לאחרונה הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעה ייצוגית כנגד חמישה בנקים מובילים, בטענה כי נציגי הבנקים לא הורידו מהסכומים שגבו את המדד החודשי שהיה מתחת לרמת הבסיס בהסכם ההלוואה. בשל כך החליטו מספר לקוחות להגיש תביעה ייצוגית.
קבוצת תובעים הגישה בקשה להכרה בתביעתם כתביעה ייצוגית נגד 5 הבנקים המובילים, בטענה כי פעולה זו של הבנקים כלפי לקוחותיהם, מנוגדת את חוקי בנק ישראל והוראות מפקח על הבנקים, וכן, לא עפ"י חובת הנאמנות.
בית המשפט המחוזי, אשר קיבל את התביעה, המליץ בפני הבנקים להגיע לכדי פשרה אולם הבנקים לא קיבלו את המלצת השופטים, ולכן התקיים דיון בעניין.
יאן קליימן מנכ"ל חברת ניהול ובקרה פיננסי מסביר כי "למעשה הבנק יוצר לעצמו רווחים "לא חוקיים" משום שקביעת מדד בסיס בהסכם הלוואה מהווה למעשה קביעת רמת 0 , וכאשר המדד יורד, הבנקים לא מפחיתים את מדד הבסיס בהתאם לפרסומים".
יאן קליימן, מנכ"ל חברת ניהול ובקרה פיננסי מסביר כי "כאשר לקוח חותם עם הבנק על הסכם הלוואה צמוד למדד קובע הבנק את מדד הבסיס, כלומר, מהו המדד שממנו מתחילים לחייב את הלקוח במדד החודשי לעתיד. בכל 5 לחודש, מתפרסם המדד החודשי ע"י הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ופרסום זה מהווה את העלייה ו/או הירידה לעומת חודש קודם במחירים של המוצרים הנבחרים".
יאן קליימן, אשר מייצג חברות גדולות ובינוניות בכל הקשור להחזרים כספיים מהבנקים, טוען כי הבנקים לא תמיד רואים את טובת הלקוח. "כאשר לקוח חותם עם הבנק עם הלוואה, ובהסכם נקבע מהו מדד הבסיס, קובע הבנק כי המדד לא יכול לרדת מתחת למדד הבסיס. כלומר הבנק קובע את רמת הבסיס שממנו הסכומים יכולים רק לעלות. ואם בחודש מסוים, המדד החודשי יורד ו/או מדד שלילי, אז למעשה, המדד יורד מתחת לרמת הבסיס שנקבע בהסכם, ואז הלקוח "אמור" לשלם פחות בתשלום החודשי, אולם בפועל, נוצר מצב אבסורדי שבו הבנק ממשיך להרוויח ואין ירידה מתחת למדד הבסיס".
חברת ניהול ובקרה פיננסי בע"מ עוסקת בבדיקות בנקים והחזרי ריביות ועמלות. החברה מעריכה את הנזקים בגין אי התאמת המדד לפרסום הינו למעלה מ- 40 מיליון ₪ בשנה.
לאתר ניהול ובקרה פיננסי בע"מ: http://www.nihulvebakara.co.il/
לפרטים נוספים: רונן הלל - רונן הלל תקשורת ויחסי ציבור 052-2508109, www.ronenhillel.co.il