משרד החינוך - האגף לביטחון, בטיחות ולשעת חירום - חלק 10
חוזר מנכ"ל סב6(ב), י"ט בשבט התשס"ב, 1 בפברואר 2002
קישור למאמר המקורי - http://cms.education.gov.il/EducationCMS/applications/mankal/arc/sb6bk5_1_33.htm
4)המעקה ייבנה באופן שתימנע נפילת המשתמשים במדרגות דרכו, על ידי בנייתו בבנייה מלאה או בלוחות, במוטות וכד', בהתאם לתקן הישראלי 1142: מעקות. נבנה המעקה מאלמנטים אנכיים (כגון מוטות מתכת), לא יעלה המרווח ביניהם על 10 ס"מ נטו.
5)אם הגג משמש את התלמידים, יהיה גובה המעקה בגג 1.30 מ' לפחות.
6)כבש (רמפה) חיצוני לשימוש גן הילדים יהיה ברוחב מזערי של 1.25 מ'.
ד.אוורור חדר המדרגות ותאורתו
1)חובה להתקין בחדר המדרגות פתחים ליציאת עשן.
2)חובה לאוורר ולהאיר את חדר המדרגות באופן טבעי על ידי פתחי הכניסה ופתחים באחד מקירותיו החיצוניים. פתח האוורור העליון בחדר המדרגות יימצא בגובה של שני מ' לפחות מעל המשטח האופקי הגבוה שבו.
3)חלונות בחדר המדרגות וזיגוגם יותקנו על פי ההוראות של תקנות התכנון והבנייה, תש"ל- 1970, חלק ג', סימן ד', סעיף 3.31 (ו), ולפי התקנים הישראלים העדכניים.
4)בכל קומה ובכל משטח אופקי של המדרגות תותקן תאורה מלאכותית, ויותקנו שני מתגים להפעלתה. המתגים ליד הכניסות לחדר המדרגות ולגן הילדים יהיו במרחק מרבי של 50 ס"מ מהכניסות.
4.4.5 מערכות ומתקני חשמל
א.כללי
1)מערכת החשמל תותקן רק על ידי מי שהוסמך לכך, בהתאם לחוק החשמל, התשי"ד1954-, ובהתאם לחוקי הבנייה ולהנחיות משרד האנרגיה והתשתית.
2)כל אבזרי החשמל, מתקנים וציוד חשמליים, ללא יוצא מן הכלל, יהיו בעלי תו תקן בהתאם לתקן הישראלי.
3)קווי חשמל עיליים (הן של מתח גבוה והן של מתח נמוך) לא יחצו בשום פנים את תחום הגן וחצרו.
4)קווי חשמל תת-קרקעיים של מתח נמוך (עד 1000 וולט בין המוליכים) ושל מתח גבוה (מעל 1000 וולט בין המוליכים) יחצו את האתרים של גני ילדים בצינורות תת-קרקעיים בלבד.
5)כל חיבור חדש או כל הגדלת חיבור ייעשו לפי גודל סטנדרטי, 63X3
אמפר.
ב.הארקות
1)מוליך ההארקה הראשי יהיה בשטח חתך של 10 ממ"ר לפחות, ויחובר בהתאם לתקנות העדכניות של חברת החשמל.
2)במבנים חדשים ייעשו כל הסידורים הדרושים לבניית הארקת יסוד בזמן הבנייה, בהתאם לתקנות ולחוקים.
3)יש להאריק את כל המערכות והמתקנים, כגון צנרת המים, המסגרות של תקרות אקוסטיות, מוטות תומכים לקירות גבס וכד'.
ג.לוחות חשמל
1)לוחות החשמל ייעשו בהתאם לחוק החשמל. הלוח הראשי ייבנה מפח או מחומר פלסטי הכבה מעצמו ולא מעץ או מפרספקס. לוחות משנה ייעשו מפח או מחומרים בלתי דליקים אחרים, ולא מעץ או מפרספקס. לארונות יהיו סידורי נעילה.
