תוכנית שותפים - איך להתחיל?
החלטת להירשם כשותף לאחת מתוכניות השותפים? ברכותינו, ביצעת את הצעד הראשון בכיוון הנכון ליצירת תזרים הכנסה פאסיבית ועצמאות כלכלית. אם לא עסקת בתחום בעבר, סביר להניח שתמצא את עצמך תוהה "מהו השלב הבא?". הסיבה לכך היא שיש פעולות רבות שניתן לבצע בהקשר זה ואין חוקים מוגדרים לתחום. במאמר זה ננסה לשאוף ליצירת צ'קליסט מסודר של פעולות שרצוי לבצע ושיטות פרקטיות לשיווק, על מנת שתפיקו את המיטב מתוכנית השותפים אליה נרשמים.
הכרת המוצר
הכרת המוצר אינה הכרחית, אבל היא יכולה לסייע רבות. הרעיון העומד בבסיסו של השיווק דרך שותפים הוא המודל של המלצה מפה לאוזן (WOM) עליה ניתן לסמוך באופן אישי, בניגוד למנגנון פרסום משומן היטב העלול ליצור רתיעה והצבת חסמים נפשיים בין הלקוח המתעניין לבין המוצר. לכן – המלצה שתוכל לבסס על מידע עובדתי וניסיון אישי תשפר את סיכויי השכנוע ותגביר את הרושם החיובי שנוצר אצל הלקוח הפוטנציאלי. דבר זה, בתורו, מעלה בצורה ניכרת את סיכויי השותף לקבל עמלה על עסקה מוצלחת.
מומחי תוכניות שותפים רבים ממליצים לקנות את המוצר או להשתמש בשירות במשך תקופה מסוימת, כדי לצבור רושם אישי וידע שיספיק כדי לענות על כל שאלה של לקוח מתעניין פוטנציאלי. לדוגמא, אם אני מקבל אחוזים על מכירת מכונות כביסה – אראה אמין יותר אם אוכל להעיד שאני בעצמי מכבס רק במכונה כזאת, אני מרוצה מהתפקוד שלה ונהנה מיכולותיה שאין למוצרים מתחרים. ככל שהתחרות גדולה יותר, כך גם גדל הסיכוי ששותף של חברה מתחרה יחזיק ביכולת לענות על שאלות לגבי המוצר, מה שעלול להטות את הכף לטובת מתחרה.
בניית תוכנית עבודה
מן הסתם, עבודה עם תוכנית שותפים יכולה להתבצע במספר אופנים – החל מתחביב לשעות הפנאי ועד לעבודה במשרה מלאה. רצוי להגדיר מראש תוכנית עבודה אליה יש להיצמד, המכתיבה את כל שלבי העבודה במסגרת התוכנית. ישנם מספר גורמים עליהם יש לתת את הדעת:
- הקצאת זמן קבועה
- בניית לו"ז פעילות
- החלטה על מהלכי פרסום
- תזמון תקשורת מול לקוחות
- גורמים נוספים, התלויים בתוכנית השותפים הספציפית
דוגמא לתוכנית עבודה: נניח שהקצינו לתוכנית השותפים שעתיים יומיות, בין 18:00 ל-20:00. שעה ראשונה תוקדש תמיד לתקשורת עם לקוחות מתעניינים קיימים (פוטנציאליים) ואילו בשעה השנייה נעבוד על גיוס לקוחות חדשים. במסגרת גיוס הלקוחות החדשים, בימי ראשון ושלישי נדאג לנסח פוסט לבלוג העוסק בפרויקט, בימי שני ורביעי נשקיע את הזמן בפורומים וקהילות. את יום חמישי נקדיש לתהליך פרסום ממומן, ניהול קמפיין ועיצוב באנרים פרסומיים.
תוכנית עבודה דוגמת זו הינה מעגנת ומחייבת, ולכן קל בהרבה לפעול על פי הלו"ז הקבוע ולא להתפזר על פני תחומים רבים – שחלקם לא מסייעים לתהליך כלל.
אמצעים לשיווק בתוכנית שותפים
קיימים אמצעים רבים לפרסום מוצר, על אחת כמה וכמה בעידן האינטרנט. כבר לא נדרשת השקעה ראשונית או קשר מקדים כלשהו לחברה כדי להתחיל להרוויח מתוכנית שותפים – מספיקה השקעת זמן ונכונות להשקיע אותו. כדי שתוכלו לדעת ממה להתחיל, אספנו עבורכם מספר רעיונות שיסייעו לכם.
