ילדים ופעוטות
חיזוק מערכת החיסון
מחלות זיהומיות, הצטננויות, דלקות אוזניים וגרון, ובעיות בדרכי הנשימה, שכיחות מאד בקרב ילדים. תדירות הופעתן מעידה באופן חד משמעי על ירידה בפעילות מערכת החיסון. בנוסף לטיפול ההומאופתי המטפל בשורש הבעיה, רצוי לפעול לחיזוק מערכת החיסון באמצעות מניעת חסרים ברכיבים תזונתיים שונים. כמובן, ניתן להיעזר גם בצמחי מרפא, שלהם השפעה מעוררת על מערכת החיסון ופעילות אנטי-בקטריאלית ואנטי-ויראלית לפני שפונים לטיפול אנטיביוטי. אין זה סוד, שאנטיביוטיקה כשלעצמה פוגעת ביכולת הגוף להתמודד עם המחלות ואף עלולה לדכא במידה מסוימת את מערכת החיסון. הדבר נכון במיוחד אם מדובר במצבים זיהומיים חוזרים, כגון: דלקות אוזניים חוזרות וכדומה.
כדי לשמור על מערכת חיסון חזקה, המסוגלת להגיב במהירות לסכנה של זיהומים ומחלות, חייבים לקחת בחשבון מספר גורמים:
סטרס - מחקרים רבים הראו שקיים קשר הדוק בין מצבי לחץ, סוג האישיות ורגשות מסוימים לבין התפתחות של מחלות. במצב של סטרס חלה עלייה בהורמונים קורטיקו-סטרואידיים וקטכולאמינים. חומרים אלה גורמים לעיכוב פעילות תאי הדם הלבנים ולדיכוי המערכת החיסונית בכלל, וכך משאירים את הגוף ללא הגנה מפני זיהומים, סרטן ומחלות אחרות.
שינה או הרפיה גורמות לשחרור של תרכובות התורמות לחיזוק תפקוד המערכת החיסונית.
תזונה - תת-תזונה נחשבת לגורם העיקרי האחראי לירידה בתפקוד המערכת החיסונית. אפילו מחסור ברכיב בודד עלול לפגום בפעילותה בצורה משמעותית.
רכיבים תזונתיים החיוניים לפעילות תקינה של מערכת החיסון:
חלבונים - חשוב להקפיד על צריכה נאותה של חלבונים, מאחר והם נחוצים לייצור הנוגדנים ורכיבים נוספים במנגנוני הגנה של הגוף .
ויטמין C - לויטמין C יש תפקיד חשוב במנגנוני חיסון רבים. למרות שלויטמין C עצמו פעילות אנטי-ויראלית ואנטי- בקטריאלית, ההשפעה האנטי-זיהומית העיקרית שלו היא באמצעות הגברת תנגודת הגוף. הוא משפר פעילות של תאי דם לבנים, מגביר ייצור נוגדנים ומעלה רמות של אינטפרון בדם.
ויטמין C שומר על שלמות רקמות חיבור (חיוני לייצור קולאגן) ובכך מונע התפשטות של זיהומים ודלקות שהם יוצרים. חשוב שויטמין C יילקח יחד עם ביופלבנואידים, כי הם מעלים את ריכוזו ברקמות ומגבירים את השפעתו. גם הביופלבנואידים עצמם מעודדים חיזוק של המערכת החיסונית ומסייעים במניעת זיהומים.
אבץ - מינרל זה חיוני לקיום מנגנוני חיסון רבים בגוף. מחסור באבץ (שהינו, כידוע, נפוץ מאד) גורם לירידה בפעילות בלוטת התימוס ובכמות הלימפוציטים מסוג T. אספקה סדירה של אבץ חשובה במיוחד אצל קשישים וילדים. כזכור, גם עודף אבץ פוגע במערכת החיסון.
ויטמין 6B - מחקרים מראים שמחסור בויטמין חשוב זה גורם לפגיעה קשה בתפקוד המערכת החיסונית. הוא גורם לירידה בייצור הנוגדנים, בפעילות הלימפוציטים ובמספרם בדם ולהתכווצות הרקמות הלימפטיות.