2)הלוח יותקן בארון עמיד בפני אש בכניסה לגן, במקום יבש ונקי, שאין בו אפשרות של פגיעות מכניות, קרינת חום והתזת מים ובצורה שתבטיח גישה חופשית אליו. הצלע התחתונה של הלוח תהיה בגובה של 1.5 מ' לפחות מהרצפה (בארונות חשמל הבולטים מהקיר).
3)הלוח יכלול את המספר המזערי של מעגלים לפי הטבלה דלהלן (בלי להביא בחשבון חימום חשמלי):
מס'
|
יעד המעגל
|
מס'
המעגלים
|
גודל המפסק
החציאוטומטי
|
חתך
המוליך
|
1.
|
מאור בכיתות
|
2
|
1X10A
|
1.5 ממ"ר
|
2.
|
מאור בשאר המקומות
|
3
|
1X10A
|
1.5 ממ"ר
|
3.
|
בתי תקע במטבח
|
1
|
1X16A
|
2.5 ממ"ר
|
4.
|
דוד מים חמים, 120 ל'
|
1
|
1X10A
|
1.5 ממ"ר
|
5.
|
מעגלים רזרביים
|
1
|
1X10(16)A
|
|
6.
|
מעגל ליחידה נוספת
|
1
|
3X32A
|
10 ממ"ר
|
4)בלוחות החשמל יימצאו מבטחים אוטומטיים וכן מפסק זרם פחת ברגישות של 30 מילי-אמפר (לפי חלוקת מעגלים) ומפסק ראשי של 3X63 אמפר. בגנים ישנים, שמערכת החשמל הקיימת בהם מקשה את ביצוע הדבר, יותקנו מפסקי המגן באופן הדרגתי.
5)מעגל תלת-פזי עבור תוספת בנייה לגן הילדים יחובר אל פס צבירה דרך מאמ"ת הזנה נפרד של 32X3 אמפר.
6)כל המעגלים יהיו מוגנים על ידי מבטחים אוטומטיים.
7)מתחת לכל מבטח יירשם בצורה ברורה ובת קיימא אזור האספקה, כגון "מפסק זרם ראשי", "תאורת חצר" וכו'.
8)בלוח יימצאו תכנית ותרשים על המתקן שלוח המשנה מזין אותו.
9)לוח החשמל יהיה סגור בעזרת בריח חיצוני (ידית מנוף) הניתן לפתיחה ולסגירה בקלות על ידי הגננת והנמצא מעבר להישג ידם של הילדים.
ד.דרישות כלליות לגבי מערכת החשמל
1)כל צנרת החשמל תהיה צנרת פלסטיק, עמידה באש לפי תקן ישראלי 728.
2)המפסקים, בתי התקע (השקעים) ונקודות המאור בקירות יותקנו בגובה של 1.80 מ' מהרצפה. כל השקעים שמתחת לגובה 1.80 מ' יהיו בעלי מכסה מסתובב או אחר המונע סכנת התחשמלות.
3)התאורה בכיתות, במטבח, בחדר הגננת ובמרפסת תהיה פלואורסצנטית. בתי הנורה של מנורות הפלואורסצנט יהיו מטיפוס קפיצי, וגופי התאורה יצוידו במיגון שימנע את נפילתם ופיזור בסיסי זכוכית, כגון שרוולי מגן מ- PVC שקוף, מכסה פריזמטי וכד'.
4)אין להתקין מנורות פלואורסנצנטיות על גבי חומרים דליקים, כגון עץ וכדומה.
5)גופי התאורה בשירותים וגופי התאורה המותקנים בחוץ יהיו מטיפוס מוגן מים.
6)החוטים עבור מעגלי המאור ובתי התקע יהיו בחתך של 1.5 ממ"ר. שאר המעגלים יהיו בחתך של 2.5 ממ"ר.
