מחירי דירות שנקנות במסגרת קבוצות רכישה
האם קבוצות רכישה יציעו מחיר דירה סופי לחבריהן?
התחום של קבוצות רכישה בישראל עומד לפני שינויים לעומת המצב שהיה בעשור הראשון של שנות האלפיים, שנים של צמיחה עצומה בתחום זה. בכל עמדה שבה נוקטים, בעד או נגד קבוצות רוכשים נדל"ניות, ברור כי בעקבות שינויי המיסוי של הקבוצות ושינוי מנגנוני הפיקוח והמימון שלהן, חלק מכללי המשחק יאלצו להשתנות.
שינוי אפשרי אחד, שהוא תולדה של התפתחות החברות המארגנות קבוצות רכישה וגם של השינויים הכלכליים והרגולטוריים שמתרחשים, הוא העובדה שחברות מארגנות עשויות להתחיל להציע מחירי דירה סופיים לחברי קבוצת רכישה – לעומת עלות משוערת בלבד ושניתנת לשינוי עד סיום הבנייה בפועל.
החברות המארגנות מתכוננות לשינויים מחייבים
העובדה שחלק מהחברות הגדולות שמארגנות קבוצות רוכשים מתכננות או בוחנות הצעת מחירי דירות סופיים היא גם על מנת לשפר את מעמדן בציבור ולהפחית את החשש מפני שינויים כלכליים, אך גם כצעד מקדים לשינויים מחייבים שמשרד השיכון עשוי לכפות עליהן בכל מקרה לגבי מחרי הדירות.
המשרד שואף לחייב את החברות המארגנות להתחייב למחיר סופי כי בפועל אין הרבה הבדל כיום בינן לבין יזם רגיל. זאת לצד שינויי מיסים שכבר הוחלט לגביהם דוגמת ביטול הפטור ממע"מ בעסקאות רכישת קרקע ע"י קבוצת רכישה.
אם אכן נראה התחלה של התחייבות למחיר דירה סופי, המגמה לא תהיה שמורה רק עבור קבוצות רכישה בתל אביב שמהוות את עיקר התחום ואת היוקרתיות ביותר בו, אלא בכל רחבי הארץ.
כיצד תציע מארגנת קבוצת רכישה דירה במחיר סופי?
החברות הגדולות בענף קבוצות הרכישה, דוגמת קפיטל גרופ, חברת חג'ג', בסר וכדומה, יוכלו להציע מחיר דירה סופי כי התחום התפתח מאוד והחברות האלו פועלות למעשה כיזם בפועל שלו משלמים חברי הקבוצה אך לחברים עצמם אין נגיעה תפעולית לפרויקט. באמצעות חבירה מראש של מארגנת קבוצות רוכשים לחברה קבלנית (במכרז למשל) היא תוכל לקבל עלות סופית ולהציע לבעלי הדירות עלות כזו כפי שעושה יזם רגיל.
מארגנת של קבוצת רכישה יכולה לקבל הערכת שמאי מראש על עלות הדירות ולקבל את עלות ביצוע הבנייה מהחברה המבצעת וכך אפשר להתחייב על מחיר דירה באופן החלטי יותר.