שח מט
נכתב על ידי: אלעד כהן
תאריך: 03/04/11

שח מט

מעטים האנשים שלא מכירים את המשחק הוותיק שח מט. מדובר במשחק המתאים לשני שחקנים, ואם מדובר במשחק שח מט און ליין אז ניתן לשחק שחמט נגד המחשב. משחק שח מט דורש מיומנות רבה, חשיבה מושכלת והקפדה בבחירת הצעדים. מבין משחקי הלוח השונים שקיימים בעולם, משחק שח מט הוא ללא ספק אחד המורכבים ביותר. ברחבי העולם, כמו גם ברחבי האינטרנט, מתקיימות תחרויות שונות שנועדו להכתיר את מלך השח מט. לא בכדי טובי השחקנים נקראים שחמטאים, ומדובר במידה רבה במקצוע של ממש.

שח מט: מונחים בסיסיים

לא פשוט להסביר במילים את כל רזי משחק שחמט, אך יש מספר מושגים בסיסיים שיש להכיר לפני שמתכוונים ללמוד את שאר הכללים. לוח המשחק מורכב משישים וארבע משבצות הצבועות בצבע בהיר וכהה לסירוגין. כל שורות האורך ממוספרות מאחת עד שמונה ואילו כל שורות הרוחב מסומנות באותיות עבריות או אנגליות א-ח או A עד H. בתחילת המשחק, מסדרים את הכלים בשתי השורות הראשונות הקרובות לכל שחקן, כאשר המשבצת הימנית ביותר צריכה להיות בצבע הבהיר.

שח מט: כלי משחק

כדי להצליח במשחק צריך להכיר את כל הכלים, תפקידם וכוחם ביחס לכלים אחרים. הכלי החזק ביותר הוא המלך, כשביכולתו לנוע רק משבצת אחת (לא כולל הצרחה). מתחת למלך, נמצא כלי המלכה. באפשרותה של המלכה לנוע יותר מאשר המלך, בכל טור, שורה או אלכסון ובתנאי שמדובר בתנועה בקו ישר. הצריחים, בניגוד למלכה, יכולים לנוע על טורים ושורות אך לא באלכסונים. כלי הרץ, לעומת זאת, מוגבל לתנועה אך ורק באלכסונים ולא בטורים או בשורות. פרש רשאי לשלב בין התנועות, כלומר בין קווים ישרים לאלכסונים. מתחת לכל אלה ישנו הרגלי שמוגבל לתנועה קדימה של משבצת אחת. הסבר הכלים מפורט בהרבה מזה המצוין פה על קצה המזלג ולכל כלי גם ניקוד משלו.

שח מט: מהלך המשחק

בכל תור רשאי שחקן לבצע מהלך אחד עם כלי שבחר, חוץ מבמקרה של הצרחה. תנועת הכלים היא הליך מחושב מאוד, שכן יש הרבה מאוד כללים המגבילים את תנועת הכלים ויש להכיר את כולם. כאשר שחקן מצליח להדיח כלי של היריב ולהציב את הכלי שלו במקום הוא נחשב כמנצח וכלי היריב מסולק. ישנם מקרים נוספים בהם מהלך שחקן שלא מצליח להתיר איום (כמו במקרה של מלך) ייחשב כפסול.


 
אודות המחבר

המאמר נכתב ע"י אלעד כהן - מתכנת פלאש בחברת GAME DEV LTD.

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article15556.aspx