דיני עבודה ויחסי עובד - מעביד
בעבר תחום דיני העבודה היה פשוט יותר, וכמעט שלא התעוררו מחלוקות משפטיות הנוגעות לשאלת קיומם של יחסי עובד-מעביד בין שני צדדים. בעבר, מערכת יחסי העבודה היתה סטנדרטית, כל עובד ידע בבירור מיהו מעבידו, וכל מעביד ידע היטב מיהם עובדיו.
דיני עבודה – צורות העסקה שונות
אלא שבשני העשורים האחרונים תחום דיני עבודה עבר תמורות רבות. כיום אנו עדים לצורות העסקה שונות, כמו העסקת עובדי קבלן, העסקת עובדי חברת כ"א, העסקת עובדים זרים, עובדי פרילנס וכדומה. כיום לא בכל צורות ההעסקה מתקיימים יחסי עובד-מעביד.
סוגיה זו חשובה מאין כמוה כשמדובר בהבטחת זכויותיהם המינימליות של העובדים. חוקי המגן בדיני העבודה קובעים כי כל מעביד חייב להבטיח את זכויותיהם המינימליות של עובדיו (שעות עבודה ומנוחה, ימי חופשה ומחלה, פיצויי פיטורין וכו'). אולם כשלא ברור מיהו המעביד של העובד, נפתח פתח מסוכן לפגיעה בזכויות המגן הבסיסיות שלו.
דיני עבודה – מיהו עובד?
החוק הישראלי במסגרת דיני עבודה אינו מגדיר מיהו עובד. במסגרת פסיקת בית הדין לעבודה התגבשה הלכה שבאמצעותה ניתן לבדוק האם מדובר בעובד ומתקיימים יחסי עובד-מעביד. הלכה זו ידועה בשם "המבחן המעורב", המבוסס על חלקים מ"מבחן ההשתלבות" שקדם לו. מבחן זה מונה 4 יסודות שצריכים להתקיים כדי שאדם ייחשב כעובד:
1. קיומו של "מפעל" – יחידה אורגנית שמייצרת מוצרים או שירותים.
2. קיומו של קשר חוזי בין המפעל לעובד.
3. פעילותו של העובד היא חלק אינטגרלי מהפעילות הרגילה של המפעל.
4. קיומו של מבחן ההשתלבות, הקובע כי מדובר בעובד שמשולב במפעל ואין לו עסק עצמאי המשרת את המפעל כגורם חיצוני. כדי לוודא זאת יש לבדוק מי מפקח על העובד ועבודתו, עד כמה חיונית ומרכזית עבודתו של העובד לפעילות הליבה של המפעל והאם ניתן היה להטיל עליו משימות נוספות. כמו כן יש לבדוק מהי התמשכות הקשר בין האדם למפעל, האם העניק את עבודתו למפעל באופן בלעדי, כיצד כונו היחסים בין הצדדים, צורת תשלום השכר, האם המעביד ניכה מס ושילם עבורו זכויות סוציאליות ועוד.
דיני עבודה – מיהו מעביד?
דיני העבודה אינם מגדירים גם מיהו מעביד. לנוכח צורות ההעסקה השונות, התגבשו להם מספר מבחנים בפסיקה. כשיש מחלוקת לגבי זהותו של המעביד של עובד מסוים, יש לבחון את הסוגיות הבאות: מי רשאי לסיים את יחסי העבודה (מי מפטר ובפני מי מתפטרים)? מי משלם את השכר לעובד? מי העניק לעובד את זכויות המגן שלו? וכדומה. בנוסף נקבע כי בחינת השאלה מיהו מעביד במשולש ההעסקה (כאשר יש חברת כ"א או קבלן, עובד ומשתמש (מזמין העבודה)) תהיה מהותית ולא צורנית. במקרה זה חובת ההוכחה היא על המשתמש.
לאור כל האמור לעיל ברור לכל שכדי להתמצא בסוגיות "מיהו עובד?" ו"מיהו מעביד?" נדרש עורך דין דיני עבודה. רק עורך דין דיני עבודה בקיא בשלל המבחנים והפרמטרים שנקבעו בפסיקה הענפה של דיני העבודה. רק עורך דין דיני עבודה מכיר את כל התקדימים המשפטיים הנוגעים לצורות ההעסקה השונות, ויוכל להבטיח את זכויותיכם המגיעות לכם על פי חוק.