7)תנורי חימום חשמליים הפועלים באמצעות תיל להט גלוי יותקנו על הקירות בגובה של 2 מ' לפחות. כבל ההזנה יוצמד אל הקיר, באותו הגובה לפחות.
8)תנורי חשמל אחרים בעלי כיסוי, כגון קונווקטורים, רדיאטורים וכדומה, יעוגנו בקיר. כבל ההזנה של התנורים לא יהיה מכשול.
9)יש לקבוע את התקעים למחשבים בגובה של מטר אחד בלבד ולדאוג למיגונם לפי 2 לעיל.
10)בתכנון של גן ילדים יש לקחת בחשבון את מתקני החשמל שיותקנו בעתיד. לכן יש להכין במסגרת הבנייה צנרת חשמל ושקעים מתאימים.
4.4.6 דרכי מילוט במקרה של שרפה
א.כל גן ילדים שמצויות בו 2 כיתות ויותר יצויד בשתי יציאות נפרדות לפחות, המובילות ישירות לעבר מפלס קרקע מחוץ לגן. הקטע האחרון של היציאות יכול להיות משותף ל2- יציאות. גן ילדים בן כיתה אחת בלבד פטור מחובת 2 מסלולי מילוט בתנאי שיותקן בו גלאי עשן/אש.
ב.רוחבה של דרך מילוט כנ"ל (מסדרון, חדר מדרגות, שער יציאה) לא יקטן מ1.1- מ'. בגן הנמצא במפלס הקרקע או לא יותר מאשר 50 ס"מ מעליו או מתחתיו, ואשר מספר הכיתות שלו אינו עולה על שתיים, יורשו דרכי מילוט ברוחב של 90 ס"מ. שום ציוד (ארונות, קישוטים) לא יפחית מרוחבן של דרכי המילוט, וגם אם רוחבן עולה על 90 ס"מ לא יותקנו חפצים בעירים או מסוכנים מסיבה אחרת (בולטים, שבירים, נסדקים, חדים וכד').
ג.בכל גן ילדים יהיה מטפה כיבוי אש תלוי על הקיר, במקום בולט, סמוך לדלת היציאה מהמבנה ובגובה מעל 1.5 מ'. המטפה יהיה מסוג המכיל אבקה יבשה, בעל תו תקן ישראלי ותקין (תווית אישור על תקינות המטפה תהיה צמודה אליו).
ד.אם מתקינים גלגלון, הוא יותקן באופן שלא יגרום להתזה על לוח החשמל. בגנים שמותקן בהם גלגלון ישירות על הקיר ולא בתוך גומחה, הוא יותקן בגובה של כ1.50- מ' מהרצפה.
4.4.7 גימור חיצוני
א.כל פני השטח החיצוניים של המבנה, בגובה של 2 מ' מהרצפה לפחות, יהיו ישרים וחלקים מכל בליטה, חספוס וכד', כדי למנוע היפגעות ילדים ומבוגרים בשעת מגע וחיכוך.
ב.הוא הדין לגבי פנים הגן, פרוזדוריו וכל שאר יחידותיו.
ג.לא יהיו בקירות החיצוניים בליטות או גופים ארכיטקטוניים שיאפשרו לילדים טיפוס לגובה. המרזבים לא יהיו מכשול לילדים.
4.4.8 עיתויים לביצוע שיפוצים, שינויים ותוספות לגן
א.יש לתכנן את ביצוען של עבודות בנייה או שיפוצים לפי לוח שימנע הפרעות, סכנות בטיחות ומטרדי רעש. מחלקות החינוך וההנדסה של הרשות המקומית אחראיות לביצוע הוראה זו.
ב.עבודות המחייבות פעילות מקצועית קצרה במבנה תבוצענה בעת החופשות שבתוך שנת הלימודים.
ג.עבודות המחייבות פעילות ממושכת תבוצענה רק בפגרת הקיץ, ותתוכננה באופן שלפחות כל העבודות הכרוכות במטרדים קשים של רעש, לכלוך, אבק וכד' תבוצענה בחודשים יולי-אוגוסט, ורק בלית בררה תבוצענה שאר העבודות השקטות והנקיות יחסית גם בתקופת הלימודים.
