דרכי הטיפול והמניעה במצבי אי שליטה על הסוגרים
נכתב על ידי: אילנית מילר
תאריך: 30/01/11

החברה המערבית מקטלגת אי שליטה על הסוגרים כמצב מביך במיוחד, מתייגת בצורה קשה את הסובלים ממנה ומתייחסת אל תופעה כזו כאל סימן ראשון להזדקנות הגוף ולאובדן שליטה מוחלט עליו. על אף שמרבית מקרי אי שליטה על הסוגרים נובעים מבעיה רפואית, וחלקם ניתנים לתיקון, הרי שהסטיגמה נשארת, מה שמעמיד את הסובלים ממקרי אי שליטה על הסוגרים במצב נפשי קשה.

מהם הגורמים למצבי אי שליטה על הסוגרים ?

אי שליטה על הסוגרים היא בעיה נפוצה למדי אצל מבוגרים, המופיעה אצל נשים וגברים במידה שווה ובטווח גיל זהה. מצבי אי שליטה על הסוגרים יכולים להיגרם בשל מחלות עצביות, ניוון שרירים, כתוצאה מתאונה או ניתוח. נשים עלולות לסבול ממצבי אי שליטה על הסוגרים לאחר לידה, שיכולים להופיע גם שנים רבות לאחריה. עם זאת, חשוב להבין כי בעיית אי שליטה בסוגרים היא בעיה מוכרת, וכי קיימים טיפולים לשיפור המצב, האפקטיביים ב-70% מהמקרים.

דרכי הטיפול במצבי אי שליטה על הסוגרים

דרכי הטיפול במצבי אי שליטה על הסוגרים הם רבים, ונדרשים להיות מותאמים לחולה ולמצבו. ניתן לטפל באמצעות תרופות רק כאשר מצב אי שליטה על הסוגרים נובע ממצבי אי ספיקה שלהם כתוצאה מיציאות מרובות או תכופות מאוד, או אז טיפול עוצר יכול לסייע. לעיתים נגרמים מצבי אי שליטה על הסוגרים כתוצאה מעצירות דווקא, אז נדרש טיפול הפוך המאפשר יציאות מהירות וקלות יותר (כמו גם שינוי תזונתי).

לעיתים נגרמת אי שליטה בסוגרים כתוצאה מפגיעה בשרירי פי הטבעת, ואז נדרשת פעולה לחיזוק השריר, בין אם באמצעות תרגילי התעמלות או ביופידבק ועד כדי פתרון ניתוחי הנדרש במצבים קשים. דוגמאות למצבים אלה הם קרעים בפי הטבעת, שנגרמו לנשים במהלך ההיריון או הלידה או במקרה של תאונה.

הבעיה המרכזית בטיפול במצבי אי שליטה על הסוגרים נובעת דווקא מהמבוכה, שחשים מי שסובלים מבעיה זו וההימנעות שלהם מטיפול. דווקא עבורם חשוב המידע אודות האפשרויות הטיפוליות העומדות בפניהם, שכל אחת מהן יכולה לשפר משמעותית את איכות חייהם, ולאפשר להם חיים ללא מבוכה והימנעות.

כיצד ניתן למנוע מצבי אי שליטה על הסוגרים ?

מחקרים מראים כי ישנן דרכים למנוע ולהקל מצבי אי שליטה על הסוגרים, להלן כמה מהעצות שיבטיחו לכם לא רק סוגרים פעילים כי אם חיים טובים יותר:

  1. מחקרים מראים כי עישוןמגביר את הסיכוי לפיתוח בעיות בדרכי השתן עד כדי מצבי אישליטה על הסוגרים.
  2. גם להשמנה יש קשר אלמצבי אי שליטה על הסוגרים. על מנת להימנע ממצבים אלה, כדאי לרדת במשקל בצורהמשמעותית.
  3. מומלץ להימנע ככל האפשרמצריכת קפאין ואלכוהול, שהם חומרים משתנים, שעלולים לפגוע ביכולת הגוףלהתמודד עם פינוי תכוף של צרכים.
  4. מומלץ לשתות מיםבכמויות קטנות לאורך כל היום. כאשר שותים מים בכמויות גדולות במספר מועט שלפעמים ביום, מרביתם לא נספגים בגוף, כי אם מגיעים ישירות אל מערכת השתןומחלישים אותה לאורך זמן.
  5. יש להקפיד על אכילתסיבים תזונתיים למניעת עצירות, שהיא עצמה מהווה גורם נוסף למצבי אי שליטהבסוגרים.
  6. בעת הצורך להתפנות, ישלקצר ככל האפשר את משך ההתאפקות. איפוק ממושך גורם להיחלשות השרירים הטבעתייםבאזור האגן, עד כדי מצבי אי שליטה על הסוגרים בגיל מאוחר יותר.
  7. תרגילי קיגל מומלציםמאוד, על מנת לשמור ולחזק את רצפת האגן, ולמנוע מצבי בריחת שתן עבור נשיםלאחר לידה או מבוגרים.

 
אודות המחבר

בלוגרית וכותבת מאמרים בנושא מוצרי ספיגה, חיתולים למבוגרים, ותופעת בריחת שתן

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article13567.aspx