תכנון לעתיד עם דמנציה - פרק ג'
נכתב על ידי: נציג לונדבק
תאריך: 26/01/11

עקרון בסיסי במערכת המשפט שלנו קובע כי אדם זכאי לבחור איזה טיפול רפואי היא או הוא יקבלו, החל מדברים קטנים כגון בדיקת דם, ועד החלטות גדולות כגון האם לעבור ניתוח או לא. לרופאים תפקיד חשוב בסיוע למטופליהם בהחלטות רפואיות, אך ההחלטה הסופית האם להסכים לטיפול מסוים היא של המטופל לבדו ולא של הרופא.   בשלב מסוים, יתכן ודמנציה תימנע ממך את יכולת ההסכמה לטיפול רפואי. דמנציה עלולה להשפיע על יכולת הבנתך את טבעה של הפרוצדורה הרפואית או את הסיכונים הכרוכים בה. יתכן והרופא המטפל יבקש ממך לעבור הערכת כשירות במקרה שהוא או היא אינם בטוחים לגבי יכולתך להחליט החלטה הנוגעת לטיפול או לבדיקה רפואיים. בדיקת כשירות כזאת יכולה להיות פשוטה עד כדי שאלת מספר שאלות בלבד, או אם מדובר בהליך רפואי רציני כמו ניתוח, יתכן ורופאך יבקש הערכה ארוכה או פורמאלית יותר.   היתרון בתכנון לעתיד הינו האפשרות להגביר את השפעתך לגבי אילו טיפולים יינתנו לך בעתיד. זה נכון במיוחד במקרה שיש לך אמונות אישיות או דתיות המשפיעות על העדפת הטיפול הרפואי הנבחר. כל אחד צריך לתכנן תכניות מעין אלו, אך חשוב במיוחד לתכן עתידך במידה ואובחנה אצלך דמנציה.   ישנם שני כלים בהם ניתן להשתמש בתכנון לעתיד לגבי טיפולים רפואיים: ייפוי כוח בלתי חוזר 
(EPA – Enduring Power of Attorney) המכסה נושאים רפואיים, והוראות מקדימות
(Advance Directive).   ייפוי כוח בלתי חוזר המכסה נושאים בריאותיים   ייפוי כוח בלתי חוזר כבר נדון בפרק ב' של סדרת כתבות זו בהקשר של תכנון לעתיד בנושאים כלכליים. ניתן לערוך ייפוי כוח בלתי חוזר ולמנות מישהו בו את או אתה בוטחים שיחליט עבורכם החלטות לגבי טיפולים רפואיים וסידורים יומיומיים אחרים. היתרון בכלי זה הינו היכולת לבחור בעצמך מי האדם שיחליט עבורכם בעתיד, כחלופה לאדם אשר ימונה להחליט עבורכם על פי החלטת ומטעם מערכת המשפט. ייתכן ותעדיף כי מיופה הכוח בנושאים רפואיים יהיה אותו אדם הממונה כמיופה הכוח להחלטות בנושאים הכלכליים שלך. ניתן לברר לגבי כלים תכנוניים ממין זה ספציפיים בישראל בקטגוריית יעוץ-משפטי באתרנו, אשר יכולה להפנות אותך למספר גופים בארץ המקדישים עצמם לנושא זה, ומציעים מידע מפורט יותר וכן סיוע והכוונה.   הוראות מקדימות (Advance Directives)   הוראות מקדימות שונות מייפוי כוח בלתי חוזר בכך שאין משמעותן מינוי של מחליט החלטות מחליף. בדרך כלל מדובר במסמך בו את או אתה מצהירים, מבעוד מועד, אילו טיפולים רפואיים ברצונך לקבל אם אבדה כשירותך להחליט, או להסביר את החלטתך, בנושא זה. הוראה מוקדמת מאפשרת לך גם להגיד לרופא אילו טיפולים לא רצויים במצבים מסוימים. יתכן ובמקרה זה יהיה צורך בספציפיות רבה לגבי הנסיבות בהן טיפול מסוים איננו רצוי. בכל מקרה, תמיד רצויה הצהרה כללית לגבי ערכיך או רצונותיך. לגבי עריכת הוראות מקדימות, מגבלותיהם והנסיבות בהן ניתן לסרב מבעוד מועד לטיפול רפואי ניתן לפנות לקטגוריית יעוץ-משפטי באתרנו, אשר יכולה להפנות אותך למספר גופים בארץ המקדישים עצמם לנושאים משפטיים מעין אלה, ומציעים מידע מפורט יותר וכן סיוע והכוונה.   כדאי לזכור
  • בתחילה האדם שכדאי ביותר לדבר איתו לגבי טיפול תרופתי הינו הרופא שלך. הוא צריך לספק לך מידע לגבי אילו טיפולים או סוגי טיפולים ככל הנראה יצטרכו להתייחס החלטותיך בעתיד וההשלכות של קבלת, או אי קבלת, טיפולים אלה.
  • ייתכן וזה יהיה רעיון טוב להתייעץ עם עורך דין לגבי עריכת ייפוי כוח או הוראות מקדימות, אך עשה או עשי זאת רק לאחר שיש לכם דעה המבוססת על ידע לגבי הטיפולים הרפואיים.
  • יתכן ותרגישי או תרגיש לא בנוח לדבר עם אחרים לגבי נושא זה, אך אם רצונותיכם הנוגעים לטיפול הרפואי ידועים לאחרים קיימת סבירות גבוהה יותר כי תקבלו את הטיפול בו אתם חפצים. כמו כן, סביר כי תפחיתו את המתח והדאגה בקרב קרוביכם וחבריכם, אשר יהיו כפויים להחליט עבורכם אם לא ערכתם מראש ייפוי כוח בלתי חוזר או הוראות מקדימות.

מתוך האתר: חיים עם אלצהיימר


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article13531.aspx