פסיכולוג קליני - החסרון של בוס ריכוזי
נכתב על ידי: עמית ורהפטיג
תאריך: 05/03/11


עמית שלום

אני מנהל חברה , אותה עזרתי להקים ממש מאפס. כיום, הרבה בזכותי, זו חברה רווחית ומצליחה בתחומה.  לאחרונה החלטנו אני והבעלים, שבגלל העומס המוטל עלי, כדאי להכניס סגן, שיעזור  במשימות השוטפות, ויהיה  אחראי בהעדרי. האמת שחששתי מזה מאוד, הוא פחות מנוסה ממני, ולא הייתי בטוח שהוא יוכל להתמודד עם המורכבות של המערכת. החששות שלי התאמתו בשבוע שעבר, יום שבו לקחתי חצי יום חופש. אחד הלקוחות לא היה מרוצה מהשירות שקבל , ואיים לעזוב. לצערי, הסגן טיפל בבעיה בחוסר מקצועיות, ולבסוף זה נגמר בפיצוץ ובעזיבה של הלקוח. מה שעצבן אותי, זו לא התוצאה העגומה, אלא שהסגן, ניסה לטפל בבעיה לבד, ולא התקשר כדי להתייעץ איתי.  קבלתי על כך דיווח רק למחרת.אני מתלבט האם לפטר את הסגן . מצד אחד הוא לא עובד בשיתוף פעולה ולא מקבל סמכות, מצד שני אני עמוס מאוד. אשתי טוענת שאני צריך ללמוד לשחרר, ולהיות פחות ריכוזי.                                                                                                                                             אלי

שלום אלי

אכן נראה שאתה ריכוזי.  מהסיפור שלך נשמע שממש חיכית לרגע  שבו הסגן יעשה את הטעות הראשונה, כדי שתוכל לפטר אותו. כנראה שמאוד קשה לך להאציל סמכויות, גם כשטובתך  וטובת הארגון דורשות זאת.

אנשים ריכוזיים  חשים שהם חייבים להיות מעורבים בכל החלטה ובכל אירוע בארגון. זה נובע מתוך צורך עז בשליטה, ומתוך אמונה לא רציונאלית שרק הם יכולים לעשות את העבודה כראוי. רק הם מכירים את התמונה בכללותה, רק הם מצויים בכל הפרטים.

 ניתן לשער שמאחורי האמונה הלא רציונאלית הזו, עומד הצורך להרגיש חשובים ובעלי ערך, ושאי אפשר בלעדיהם. מתוך כך יש כאלה שמתוקף תפקידם כראשי הארגון, יבנו ויתפעלו אותו באופן כזה, שהכל יעבור דרכם, כך שבסופו של דבר, באמת אי אפשר בלעדי המעורבות האישית שלהם. 

אנשים שצריכים כל הזמן הוכחה שהם בעלי ערך, כנראה חוששים מאוד מההפך. בפנים מקננת בהם החרדה שהם לא שווים, ושניתן להחליף אותם בקלות. במקרים מסוימים החשש הופך לפרנויה, וכך כל האנשים המוכשרים בסביבה, הופכים בדמיונם למועמדים לרשת את מקומם. האם זה המקרה  פה? רק אתה תוכל להגיד.

 אנשים ריכוזיים נוטים להיות מסורים לעבודה באופן קיצוני. חלקם, כמוך, יכולים   להזיז הרים ולחולל נפלאות. אבל בנקודה מסוימת שבה העסק גדל מתרחב, אי אפשר כבר להסתמך  רק על אדם אחד, ואז הנטייה הריכוזית עלולה להפוך לגורם מעכב.  

נראה שנדרש ממך להבין את המצב, ולהסתגל לשינוי באופן מהיר. עליך לשנות את הנטייה הראשונית שלך, וללמוד להסתמך על אחרים . אחרת  יתגשם החשש  שלך, ובאמת לא תהיה בעל ערך לארגון. כעת אתה נדרש במשימות אחרות. סגן ועוזרים יוכלו לפנות את זמנך לתפקידים חשובים ואיכותיים כמו  תכנון לטווח ארוך, התוויית יעדים וחשיבה יצירתית.

בנוסף כדאי לעגן בנהלים ברורים את דרך העבודה בינך ובין הסגן, ולהבהיר היטב מהם תחומי האחריות של כל אחד מכם. כך גם יהיה ברור יותר, מתי הוא נדרש להתייעץ איתך ולדווח לך, כשאתה לא נמצא.

  עוד על טיפול פסיכולוגי לצעירים ועל פסיכולוגיה

פסיכולוג | פסיכולוג קליני מדריך על טיפול פסיכולוגי לצעירים


 
אודות המחבר

עמית ורהפטיג, פסיכולוג קליני, מטפל בקליניקה לטיפול פסיכולוגי לצעירים

 יוצר הדרכות ברשת בנושא יישום עקרונות הטיפול הפסיכולוגי בחיי היום יום

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article14687.aspx