ד.אין לבצע עבודות הכרוכות במטרדי רעש גדולים, במיוחד חד-פעמיים (כגון פיצוצים) או נמשכים (כגון הפעלת מדחס), בעת שילדים נמצאים במקום. אם חייבים לבצע עבודת בנייה דחופה לאחר שעות הפעילות בגן, יש לוודא שהפסולת, כלי העבודה ואבזרים שונים נוספים יפונו מהשטח לפני בוא הילדים למחרת לגן.
ה.לא תימסר הזמנה לביצוע עבודות בנייה או שיפוצים לפני שנקבעו בחוזה עם הקבלן כל התנאים ואמצעי הזהירות שהוא חייב בהם מבחינת הבטיחות והגיהות של הילדים.
ו.הרשות המקומית תהיה אחראית לכלול בחוזה עם הקבלן את המפורט ב-ז' להלן, נוסף לחוקים ולתקנות שהתפרסמו בנושא זה.
ז.חובה על הקבלן לנקוט את אמצעי הבטיחות האלה לפחות:
1) יש להתקין סידורי גישה לעובדים, לצורך הכנסה והוצאה של חומרים, כלים וציוד, בנפרד מהכניסה לגן ולחצרו. רצוי שהגישה הזאת תהיה במישרין מהרחוב ושתהיה נפרדת לגמרי ומוגנת בגדר שתמנע כל אפשרות של כניסת ילדים למעברים אלה.
2)חובה על הקבלן לסלק באופן יסודי את כל חומרי הבניין, את הפסולת, את הכלים ואת הציוד מחצר הגן ומהמדרכה הסמוכה, כדי שלא יישארו בהם כל מפגעים העלולים לפגוע בילדים.
3)לפני פתיחת הגן תיערך בדיקה יסודית על ידי מפקח מוסמך ממחלקת ההנדסה של הרשות המקומית, בשיתוף עם הגננת האחראית, כדי לאשר את פתיחתו של הגן (או לא לאשרה, בהתאם לנסיבות).
4.4.9 המקלט/הממ"ד
המקלט/הממ"ד ייבנה ויתוחזק בהתאם להוראות פיקוד העורף.
4.4.10 ציפוי שטחים במוסדות חינוך
הציפוי יהיה בהתאם לתקן 921, חלק 4 (מיון בניינים והשימוש בחומרי בנייה).
4.5 קבלת המבנה וסימון שינויים
4.5.1 קבלה אחר גמר הבנייה
המבנה הגמור של גן הילדים, על כל מערכותיו, לא יימסר לשימוש ללא ביקורת אמינות ואישור בכתב על ידי מהנדס הרשות המקומית. באישור ייאמר כי המבנה הוקם בהתאם לתכניות המאושרות והוא עומד בדרישות הבטיחות.
4.5.2 חומר ארכיוני
א. מחלקת ההנדסה ומחלקת החינוך של הרשות המקומית חייבות בשמירת תכניות המבנה, כפי שתעודכנה או תוחלפנה במשך הזמן, כל עוד ישמש הבניין לצורכי ציבור.
ב.כל אישור שניתן במהלך התכנון והטיפול ברשויות המוסמכות השונות, בעת הבנייה ובסיומה, יישמר, כנאמר לעיל, בשני העתקים אצל אדריכל הבניין ובמחלקת ההנדסה של הרשות המקומית.
4.5.3 שינויים
א.כל שינוי שיבוצע במבנה גן הילדים, במערכות מתקניו וצינורותיו השונים לאחר מסירתו לשימוש, יש לסמנו בבירור ובדיוק על גבי התכניות האחרונות, אם הדבר ניתן, או במערכת תכניות חדשה שתחליף את קודמתה. הוראה זו חלה על כל העתקי מערכת התכניות.
