מהם הגורמים להתפתחות עצירות ילדים?
נכתב על ידי: הדס כהן
תאריך: 12/10/10

עצירות ילדים היא תופעה שכיחה בעולם המערבי, והסיבות להופעתה הן מגוונות. המומחים מגדירים כיום עצירות ילדים כהופעה של תופעות כמו קושי ועיכוב ביציאות הסדירות הנמשך לפחות כשבועיים וגורם לילד תחושת כאב. 25% מהפניות למומחה גסטרואנטרולוגיה בישראל הן כדי לבצע טיפול נגד עצירות, כך שהתופעה נחשבת שכיחה בישראל ובעולם בכלל.

על פי המומחים, תסמיני עצירות נגרמים בגלל המעי הגס שאמור להיות זה שמסלק פסולת מהגוף והופך אותה לצואה. השרירים של דפנות מעי הגס אמורים לדחוף את הצואה לכיוון פי הטבעת בקצה המעי הגס, אולם במקרי עצירות הצואה הופכת לקשה ויבשה בגלל ספיגה עודפת של נוזלים ולכן לא יכולה לצאת מהגוף דרך המעיים.

הדרך לעשיית טיפול נגד עצירות יכול להיעשות בצורה יעילה יותר תוך התרעה על כך לגורמים השונים: מורים ומחנכים, בייביסיטר, וכו'. התאפקות הילד או התעלמותו מהרצון לעשיית צרכים נחשבת לאחד מהגורמים היותר שכיחים להתפרצות התסמינים, ובמקרים שכאלה נהוג להדגיש את חשיבות עשיית הצרכים לילד, וכן במידת הצורך לשוחח עם הגורמים בבית הספר או בגן שיאפשרו לו לצאת לעיתים תכופות לשירותים. הדבר עשוי להקהל על הילד בהליכה לשירותים וכך לעזור בתהליך טיפול בעצירות

בעולם של היום רבים מהילדים לא נוהגים לבצע פעילויות גופניות, ומעדיפים להישאר בבית ולראות טלוויזיה או לשחק במחשב. בין מגוון היתרונות של פעילות גופנית ניתן למנות גם השפעה חיובית על תפקוד תנועת המעיים, כך שמומלץ לעודד את הילד לבצע פעילות גופנית כטיפול יעיל נגד עצירות. ניתן לעודד את הילד לשחק במשחקי כדור שונים, וכן לרשום אותו לחוגי העשרה בתחום הספורט בשעות שלאחר הלימודים.

במקרים מסוימים מתן ברזל לתינוקות עלול לגרום להופעת עצירות ילדים. במידה והתינוק נטל תוספי ברזל ומתפתחת עצירות מומלץ להיוועץ ברופא הילדים. כמו כן, צריכה לא מספקת של נוזלים הופכת את תפקוד המעיים לקשה יותר ופוגעת באפשרות טיפול בעצירות. המים שהילד צורך מגיעים למעי הגס וכך הופכים את פעולת המעיים לחלקה יותר על ידי ניקוי הפסולת בגוף והפיכתה לצואה. המומחים ממליצים על שתייה מספקת של מים מיום, בהתאם לצרכיו של הילד, כך שמומלץ גם לצייד את הילד במימיה או בקבוק מים בשעות הגן או בית הספר.

מזון דל בסיבים תזונתיים עלול לגרום גם הוא לבעיות עצירות. מומלץ לצייד את הילד  במזונות חיטה ודגנים מלאים, לחם מלא, פירות וירקות טריים על קליפתם, ועוד מגוון מזונות העשירים בסיבים תזונתיים ועוזרים בתהליך טיפול בעצירות. כמות הסיבים המומלצת לילד בצריכה יומית היא בין 25 ל-30 גרם סיבים.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article11118.aspx