בטא-קרוטן - מגביר את האפקט המעורר של אינטרפרון על מערכת החיסון, מגדיל את כמות הלימפוציטים מסוג T ומחזק את תנגודת הגוף לגידולים סרטניים. עבודות מדעיות רבות מצביעות על הקשר הקיים בין נטילת בטא-קרוטן טבעי למניעת גידולים סרטניים.
ויטמין A - שומר על שלמות הקרומים הריריים המצפים את דרכי השתן, העיכול ומערכת הנשימה ומהווה קו הגנה ראשוני של הגוף מפני פתוגנים שונים. נוכחותו דרושה לפעילות תקינה של מנגנוני חיסון רבים.
ברזל - רמת ברזל מספקת בגוף חיונית לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון. אפילו מחסור חלקי, שאינו מתבטא בירידה בהמוגלובין עלול לפגום בתנגודת הגוף למחלות. במצב של חסר חלה ירידה בפעילות המאקרופאגים, נאוטרופילים ולימפוציטים מסוג T.
מומלץ להפסיק נטילת תוספי ברזל בזמן זיהומים אקוטיים, במיוחד בילדים, מאחר והברזל דרוש גם להתפתחות החיידקים. יחד עם זאת, ילדים הסובלים מירידה בפעילות המערכת החיסונית, מזיהומים כרוניים וממחסור בברזל - חייבים להמשיך ולקבל השלמת ברזל.
צמחי מרפא לחיזוק מערכת החיסון:
אסטרגלוס - צמח סיני עתיק, בעל השפעה אדפטוגנית. האסטרגלוס ידוע ביכולתו המופלאה להגביר פעילות מנגנוני חיסון בלתי-ספציפיים בגוף. נמצא בשימוש נרחב למניעת שפעת וזיהומים אחרים של מערכת הנשימה. מכיל פולי-סכרידים, הפועלים כמתווכים בחיזוק פעילות בלתי ספציפית של מערכת החיסון ובתהליכים שמגבירים אותה.
לצמח השפעה אנטי-ויראלית חזקה והוא ידוע ביכולת השיקום של מערכת החיסון אצל מי שקיבל טיפול בקורטיקו-סטרואידים.
בשל היותו צמח מאכל מתאים לטיפול בילדים ובטוח לשימוש לטווח ארוך.
סמבוק שחור - ברפואת הצמחים המסורתית שימש הסמבוק להגברת תנגודת הגוף למחלות ולהקלה על שיעול והכיוח. פירות הצמח עשירים במיוחד בפוליפנולים (קבוצת נוגדי חימצון חשובה). לסמבוק תכונות אנטי-בקטריאליות ואנטי-ויראליות, מה שעושה אותו יעיל מאד בטיפול בהצטננות, שפעת וזיהומים אחרים בדרכי הנשימה העליונות.
אכינצאה - הצמח מכיל תרכובות הפועלות כאנטיביוטיקה טבעית כנגד מגוון מיקרואורגניזמים מחוללי מחלות: וירוסים, חיידקים, פטריות וטפילי מעיים (protozoa). חוקרים גרמנים מדווחים על יעילות אכינצאה בטיפול בהצטננות, בשפעת, דלקות גרון, ברונכיטיס, פצעים, אבצסים ודלקות אוזניים. בנוסף לכך, הוכח לגבי הצמח כי הוא מסוגל לעורר פעילות מערכת החיסון ע"י סטימולציטה של מאקרופאגים ( תאים לבנים ה"נלחמים" בזיהום) ושל לימפוציטים מסוג T.
צמחים נוספים בעלי השפעה אנטי-זיהומית, המסייעים לחיזוק מערכת החיסון:
ליקוריץ (*ללא גליצריזין) , עלי זית, אונה די-גאטו
המלצות נוספות לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון:
כדאי לאמץ טכניקות של הרפייה על מנת להתמודד טוב יותר עם מצבי סטרס ולצמצם את הנזקים שהוא גורם.
מומלץ להפחית צריכה של סוכרים פשוטים, כי מחקרים הראו שצריכתו המוגברת גורמת לדיכוי מנגנוני החיסון של הגוף.
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.Diet2all.org www.Diet2all.net