ב.כל האמור לעיל אינו בא למעט או לשנות דרישות נוספות או אחרות בקשר ספציפי לסעיף כלשהו במפרט הזה.
ג.מחלקת ההנדסה של הרשות המקומית תהיה המופקדת על ביצוע האמור ב4.5.2- לעיל והאחראית לביצוע כלפי הרשויות.
4.6התקנת מבנים יבילים (קראוונים)
4.6.1 הקרוואן יוצב על בסיס מוגבה מהקרקע. גובהו המרבי יהיה 60 ס"מ.
4.6.2 בכניסה לקרוואן תהיינה 3 מדרגות לפחות. מעקה (מאחז יד) יותקן משני הצדדים של המדרגות, בגובה 0.90 מ'.
4.6.3 מערכת החשמל תהיה מוגנת על ידי מפסק זרם פחת ברגישות של 30 מילי-אמפר.
4.6.4 גלאים ומתזי מים (ספרינקלרים)
א. במבנה קיים (שהוקם עד סוף אוקטובר 2000) יותקנו במבנים היבילים גלאי עשן ומתזי מים (ספרינקלרים).
ב. במבנה חדש (שהוקם מתחילת נובמבר 2000) אפשר להתקין במבנים היבילים גלאי עשן בלבד, בתנאי שהמבנה יעמוד בדרישות עמידות באש למשך שעה אחת לפחות (לפי ת"י 931) וכן יעמוד בדרישות ת"י 921 חלק 4 לגבי תגובות בשרפה של חומרי בנייה.
4.6.5 סמוך למבנה תוצב עמדת כיבוי אש הכוללת ברז שרפה "2, גלגלון "3/4 של 25 מ' עם מזנק, 2 זרנוקים של 15 מ' כל אחד, וכן מטפה כיבוי אש המכיל 6 ק"ג של אבקה יבשה, וכל אלה יהיו בארון שמידותיו 30X80X120 ס"מ. אם קיימת עמדת כיבוי אש במרחק קטן מ10- מ', אין צורך להוסיף עמדה נוספת, בתנאי שהצינורות של הזרנוקים יוארכו ל-25 מ'.
4.6.6 המרווח שבין המבנה לבין הקרקע ייאטם בבלוקים מסביב למניעת כניסה של תלמידים אל מתחת לקרוואן.
4.6.7 מבנה השירותים יהיה במרחק סביר מהקרוואן (עד 10 מ').
4.7הצבת מוצג
(הערה: ההתייחסות למוצג המיועד לשמש למשחקים/לשעשועים תהיה כאל כמתקן משחקים)
4.7.1 הגובה המרבי של המוצג לא יעלה על 2.5מ', והרוחב המרבי של צלעות הבסיס לא יעלה על 3 מ'.
4.7.2 המוצג ומיקומו לא יהיו מפגע בטיחותי ולא תהיינה בו פינות חדות, בליטות חדות או זוויות חדות.
4.7.3 מתקן המשלב חשמל ומים חייב באישור ובפיקוח של מהנדס חשמל ומהנדס אינסטלציה, ועליו לכלול גם תאורה חיצונית ואפשרות להתזת מים חיצונית ולניקוז.
4.7.4 כל מוצג יתוחם וישולט בשלט האוסר על טיפוס.
4.7.5 מוצג שיותקן ליד הכניסה למוסד יותקן במרחק של 3 מ' לפחות מהכניסה, באופן שהוא לא יהיה מפגע בכניסה למוסד או ביציאה ממנו.
4.7.6 מוצג שיותקן בחצר המוסד יותקן לפחות במרחק של 3 מ' מחלונות המבנה.
נכתב ע"י משרד החינוך - האגף לביטחון, בטיחות ולשעת חירום
מוגש ע"י עידן מור - מתנפחים בטיחותיים להשכרה, מתקנים מתנפחים במגוון גדלים ומזרנים מתנפחים במחירים זולים.