קרינה אלקטרומגנטית באה לתאר זרם של חלקיקים נושאי אנרגיה הנפלטים עצמאית במהירות האור ממקור אלקטרומגנטי ולכל עבר בו זמנית. יש לה מספר מאפיינים: אורך גל, תדירות הקרינה, הספק ועוצמת שדה. עוצמת האנרגיה של הזרמים הללו אינה קבועה והיא נמדדת על ידי ספקטרום אלקטרומגנטי המציג בפנינו את כל תחום אורכי הגל בין אם הקרינה נראית או בלתי נראית.
אילו מקורות אנרגיה אלקטרומגנטית קיימים?
ישנם שני מקורות לקרינה אלקטרומגנטית - הטבע והאדם.השמש, כדוגמא למקור מהטבע, מהווה מקור עז לקרינה אשר יכולה להשפיע לטובה ולרעה על יצורים חיים. היא מפיקה זרמים אלקטרומגנטים נראים ובלתי נראים בו זמנית. קרני האולטרה סגול של השמש בלתי נראים ובמקרה של חשיפה יתרה גורמות לכוויות וסרטן העור.הקשת, לעומת זאת, נראית לעיני האדם ומהווה חלק בלתי מזיק של קרינה אלקטרומגנטית מהשמש, שכן העין האנושית רואה אורכי גל של אור וקולטת אותם כצבעים שונים.מקורות מלאכותיים, מעשה אדם, של קרינה אלקטרומגנטית כוללת קרינת רנטגן, גלי רדיו וגלי מיקרו. גלי מיקרו ורדיו משמשים אותנו, בני האדם, לתפעול מכונות ולהרחבת יכולות התקשורת שלנו: טלפונים סלולאריים, מכשירי רדיו, תנורי מיקרוגל - כולם יוצרים קרינה אלקטרומגנטית.רבים החלו לדאוג שהשכיחות ההולכת וגדלה של מכשירים אלקטרומגנטים תגדיל את מספר המחלות הנגרמות מחשיפה יתרה לקרינה, כמו סרטן על סוגיו השונים. נכון להיום, מחקרים מעטים בלבד טוענים כי הקרינה הנובעת ממכשירים ביתיים חזקה מספיק כדי לגרום לסרטן או מוטציה גנטית.
מהם הסיווגים הקיימים של קרינה אלקטרומגנטית ?
קרינה אלקטרומגנטית מחולקת על ידי המדענים לשני סוגים עיקריים בהתאם ליכולתה ליינן אטומים ולפרק קשרים כימיים, ונבדלים בעיקר בתדירות שלהם: קרינה מייננת וקרינה לא מייננת.
מקורות לקרינה אלקטרונית לא מייננת
קרינה הלא מייננת כוללת בתוכה קרינה נראית, קרינה אינפרא אדומה, ואת רוב הסוגים של קרינה באנרגיה נמוכה כמו גלי מיקרו ורדיו. יש לה מספר מקורות: טבעיים, רדיו, מתקני חשמל ולייזרים.
במקורות הטבעיים הכוונה לקרינה אלקטרומגנטית הנובעת ממקורות קרינה טבעיים כמו השמש וסערות רעמים. השימוש בגלי רדיו תפס תאוצה במאה ה20 עם התפתחות הטכנולוגיה ואמצעי התקשורת, בין אם זה לשימוש ביטחוני, תעשייתי, רפואי, בייתי ועוד כמו תחנות לשידורי רדיו או טלויזיה, תחנות לתקשורת לוויינית או סלולרית וכדומה. מקורות חשמליים לקרינה הלא מייננת ניתן למצוא במכשירים חשמליים, שנאים, קווי חשמל ולייזרים בין אם למטרות רפואיות או בידוריות או לשימוש השוטף במשרד.חשיפה יתרה לקרינה לא מייננת יכולה לגרום לכוויות, אך לא למוטציה גנטית או לשנות את המבנה התאי שלנו.
קרינה מייננת טוב או רע?
קרינה מייננת, המשמשת בין השאר לטיפולים בסרטן, בנויה מאורכי גל בעלי אנרגיה גבוהה ויכולה לשנות או לגרום למוטציה בדי-אן-איי שלנו. בעוד מצד אחד היא משמשת לטיפול במחלות כמו סרטן הפוגעות במבנה התאי שלנו, קרינה אלקטרומגנטית מייננת יכולה לגרום לנזקים תאיים חמורים ואף גורליים העלולים לגרום למומים מולדים או מחלות קרינה.
הכוח הטמון בקרינה אלקטרומגנטית יכול להיות מועיל והרסני בו זמנית לבני אדם. אף על פי שמדובר בחלק בלתי נפרד מהטכנולוגיה ומהקידמה, קרינה אלקטרומגנטית ממשיכה להיות מעמסה עצומה על הבריאות של כל אחד ואחד מאיתנו. חשיפה יתרה לקרינה, בין אם מדובר במינון גבוה או צריכה איטית ומתמשכת, יכולה במהירות למחלות ובמקרה הכי גרוע למוות. לעומת זאת, מאחר וקרינה אלקרומגנטית היא גם חלק טבעי בסביבת האדם, בלתי ניתן להימנע מלהיחשף במידה מסויימת לקרינה.