטי או בתוכניותיך לנקוט בהליכים נגד בן/בת הזוג.
7. אסוף/י הוכחות ואסמכתאות.
כשהינך תובע/ת או נתבע/ת בתביעת גירושין, עליך להוכיח את מצבך האישי, הכלכלי וכדומה. לכן, עליך לאסוף קבלות קנייה מכל סוג - מסמכי רכישה, פרטים על נכסים, מסמכים המוכיחים אלימות אם קיימת. אסמכתאות אילו חיוניות לשאלת גובה המזונות לילדים ומזונות אשה, ולצורך חלוקת הרכוש בין בני הזוג.
8. שימ/י חפצי ערך במקום בטוח.
במידה וקיימים חפצי ערך מבחינה כלכלית ורגשית, יש לשים אותם במקום בו בן/בת הזוג לא יוכלו להעלימם.לעתים חפצי ערך היקרים רגשית או כלכלית מהווים קלף למיקוח בעת מו"מ.
9. אל תסית/י את הילדים כנגד בן/בת זוגך.
ילדים הם קורבן כואב של גירושיך ובעתיד הקרוב חייהם ישתנו באופן מהותי. ההשפעה על ילדיך עלולה להיות קריטית אם לא תפעל/י נכון. יש לשדר לילדך את המסר, כי הגירושים הם מההורה השני ולא מן הילד. יש לחזק את הילדים ולמנוע כל מצב בו הם יקחו חלק בהליך הגירושין. אל תערב את ילדיך בפרטים ואל תסית אותם כנגד בן/בת זוגך.
10. העסק/י בלש פרטי במידת הצורך.
במידה ויש חשד לבגידה על ידי בן/בת הזוג, יש להעסיק בלש על מנת שימצא הוכחות למעשה הבגידה. כמו כן, במידה ויש חשד כי נכסים כלשהם הוברחו, יש להעסיק בלש על מנת שיתחקה אחר מצבו/ה הכלכלי האמיתי של בן/בת הזוג.
הכותבת עו"ד אירית רייכמן הינה מומחית בדיני משפחה
למאמרים נוספים של עו"ד אירית רייכמן