שיטת הפילאטיס הומצאה על ידי ג'וזף פילאטיס בשנות העשרים של המאה ה21. מלחמת העולם הראשונה הותירה אחריה פצועים רבים וג'וזף חיפש דרך לשקם את הנפגעים. טכניקת האימון שפיתח שמה את הדגש על הפחתת העומס שעל הגוף. ישנם מספר עקרונות לשיטת הפילאטיס שנועדו ליצור סדר באימון ולשמור אותו אפקטיבי:
עקרונות הפילאטיס
· נשימה – כול תנועה צריכה להיות מלווה בנשימה.
· ריכוז – יש לשים לב לנוחת הגוף ובביצוע נכון.
· רצף – השיטה מורכבת מרצף של ביצוע תרגילים, חשוב לשמור על רצף זה.
· שליטה – כל תרגיל מבוצע המדויקת והנכונה.
· יציבות – שמירה על איזון הגוף.
שיטת הפילאטיס מתאימה לקהל רחב של אנשים. בני כל הגילאים יכולים להתאמן בטכניקה זו. רוצים לדעת מדוע? הרי מספר דוגמאות לשאלה למה זה בכלל טוב
למי הטכניקה מועילה ומתאימה:
הרי הפתעה – השיטה מתאימה לכולם. כל אחד בכול מצב ובכל גיל יכול להתאמן בפילאטיס. גברים ונשים יכולים ליהנות ממגוון תנוחות ומכשירים. ספורטאים ורקדנים לרוב סובלים מפציעות וגופם נשחק כתוצאה מפעילות גופנית רבה. מסיבה זו אימונים אלו מתאימים להם במיוחד ועדיפה על פני שיטות אימון אחרות כמו אירובי וחדר כושר.
יתרונות אימונים סדירים:
· פילאטיס מחזק את הגידים והשרירים ומשפר את הגמישות
· הגוף נעשה יציב יותר
· מוריד את המתח הנפשי וממלא את הגוף אנרגיות
· מחשל את שרירי הליבה
· מעצם היותו ספורט הוא מחזק בטחון עצמי ומשפר את הדמוי
· משפר את הנשימה ואת אספקת החמצן לאיברים
· ניתן לתרגל בכול מקום ללא מכשור מיוחד
· מקטין את הסיכון בפציעה
· מתאים לכולם!
היופי הוא שקהל גדול כשיר לעשות פילאטיס. נשים הרות בדיוק כמו מבוגרים וילדים. רופאים ומומחים לרפואה משלימה ממליצים על התעמלות באופן סדיר.
מדוע לפיזיותרפיסט יתרון כמדריך פילאטיס?
לפיזיותרפיסט יש יתרון גדול על פני מדריך פילאטיס מן המניין, בעיקר בכך שהוא יודע לזהות פציעות ולדעת להתמודד איתן ולשקמן. במסגרת לימודי הרפואה שלו הוא צבר ידע בביומכניקה, באנטומיה ופיזיולוגיה ובכך הוא יכול להביא לאימון ערך מוסף. בעל מקצוע יכול להבין טוב יותר את הכללים המנחים ואת העקרונות של הפילאטיס. כשמבצעים את התנועות השונות ניתן להבין את הרעיון שמאחורי השיטה ואת ההיגיון שלה. כשבוחרים מאמן פילאטיס אישי אז חשוב לבדוק את ההסמכה שלו. מדריכי פילאטיס טובים לומדים בבתי ספר מקצועיים.
על מה מתבסס האימון?
כל אימון פילאטיס טוב מתבסס על שילוב בין תרגילים המבצעים על גבי מזרן סטנדרטי וכולל תנוחות והתנגדות על בסיס משקל הגוף. בהמשך, כשמפגינים שליטה בטכניקות השיטה עוברים להשתמש במכשירים המאפשרים התנגדות גדולה יותר. בכול שלב ניתן להיעזר באביזרי פילאטיס כמו כדור, חישוק, רצועות, ואף מקלות. בעוד ג'וזף פילאטיס הגה 42 תנוחות בסיסיות, כיום ישנן מאות תנוחות תודות לאביזרים ולמכשירים. בכול שלב חשוב לשים לב לעקרונות הפילאטיס ולביצוע טוב שלהם.