- עבודה עם בלוגים
בלוגים הינם אמצעי מעולה לפרסום מוצר או שירות. היום ניתן לפתוח בלוג בחינם בלחיצת כפתור, ומכיוון שמדובר בתוכן המיוצר על ידי גולשים – מנועי חיפוש מעדיפים אותו על פני תכנים מסחריים לעיתים קרובות. בגוגל אף קיים כלי ייעודי לחיפוש בבלוגים – דבר המצביע על המשקל הרב המיוחס להם. פתחו בלוג העוסק במוצר עליו מופעלים מאמצי השיווק. כתבו בבלוג בצורה קבועה (כפי שפורט בסעיף הקודם – פעם או פעמיים בשבוע) והקפידו על תכנים מעניינים המפרסמים את המוצר. בלוגים רבים התחילו כך, ומהר מאוד הפכו למובילי דעה ומצוטטים באותיות קידוש לבנה – כך שלהשקעה בבלוג ישנם יתרונות נוספים מלבד מאמצי השיווק.
במידה והנכם כבר מפעילים בלוג בעל כמות קוראים קבועה – התייחסו למוצר. דעתכם עקרונית לקוראי הבלוג והם ישמחו לקבל המלצה למוצר שיכול לענות על צרכיהם, כך שכולם מרוויחים. ישנן תוכניות שותפים המציעות הנחה ללקוחות המגיעים דרך שותפים, כך שזהו תמריץ נוסף – ודאי נתקלתם בטקסט הנראה כך בסיום פוסט בבלוג: "הנחה מיוחדת לקוראי הבלוג! השתמשו בקופון XXXX בעת הרכישה או לחצו על הקישור המצורף": זוהי תוכנית שותפים בפעולה.
- פרסום בפורומים
גם תחום זה אינו דורש השקעה כספית כלשהי, אך פה יש לנקוט במשנה זהירות. אין מדובר בבלוג, כך שהפרסום מתבצע ב"מקום של מישהו אחר" ויש לבדוק אם הוא מקבל זאת או אוסר את הפרסום. ישנו גבול דק בין המלצה לספאם, לכן יש להקפיד לפרסם אך ורק כשזה רלוונטי ואין מדובר בהודעה הראשונה שפרסמת באותו פורום. מן הסתם, אם מדובר במשתמש אשר מפרסם על בסיס יומי, עונה על שאלות ומהווה עמוד תווך בקהילה – המלצתו תיחשב כראויה יותר, גם אם יש לו רווח ממנה. מצד שני, אם לאחר הפרסום ייעלמו עקבותיו של הכותב – הדבר יגרור תגובה שלילית ואף אנטגוניזם כנגד המוצר.
לכן מומלץ לבחור קהילות הקרובות לתחום בו המוצר נמצא ולהפוך למשתמש פעיל ובר-סמכא – כך שקיומה של אג'נדה פרסומית תהא גורם משני בהתנהלות בפורומים. אחוזי ההמרה צפויים להיות גדולים יותר, היות וסביר להניח שהמלצה של גורם מוסמך על מוצר כלשהו תוביל לרכישתו על ידי הלקוח בסופו של דבר.
- שיווק קונבנציונאלי
היות ובתחום האינטרנט עסקינן, אפיק השיווק הקונבנציונאלי בהקשר זה הינו פרסום ממומן במנועי חיפוש. כבר הוכח אינספור פעמים כי שיווק באינטרנט עובד ומביא לתוצאות, עקב היכולת למקד אותו ולשלם עבור תוצאות בשטח. אמנם כאן תידרש השקעה כספית, אך עלויות הפרסום לרוב נמוכות בהרבה מרווחי השותפות – והרווח הנקי משולשל לכיס השותף.
לצורך הדוגמא, אם אנו מקבלים תשלום בסך 50 ש"ח על כל לקוח שרוכש את מוצר החברה המפעילה את תוכנית השותפים, יצרנו קמפיין פרסומי בו לחיצה עולה 1 ש"ח וגילינו שאחד מ-10 מתעניינים אכן רוכש מוצר, הרי שהשקענו 10 ש"ח והרווחנו 50 – מדובר ברווח של 40 ש"ח. במקרים רבים, עלויות הפרסום הינן נמוכות יותר, וקיימים כלים המאפשרים לבדוק תחרות על ביטויים שונים הקשורים למוצר. היתרון הבולט הוא שניתן לדעת בוודאות שהלקוח הפוטנציאלי המגיע אכן התעניין במוצר או בשירות – שכן המודעה הופיעה כתוצאה למילת חיפוש שנקבעה על ידי המפרסם. דבר זה מגביר את הרלוונטיות של החשיפה ומגדיל את סיכויי ההמרה.
לסיכום, ניתן להגיד שלאחר קריאת האמור, הקורא יכול להחשיב עצמו כבעל בסיס טוב להתחלה בתוכנית שותפים ולבצע את הצעדים הדרושים כדי להרוויח כסף. סקרנו שלבים להתחלה מוצלחת של שותפות וצוינו מספר דרכים יעילות מהן ניתן להתחיל בתחום זה. על הקורא מוטלת המשימה של ליישם את הידע הזה ולפעול לכיוון הגדלת ההכנסה ללא מאמץ. בהצלחה!