גמילה מעישון היא אחת המלחמות הקשות של השנים האחרונות. יותר ויותר מכורים לעישון מנסים מעישון בדרכים שונות. תרופת גמילה מעישון הן אחת הדרכים לעשות זאת. ממה מורכבות התרופות הללו והאם תרופות לגמילה מעישון אכן יעילות?
כבר לא ניתן להתעלם מכך שעישון הפך לתופעה מזיקה שיש למגר אותה עד כמה שניתן. אפילו המכורים הכבדים לעישון כבר יודעים לדקלם את הנזקים הבלתי הפיכים הנגרמים ללב, למערכות הנשימה ולריאות כתוצאה מעישון. ניתן לומר בוודאות, כי עישון הוא אחת ההתמכרויות המזיקות ביותר של המאה, וכי הפסקת עישון הולכת והופכת יותר ויותר רלוונטית בקרב אחוז ניכר מהמעשנים. ברדיו, בטלוויזיה, בעיתונות, באינטרנט ובאמצעי התקשורת השונים מופיעות שוב ושוב פרסומות על פתרון הפלא של תרופות לגמילה מעישון. בדרך כלל הפרסומים אינם מציינים את שם התרופה, והם ממליצים על התייעצות עם רופא המשפחה לפתרון פלא לגמילה מעישון.
תרופות לגמילה מעישון, יש דבר כזה?
נתחיל ונציין כי תרופות לגמילה מעישון התגלו כתופעת לוואי של נוגדני דיכאון. הוכח כי יותר ויותר מעשנים, שסבלו מדיכאון, ניסו תרופות לגמילה מעישון, אך גמילה מעישון לא הייתה מטרת התרופות הללו, אלא טיפול בדיכאון. תופעת הלוואי של הטיפול בדיכאון סייעה למטופלים להגיע לגמילה מעישון. מדובר בתרופות חזקות בעלות השפעה גבוהה על מערכת העצבים. תרופות אלו שולחות למערכת העצבים קולטנים הדוחים את הדרישה לניקוטין ומעלים את מצב הרוח, ובכך גורמות למטופל להימנע מלרצות לעשן.
האם מומלץ לקחת תרופות לגמילה מעישון?
עקב העובדה שמה שמוגדר כיום כתרופות גמילה מעישון, לא נועד במקור למטרת הפסקת עישון, היינו ממליצים לשקול כמה פעמים, האם תרופות לגמילה מעישון הן הפתרון ההכרחי. מדובר בתרופות בעלות מינון גבוה המשפיעות באופן ישיר על מערכת העצבים. לצד העובדה שתרופות אלו מסייעות להפסקת עישון, יש להן לא מעט תופעות לוואי חמורות כמו: נטייה למצבי רוח קיצוניים, בחילות, סחרחורות, התפרצויות, שינוי בתיאבון ועוד.
סיבה נוספת שבגללה פחות מומלץ להיעזר בפתרון של תרופות, היא העובדה שתרופות אלו מסייעות לפעולת הפסקת עישון בטווח הקצר. בטווח הארוך, כשמפסיקים את השימוש בכדורים המהווים תרופות לגמילה, הצורך לסיגריות עולה, ויותר ויותר מעשנים חוזרים לעשן גם לאחר הפסקה באמצעות תרופות גמילה.
איך מומלץ להיגמל מעישון?
הדרך האפקטיבית ביותר של גמילה מעישון סיגריות היא שינוי תפיסתי. ברגע שהמטופל מכיר בעובדה כי עישון הוא בסך הכל דרך לפיצוי על חסכים שונים, קל לו יותר להתמודד עם הפסקת עישון. מכון שאיפה מתמחה בהפסקת עישון מתוך שינוי תפיסתי ללא כל תרופות וכימיקלים.