חימום הבית בחורף
נכתב על ידי: יעל בקר
תאריך: 10/01/11

אם אתם מתגוררים באזורים הרריים, אתם כבר מיודעים לטיפוס העקלקל של ההוצאות החודשיות שלכם בחודשים הקרים, הודות לצורך לחמם את הבית. חימום אינו עניין זול – לא כשמחממים בחשמל ולא כשבוחרים באופציות חלופיות כגון נפט וגז, ואפילו הסקה באמצעות בולי עץ. אם כן, כיצד ניתן לחמם את הבית באופן יעיל וטוב אך מבלי להידרש להוצאות כבדות? קיימות מספר אופציות לחימום הבית מלבד מזגנים: חימום תת רצפתי, קמינים והסקה. תשמחו בוודאי לגלות כי יש פיתרון מפתיע, והוא אפילו ניתן לשילוב יעיל ונוח עם אחד מאמצעי החימום המקיפים והמשובחים, קרי חימום תת רצפתי. כל שצריך הוא לוותר על חיבורו של אמצעי חימום זה לחשמל או לגז, ופשוט לחברו להמצאה גאונית ושמה משאבות חום.

משאבות חום – בדיוק כמו שזה נשמע

הן מכונות גם משאבות חימום, אולם השם משאבות חום יאה להן הרבה יותר, מכיוון שהוא מספק תיאור מדויק וקולע לפעולתן: משאבות חום שואבות חום ממקום אחד (חם יותר) למשנהו (שאותו רוצים לחמם), ובדרך ביניהם דוחסות אותו באופן המגביר את מעלות החום באופן ניכר. משאבות חום פועלות על חשמל, אך באופן חסכוני יותר במידה ניכרת ביחס לאמצעי חימום אחרים.

משאבות חום כדרך אחרת לניצול אנרגיית השמש

למעשה, החום אותו שואבות משאבות חום הינו חומה של השמש. אנו מכירים את דוד השמש כדרך לניצול אנרגיית השמש, וכמוהו את דוד החשמל. אולם שני אלו פועלים באמצעות קולטי שמש, אותם לוחות המונחים על גג הבית. משאבות חום מנצלות גם כן את אנרגיית השמש, אולם באופן מעט עקיף – הן לא נסמכות על קרני השמש עצמן, אלא על האוויר בחוץ אותו חיממה השמש הזורחת או על האדמה, שאף היא מתחממת בעזרת קרני השמש. משאבות חום מחלצות את החום הנמצא באוויר או את חומה של האדמה, מגבירות אותו, ואז משתמשות בו לחימום.

אגב, אין צורך לדאוג מהסתתרותה של השמש מאחורי העננים: משאבות חום מצליחות לשאוב חום גם בטמפרטורה נמוכה ביום קר ומעונן.

פועלות גם בכיוון ההפוך

משאבות חום לא חייבות בהכרח להפיק חום לחימום הבית. באותה מידה ניתן להשתמש ביכולותיהן בכיוון ההפוך. זאת אומרת, להתקין משאבות חום באופן שבו הן ישאבו את החום מפנים הבית החוצה ובכך יתרמו לקירורו.

מה עושים עם החום הזה?

את החום ששואבות ומגבירות משאבות החום אפשר לנצל בכמה דרכים. קודם כל, עבור חימום הבית. לשם כך מחברים את משאבות החום למערכת הסקה מרכזית כלשהי. חימום תת רצפתי למשל, אם כי ניתן להשתמש גם במערכות הסקה מרכזיות אחרות. קל מאוד להתקין משאבות חום למערכת הסקה מרכזית קיימת, ובכך להפוך אותה לירוקה יותר, ולנוחה לשימוש (ללא צורך בהזמנת גז או נפט).

אופציה נוספת היא להשתמש במשאבות חום לחימום מים במערכת המים הביתית. בארץ בדרך כלל מותקנים דודי שמש שעושים זאת ממילא, ולכן אופציית חימום המים על ידי משאבות חום פחות רלוונטית לנו ויותר למדינות אחרות.



 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article13018.aspx