ים המלח הולך ונעלם
נכתב על ידי: ליה אונייר
תאריך: 27/03/11

במרחק שעה מירושלים , בחיבור שבין ישראל לירדן משתרע ים המלח היפהפה. מלונות בים המלח אשר כמותם היא כחמישה עשר מלונות מהווים בית מפואר לעשרות אלפי התיירים שפוקדים את האיזור מדי יום. ים המלח הוא הספא הטבעי המפורסם ביותר בעולם ואוצר בחובו מינרליים מיוחדים שמופצים לרחבי העולם. הנגישות לחוף המלוח היא זו אשר הופכת את המלונות באיזור לכה אטרקטיביים וגם כמובן טיפולי הספא במלונות, בעיקר מלונות ספא .


אחת הבעיות של ים המלח היא ירידת מפלס המים. בבדיקות שנערכו לאורך עשרים השנים האחרונות מצאו שהירידה היא כה דרסטית שבמקומות מסויימים כמעט קילומטר שלם של מים התייבש כליל. הטענה היא שבחמישם השנים הבאות ייתכן ועוד מספר קילומטרים יתייבשו. בבדיקות מסוימות טוענים שמפלס המים ירד ב25 מטרים ושהים עצמו התכווץ בכשליש והחששות הן שהמפלס ימשיך וירד בשני העשורים הבאים בעוד כחמישה עשר מטרים.הטענה היא שמשנות השבעים יורד המפלס בכמטר לשנה.


ירידת המפלס יוצרת מעין אפקט דומינו מתמשך מכמה בחינות. בחינה אחת היא כמויות הבוץ הרבות שנערמות במקומות בהם התייבשו המים. דבר שגורם לכחמש מאות מיליון ציפורים לפסוח על האיזור בנדידה השנתית שלהם, וזו חוויה מדימה שהולכת ונעלמת . בעיה נוספת היא כמות הבולענים שמופיעים לצד הדרכים. הבולענים הם מסוכנים מאוד ושואבים אליהם עצמים.

כשהבולענים גדולים הם יכולים למוטט חלקי דרכים ואף לערער את בסיסם של המבנים באיזור. כל מלון בים המלח מודעים לבעיה ופועלים לבדיקתה באיזורם. גורם נוסף שמקשה הוא העובדה שכמויות מים שנהגו בעבר לשפוך אל תוך הים המלוח, ירדו בעקבות הביקוש העולה למי שתיה ולחקלאות כך שמים חיצוניים גם כן לא עוזרים כרגע לעליית המפלס. גורמים רשמיים טוענים שהם מעדיפים שיהיו מים לשתייה בתל אביב מאשר מי מלח בים המלח. מומחים ממליצים לפתוח תעלה מן הים האדום אל ים המלח ולהזרים משם מים אמנם ביולוגיים ימיים טוענים שפעולה כזאת תהיה קטלנית ויכולה אף ליצור מצד שצבעם של מי המלח ישתנה באופן כה דרסטי מכחול לאדום ויגרום במיזוג בין שני סוגי המים לפליטה של גזים רעילים שיהיו קטלניים לאיזור.


גם הירידה בכמות המים של נהר הירדן היא גורם עיקרי לירידת המפלס. כיום, מקורות מים שנהגו להוביל מים אל הנהר עצמו נהרסו או נלקחו לצרכים אחרים והם שותפים פעילים לבעיה.
הפתרון לפי המומחים הוא להיות חכמים יותר ולהתחיל להשתמש במים בחכמה. הפגיעה בשמורת הטבע שמסביב לים המלח היא רבה וניתן לראות זה באיזור עין גדי שם גדלים עשרות סוגים של צמחים טרופיים ויותר ממאתיים סוגי ציפורים. האיום האקולוגי פוגע בשמורה באופן חסר תקדים.
בעוד מלונות בים המלח סובלים מירידת המפלס, יש חברות ענק שמרוצות מהמצב לאור העובדה שמינרלים רבים נחשפים וקל יתר להשתמש בהם. אותן חברות מנצלות את הריכוז הרב של החומרים הטבעיים על מנת להרוויח מילונים בתעשיית ענק שמכניסה מליונים של דולרים מדי שנה.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article15367.aspx