מבני הבטון המודרניים, גורדי השחקים המרהיבים, בנייני המגורים, בנייני המשרדים ומבני התעשייה נראים לנו כפאר היצירה האדריכלית. בעיני רובנו, גודלם, גובהם, חוזקם ואיתנותם היא עדות לכוחו של האדם בעידן המודרני, ועדות למה שאפשר ליצור באמצעות ידע, יצירתיות ומשאבים.
אלא שהמראה של מבני בטון יכול להטעות. ללא עבודות מתאימות, גם מבני הבטון המרשימים ביותר יהיו כנוצה ברוח במקרה של רעידת אדמה חזקה. ללא עבודות חיזוק מבנים, פאר יצירתו האדריכלית של האדם תקרוס תוך שניות ספורות במקרה שהאדמה תתחיל לרעוד.
מהו חיזוק מבנים?
חיזוק מבנים הוא שם כולל למגוון עבודות שמטרתן להפוך את מבני הבטון שלנו ליציבים יותר ולעמידים בפני רעידות אדמה. עבודות חיזוק מבנים נועדו לחבוק את מבני הבטון ולהדק אותם את הקרקע, מעומק היסודות הישנים שלהם ועד לגג. עבודות חיזוק מבנים נועדו למעשה למזער את ממדי ההרס שעלולים להיגרם למבני בטון בשעת רעידת אדמה. מבנים אשר בוצעו בהם עבודות חיזוק הם מבנים שסבירות קריסתם בשעת רעידת אדמה גדולה נמוכה בעשרות אחוזים בהשוואה למבנים שלא עברו חיזוק.
חיזוק מבנים בישראל
בישראל תקנות הבנייה המודרניות מחייבות לבנות כל מבנה תוך התחשבות בסיכונים הקיימים בשעת רעידות אדמה. בשנות ה- 70 הותקנו תקנות מיוחדות (תקנות 413 ו- 2413) שמחייבות את כל האדריכלים וקבלני הבניין לתכנן ולבנות מבנים מחוזקים, בעלי אלמנטים שימנעו את קריסתם בשעת רעידות אדמה. ואכן, כל המבנים שנבנו בארץ החל משנות ה- 80 עומדים בתקנות הנדרשות לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה.
אולם משמעות הדבר היא שכל המבנים הישנים בארץ, שנבנו לפני כניסתן לתוקף של התקנות בדבר חיזוק מבנים, אינם עמידים בפני רעידות אדמה. מבנים אלו נמצאים בסכנת קריסה ממשית במקרה של רעש אדמה גדול. עבור מבנים אלו פתחה המדינה את תמ"א 38.
מהי תמ"א 38?
תמ"א 38 (או בשמה המלא: תוכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים נגד רעידות אדמה) מיועדת עבור כל אותם מבנים ישנים, שנבנו לפני ה- 1 בינואר 1980 ושאינם עומדים בתקנות הבנייה המחייבות לחיזוק מבנים כנגד רעידות אדמה. מכיוון שההערכה היא שכ- 40% מסך הבניינים בישראל אינם עומדים בתקנות הנדרשות, המדינה הבינה שהיא לא תוכל לשאת בעצמה בהוצאות הדרושות כדי לבצע חיזוק מבנים בעצמה לכל הבניינים הללו. לכן, כדי למזער את הנזקים ואת ממדי האסון האפשריים בשעת רעידת אדמה היא יזמה תוכנית שמטרתה לתמרץ יזמים פרטיים לבצע את חיזוק המבנים הללו על חשבונם.
תמ"א 38 מתמרצת יזמים פרטיים לבצע חיזוק מבנים לבניינים ישנים באמצעות מתן הקלות בירוקרטיות והקלות במיסוי. תוכנית זו מאפשרת להם לבצע חיזוק מבנים ובתמורה גם לבנות דירות נוספות על גג הבניינים וליהנות מרווחי מכירתן. תמ"א 38 גם מתמרצת את דיירי הבניינים הישנים לבצע חיזוק מבנים, על ידי כך שהיא מאפשרת להם ליהנות מעבודות שיפוץ ושדרוג רבות לבניינם, מבלי שיאלצו להוציא מכיסם שקל. כך שתמ"א 38 מאפשרת לדיירי הבניינים הישנים ליהנות גם מחיזוק מבנים שיהפוך את בניין מגוריהם לבטוח יותר ולעמיד בפני רעידות אדמה, וגם מעבודות שדרוג שיעלו את ערך הנכס שלהם בעשרות אחוזים.