מחלות דלקתיות של מערכת העיכול IBD
נכתב על ידי: קובי עזרא Ph.D יעקב מומחה לרפואה נטורופטית
תאריך: 21/09/10

מחלות דלקתיות של מערכת העיכול IBD

שם כללי לסדרה של מחלות כרוניות דלקתיות במערכת העיכול. מחולקות לשתי קטגוריות עיקריות: מחלת קרוהן ( crohn’s desease) וקוליטיס כיבי ( ulcerative colitis). מחלות אלו מאופינות בכיבים ובדלקות חוזרות ונשנות בחלקים מסוימים של המעיים וגורמות למגוון רחב ביותר של תופעות קליניות. למחלות אלו קשר הדוק לתופעות אוטואימיוניות, חוסר סבילות ואלרגיות למזון, המיוחסות לבררנות הלקויה של דופן המעי הפגוע שבעטיו חודרים חלקי מזון לא מעוכלים למחזור הדם ומפעילים את מערכת החיסון. שתי המחלות מאופינות בסיכון גבוה לחלות בסרטן המעי הגס. המחלה פוגעת בד"כ באנשים צעירים, אצל נשים עם רמת תחלואה מעט גבוהה יותר, וגבוהה באופן משמעותי ( פי- 6) אצל יהודים. למחלה השלכות גנטיות, סביבתיות ותזונתיות (חברת השפע), אתניות ( לבנים עם עדיפות ברורה ליהודים), למחלות אלו יש קשר להפרעות במערכת החיסון וגורמים פסיכוסומטים (ראה סטרס). אין ידיעה ברורה לגבי סיבות ומקורות המחלה.

מחלת קרוהן: מחלה זו פוגעת במעי הדק ומסוגלת להתפשט גם לוושט, לקיבה, לפה, למעי הגס ולמעשה לכל חלק של מערכת העיכול. המחלה מאופיינת בהתפרצויות דלקתיות מדי מספר חודשים ולעתים מספר שנים. הסימפטומים כוללים: שלשול כרוני, חום, כאב בחלק התחתון-ימני של הבטן, עיכול לקוי, לעתים אנמיה (המחלה פוגעת באתר הספיגה של B-12 ובספיגת ברזל), אנורקסיה ואבדן כללי של תיאבון, של משקל ושל אנרגיה.

קוליטיס כיבי: דומה מאוד מבחינות רבות, כולל פתולוגית אפידמיולוגית אטיולוגית וקלינית. המחלה משפיעה על המעי הגס, אך לעיתים רחוקות פוגעת גם בחלקים של המעי הדק.

טיפול : טיפול תרופתי (לעתים בקורטיקוסטרואידים) לא הוכח כיעיל לטווח ארוך במחלות דלקתיות של מערכת העיכול. טיפול זה אף מעכב את ההחלמה הספונטנית של החולים. (Gastroenterol,1984,87).

חומצות השומן אומגה-3 אחומצת השומן גמא-לינולאית (GLA)

האזורים המודלקים במערכת העיכול מכילים רמה גבוהה של פרוסטגלנדינים מעוררי דלקת ובעקבותיהם, רמה גבוהה של לויקוטריאנים (גורמים מעוררי דלקת המופרשים ע"י ניוטרופילים), ורמה עודפת של חומצה ארכידונית (חומצת שומן הנמצאת בד"כ במזון מן החי ומעוררת יצירת דלקות).

טיפול במטבוליטים של חומצות שומן אלפא לינולנית (אומגה- 3) וחומצה גמא לינולנית (אומגה- 6), מקטינים את הפעילות הדלקתית, מפחיתים את משך התפרצות המחלה ומפחיתים התכווצויות וכאבים הנגרמים ע"י הלויקוטריאנים. ניתן להשתמש במוצר המכיל את צורת האלפא והגמא לינולנית.

הגליקו-פרוטאין - גלוקוזמין

לגליקופרוטאינים (חלבונים הקשורים לסוכר), חשיבות מכרעת לשלמות ולצמיגות השכבה הרירית של דופן המעי. נ- אצטיל גלוקוזמין הוא חומר גלם מרכזי בביוסינתזה של הגליקופרוטאינים היוצרים את רירית הקיבה והמעיים. הרירית מגינה על תכולת המעיים מחשיפה לאנזימים, לחומצות ולבקטריות. פגמים וחורים ברירית, עלולים לגרום למחלות עיכול רבות. במקרים של מחלת מעיים דלקתית או של סרטן המעי הגס - חשפו ניסויים קליניים ליקויים ביצירת גליקופרוטאינים.

