חינוך בלתי פורמלי – לפתוח הזדמנויות ולגלות עולם
נכתב על ידי: shilo shavit
תאריך: 10/04/11

חינוך בלתי פורמלי יוצא מנקודת הנחה כי מקומו של בית הספר אינו רק להקנות ידע והישגים לימודיים, כי אם לשים דגש מיוחד גם על הצד הרגשי של התלמיד ולפתח אותו, לעיתים בעצימות גבוהה יותר מזו של הפיתוח הלימודי הנדרש. חינוך בלתי פורמלי רואה עצמו כבעל תפקיד ביצירת איזון נפשי ואישיות הרמונית אצל תלמידיו, כך שהמבקשים ללמוד חינוך בלתי פורמלי עומדים בפני כמה חוויות מרגשות ומיוחדות מאוד שאינם קיימים במסגרות החינוך הרגילות.

מהם עקרונותיו של חינוך בלתי פורמלי ?

  1. מגוון תחומי פעילותהמוצעים לכל התלמידים בכל שעות היום, מהם יכול כל תלמיד לבחור את תחומיהפעילות הרצויים עבורו.
  2. כל תלמיד רשאי להחליטהאם הוא רוצה להצטרף לפעילות ואיזה חלק ייקח בה.
  3. שוויון והדדיות ביןהמחנך ובין תלמידיו. לכל תלמיד ישנו מקום להשפיע ולהביע דעתו והחלטות מתקבלותעל פי דעת הרוב, בדגש על מתן מקום להתבטאות גם לתלמידים הפאסיביים בקבוצה.
  4. מתן הזדמנויות חוזרותונשנות להשגת הצלחה, תוך שימת דגש על התנהגות חיובית מתקנת.

באמצעות חינוך בלתי פורמלי מצליחים התלמידים לפתח את מכלול הערכים העצמי שלהם, תוך כדי התנסות ומבלי שמישהו מכתיב להם את הדברים מלמעלה. עקרונותיו של חינוך בלתי פורמלי מושתתים על גמישות מבנית, כך שכל תלמיד יכול לבחור את אופן ההשתתפות המתאים לו. בנוסף, פתוח חינוך בלתי פורמלי לשינויים רבים גם בעת הפעילות עצמה, כך שהמורה במסגרת חינוך בלתי פורמלי נדרש להגיב במהירות ולהתאים את עצמו למצב בשטח.

כיצד מבוצע חינוך בלתי פורמלי ?

חינוך בלתי פורמלי שם מקום משמעותי מאוד למילוי הצרכים הנפשיים והרגשיים של הילדים הלוקחים בו חלק. לטענת חינוך בלתי פורמלי, ילדים מוצאים אפשרויות רבות במשחק, בשירה, באומנות, בספורט ובפעילות חברתית, לא כל שכן בשעשועים ובאינטראקציה חברתית. באמצעות הרגשות הפועמים בתוככי תלמידים, כך טוענים אנשי חינוך בלתי פורמלי , מאפשרים להם למצוא אפיקי ביטוי, מושכים אותם אל הכיוונים הלימודיים המעניינים אותם, ומאפשרים להם התקדמות בקצב אישי המתאים לצרכיהם ולאופיים הייחודי.

חינוך בלתי פורמלי מאמין בניצול נאות של הפנאי וביצירת תרבות פנאי מתאימה לכל תלמיד וילד. במסגרת חינוך בלתי פורמלי יכול התלמיד להיחשף למגוון רב של פעילויות ותחביבים, מתוכם יכול לבחור את המתאימים לו בהתאם לנטיותיו וכישרונותיו. בצורה זו יגיע התלמיד לכדי סיפוק נפשי רב, יגשים ויממש את עצמו, מה שיסייע לו גם באפיקים הלימודיים והחברתיים בהם יפגוש.

מה כוללים לימודי חינוך בלתי פורמלי ?

לימודי חינוך בלתי פורמלי מיועדים למורים בכל כיתות היסוד והחטיבה העליונה, שהם בעלי זיקה לאתגרים, שיוצבו בפניהם במהלך עבודתם. במהלך לימודי חינוך בלתי פורמלי זוכים הסטודנטים ללמוד כיצד לפתח אצל תלמידיהם כישורי חיים, כיצד להתמודד עם בעיות אלימות, מקבלים כלים להגברת מיומנויות עבודת הצוות שלהם, לומדים אודות רב תרבותיות בחברה הישראלית ובבתי הספר, לומדים כיצד לבנות מנהיגות חינוכית וכיצד להתמחות בניהול וארגון. בנוסף, לנוכח מצבו הכספי של חינוך בלתי פורמלי בישראל כיום, למדים הסטודנטים פרטים בגיוס כספים ובניהול תקציב, כמו גם שיווק בחינוך.

ומה בסיום לימודי חינוך בלתי פורמלי ?

לימודי חינוך בלתי פורמלי מקנים לתלמידיהם תואר ראשון בחינוך (B.Ed). עם סיום לימודי חינוך בלתי פורמלי ניתן להשתלב באחת ממסגרות בתי הספר הבלתי פורמאליים בארץ (בתי הספר הדמוקרטיים למשל) וכן לעבוד בתנועות נוער, במתנ"סים ובקבוצות חברתיות אחרות. בנוסף, עם סיום לימודי חינוך בלתי פורמלי ניתן להמשיך ללימודים מתקדמים.


 
אודות המחבר

בלוגרית וכותבת מאמרים בנושאי לימודי אמנות,לימודי קולנוע ותרפיה באמנות

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article15718.aspx