על מנת לשווק ולמכור מוצרים רבים, צריך שיהיה לנו מוצר איכותי, שיחזיק מעמד לאורך זמן, יהיה פונקציונלי - וחשוב מאד שיהיה לו שוק כמובן. כאשר ניגשים לפרויקט של עיצוב מוצר או עיצוב תעשייתי לוקחים בחשבון מספר רב של גורמים, כפי שצוין בתחילת פיסקה זו: מבצעים חקר שוק, בודקים עלויות פיתוח מוצר, שימושיות וכו'. אך כיצד בוחרים מעצב מוצר שיעבוד במפעל? על כך בהמשך...
נגדיר עיצוב תעשייתי
עיצוב תעשייתי מוגדר לרוב כאומנות שימושית שמטרתה לשפר, הן מהבחינה הצורנית והאסטטית והן מבחינת הפונקציונאליות של המוצר.
עיצוב ופיתוח מוצר כמנוף לפיתוח כלכלי
מחקרים אחרונים מצביעים על כך שיצרני מוצרים ברי קיימא אשר כללו שימוש אפקטיבי ונבון בעיצוב מוצר כחלק מהאסטרטגיה העסקית שלהם הפגינו ביצועים כלכליים נעלים יותר ביחס לחברות שוויתרו על השימוש בעיצוב פיתוח מוצר כמנוף לפיתוח כלכלי. כיום עיצוב תעשייתי מקבל יחס חם במונחי צמיחה עוצמתית, שבזכותו ניתן לתגבר ולמנף פעילות של ענפים רבים בתעשייה בכלל וענפים מסורתיים בפרט.
עיצוב תעשייתי - המצב בעולם
בעולם גובר הקונצנזוס בנוגע לצורך אמיתי בפיתוח תכנית כללית לעידוד וחיזוק תחום עיצוב תעשייתי. הקמת תכנית עידוד לענף עיצוב מוצר תעשייתי בישראל ויישומה ללא ספק תשפר את כושר התחרות של התעשייה, תגביר פעילותה ותגדיל משמעותית את כוח הייצוא שלה.
קידום תכנית העצמת עיצוב תעשייתי, מצריך השקעה באיסוף מידע על מאפייני העיצוב התעשייתי בענפי המשק השונים; לרבות הבנת החסמים להרחבת השימוש בו. מידע כזה חסר מאד עד כה בישראל.
מי מעסיק מעצב תעשייתי - תוצאות סקר עדכני
בישראל כ- 6,000 מפעלים העוסקים בפיתוח של מוצרים, מתוכם דיווחו כ 1,300 חברות (המהוות כ- 11% מכלל מפעלי התעשייה) שהם מעסיקים מעצב תעשייתי אחד או יותר.
בקרב חברות הייטק נמדד מספר גבוה יחסית של העסקת מעצבי מוצר לשם עיצוב תעשייתי (כ- 21%), בענפי הטכנולוגיה המסורתית (כגון פלסטיק ומתכת Low-Tech), שיעור העסקה עומד על כ 18%.
ככל שהעסק מעסיק יותר עובדים - כך עולה אחוז המעצבים התעשייתיים שבו
במפעלים המעסיקים בין 55 לכ- 100 עובדים אחוז איוש של תפקידי מעצב תעשייתי גבוה משמעותית ממקביליהם הקטנים יותר במצבת כוח אדם. בקרב מרבית המפעלים שעוסקים בפיתוח מוצר אך לא מחזיקים מעצבים תעשייתיים in-house, על פי הסקר, ככל הנראה לא יתחילו להעסיק עובדים כאלה בחמש השנים הבאות. כאשר לעסק יש צורך בפתרון עיצוב תעשייתי עומדות בפניו אפשרויות כגון: העסקת מעצב תעשייתי, פנייה לסטודיו לעיצוב מוצר תעשייתי.
מה מחפשים אצל מעצב תעשייתי
על פי תשובות מנהלים במפעלים אשר עוסקים בפיתוח מוצרים, ניתן לראות כי כשרון, מקוריות, והיבטים אומנותיים נוספים לא תופסים את המקום הראשון, דווקא אספקטים טכניים של הכרת עולם עיצוב תעשייתי ופיתוח מוצרים תעשייתיים חשובה להם הרבה יותר. תכונות וידע כגון:
- הכרת תהליכי הייצור והמוצריםשהמפעל מייצר
- ניסיון עבר בעיצוב תעשייתי
- התמדה
ניתן לראות כי תכונות חשובות אלו יכולות להיות מיוחסות למרבית תחומי העיסוק והן אינן מייחדות רק את ענף עיצוב תעשייתי.