מחלות אלה גורמות לירידה ביכולת ההגנה הנורמלית, והן משאירות את רירית המעיים חשופה לדלקות. אצל אנשים הלוקים במחלות מעיים דלקתיות, תחלופת התאים בחלק התחתון של צינור העיכול מהירה פי 3 מאשר אצל אנשים בריאים - עדות לשחיקה מוגברת בגלל יצירה בלתי מספקת של שכבת גליקופרוטאין. התחלופה המהירה מגבירה את דרישת הרירית לנ-אצטיל גלוקוזמין. תיקון מחסור זה ע"י תוספת גלוקוזמין קומפלקס, נמצא מועיל בצורה מרשימה. כמו כן עליה ברמת הגליקופרוטאינים, מפחיתה את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס. גלוקוזמין קומפלקס מכיל נ-אצטיל גלוקוזמין, גלוקוזמין סולפאט, גלוקוזמין הידרוכלוריד וחומצה אמינית ל-פרולין.

מולטי-ויטמין ומולטי-מינרל

בגלל אופיין של מחלות דלקתיות של מערכת העיכול, הן משויכות למחסור כרוני בעשרות רכיבים תזונתיים. מחסור ברכיבים אלו משפיע לא רק על יכולת הריפוי של המחלה עצמה, אלא בעיקר על קשת נרחבת של מחלות ואי סדירויות ה"נלוות" למחלה. מצב של חוסר ספיגה, אכילה מועטת עקב אבדן תיאבון, ושלשול כרוני גורמים לחסרים אלו. בין הרכיבים הידועים בחסרונם אצל החולים נמנים: אבץ, מגנזיום, ברזל, חומצה פולית, חומצה פנטוטנית ויטמיני E,C,A,12B,D . לא ניתן להגיע למצבי החלמה

ואיחוי ללא השלמות מזון חיוניות. Earth Source הינו מולטי ויטמין טבעי, המכיל מלבד ויטמינים ומינרלים, גם אנזימי עיכול, חיידקים ידידותיים, חומצות אמינו חופשיות, צמחי מרפא, ביופלוונואידים, סיבים תזונתיים ומזון מלא.

מגנזיום ציטראט

מחסור במגנזיום קיים אצל רוב החולים. מחסור זה עלול להוביל ללחץ דם נמוך, עוויתות, חולשה, אנורקסיה, בלבול והפרעות בקצב הלב. יש להעדיף את המינרל בקשירתו האורגנית (ציטראט).

חומצת האמינו - גלוטמין

גלוטמין הינה חומצה אמינית (נגזרת של חומצה גלוטמית). לגלוטמין תפקיד חשוב במיוחד במערכת העיכול. רירית המעי הינה חלק הגוף המתחלק באופן מהיר ביותר (כל התאים יתחלפו מדי 3 ימים). במערכת העיכול של החולים ישנה התחלקות מהירה יותר. התחלקות כה רבה דורשת רמה גבוהה ביותר של אנרגיה תוך תאית. גלוטמין נספג ע"י תאי הווילי במעי שם באמצעות אנזים ייחודי (גלוטמינז), הוא הופך ליחידות אנרגיה ATP. ללא השלמה של גלוטמין, יקשה על הרירית הפגועה והמודלקת, לשקם את עצמה.

הנחיות שימוש: על בטן ריקה בכדי לאפשר ספיגה אופטימאלית ולפני השינה.

המלצות נוספות: חיידקי מעי ידידותיים - אסידופילוס, אבץ פיקולינט, ויטמין 12B במתן תת-לשוני.

יש להעדיף תזונה עתירת סיבים ופחמימות מורכבות. יש להמנע מפחמימות ריקות.

תירס, חיטה, ומוצרי חלב הינם גורמים שרצוי להמעיט בצריכתם.

יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org   www.Diet2all.org    www.Diet2all.net  


 
אודות המחבר

קובי עזרא Ph.D מומחה לרפואה נטורופטית, ומאמן כושר. מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוד...).
* דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף - עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
אתר: פיתוח גוף, אתר: דיאטה מהירה

דיאטה מהירה1, סוכרת הריון, אנטי אייג'ינג

פיתוח גוף

דיאטה מהירה | דיאטה אישית

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article10831.aspx