כיצד נשמור על יציבה נכונה?
נכתב על ידי: יוני לוי
תאריך: 10/04/11

כיצד נשמור על יציבה נכונה?

במאמר הבא אני אציג נקודות אור אחדות בנושא היציבה הנכונה.

ונפתח עם אימרה של הרמב"ם: "וכל מי שהוא יושב לבטל ואינו מתעמל...אפילו אכל מאכלות טובים ושמר עצמו על פי הרפואה כל ימי יהיו מכאובים וכוחו תשש" (רמב"ם, הליכות דעות פ"ד)

בעידן המודרני, עידן הנהנה מחידושים ומשכלולים טכנולוגיים מרחיקי לכת, משלח ידו של האדם מושפע וניזון מההתפתחויות הטכנולוגיות העדכניות. בעבר נהוג היה לראות ב"עבודה" ביטוי לפעילות אינטנסיבית הכרוכה במאמץ פיסי רב ובהזעה מרובה.

לא כך הדבר כיום. תנאי החיים בימינו שוללים מאיתנו תנועה מספקת ורב-גונית, ועיסוקנו מאפשר לרוב תנועה חד-גונית וחד צדדית בלבד.

כאשר אנו רוצים לתאר אדם, אנו פותחים במאפיינים גופניים, כגון: גילו,גובהו,מבנה גופו ויציבתו ובכך יוצרים התרשמות כללית אודותיו.

...וכיצד תתאר אתה את עצמך? כיצד אתה מתרשם מיציבתך? כיצד אתה עומד,יושב ומתנועע?

ההגדרה של יציבה על פי מילון אבן שושן, הינה: "מצב אברי גוף בשעת עמידתו".

עלינו לזכור, כי שינוי במצב אברי הגוף יכול להפוך יצורים חטובים,תמירים וחיוניים ליצורים רופסים וכעורים. מכאן, שאם ברצוננו להביא ברכה לגוף ואגב גם לרוח, לא נותר לנו אלא לחלץ את עצמותינו ולהקפיד על כללי ישיבה,עמידה וכפיפה נכונים.

ישיבה נכונה

בחלק ניכר מהפעילויות בשוק העבודה נעשות כיום בצורה נינוחה בישיבה בכיסא מרופד, באווירה ממוזגת ולעיתים אפילו לצלילי מוסיקה מרגיעה. אך, אל לנו לחשוב, שהישיבה על כיסא אינה ראויה לתור "עבודה", שהרי בעצם הישיבה מול השולחן מהווה פעילות גופנית וכזו דורשת מאיתנו מיומנות והבנה כיצד לבצע פעילות זו, קרי: כיצד עלינו לשבת.

עסקנו עד כה בפגיעה של היציבה הלא נכונה ובהשפעתה על ההופעה החיצונית. אך היציבה הבלתי נכונה פוגעת רבות גם בבריאותינו.

ישיבה בלתי נכונה עלולה לגרום לכאבי ראש וצוואר, להרגשת עייפות, לחוסר ריכוז ולשיכחה.

ראוי אף לציין, כי רבים מן היושבים ישיבה בלתי נכונה (80%) אף סובלים מכאבי גב תחתון. ומה באשר לצורת הישיבה שלך כרגע - האם היא נכונה?

הבה נלמד מהי ישיבה נכונה:

מושב הכיסא צריך להיות מרופד מעט. משענת הכיסא צריכה לתמוך באיזור המותניים. אם היא אינה תומכת נוכל להוסיף כרית קטנה באיזור זה. גובה הכיסא צריך להיות כזה שיאפשר לנו לגעת עם שתי כפות הרגליים בריצפה. עלינו לדאוג לכך, שהמרפקים יונחו בזווית ישירה על המשטח כדי שלא נצטרך לכופף את הגב והראש בזמן ביצוע העבודה.

עמידה נכונה

עבודתינו אינה כרוכה בישיבה בלבד, ופעמים רבות נמצא את עצמנו במצב של עמידה.

מהי, אם כן, עמידה נכונה?!

הכוונה היא לעמידה המקלה על עמוד השדרה, עלינו לעמוד עם הרגליים בפיסוק קל (ברוחב האגן) על מנת ליצור בסיס טוב לגופנו. אם יש צורך בתזוזה הצידה, נזוז עם הרגליים ולא נכופף את הגב הצידה. אם צריך לעמוד באותה תנוחה זמן רב, יש להניח לסירוגין רגל אחת על הדום, וכך למנוע עייפות ומתח משרירי הגב.

אם העבודה מבוצעת בעמידה ליד השולחן, על השולחן להיות מותאם לגובה האדם כך שיוכל לעבוד בגב זקוף ובכך למנוע לחץ על הגב וכאב גב.

כפיפה והרמה נכונה

מי מאיתנו אינו צריך לפחות פעם אחת ביום להתכופף ולהרים חפץ כלשהוא מן הריצפה?! התשובה לכך הינה ללא ספק - כולנו. אך כמה מאיתנו חושבים על הצורה, שבה הם מתכופפים כדי להרים חפץ שנפל?

כדי להרים חפץ בצורה נכונה עלינו לכפוף את הברכיים ולהתכופף בגב ישירה. את המשא עלינו להרים בידיים קרובות לגוף ולהתרומם בגב זקוף כך אנו מעבירים את העומס והמשקל מהגב אל האגן והרגליים וחוסכים כאבי גב מיותרים.

ועתה לאחר שברור לנו עד כמה חשוב לשמור על היציבה נכונה בשעת הישיבה,עמידה,כפיפה והרמה, נותר לנו להקפיד על חילוץ עצמות תדיר ועל המרצת מחזור הדם, כי אל לנו לשכוח את אשר נאמר:

"כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה ואינו שבע מעיו רפין, אין חולה בא עליו וכוחו מתחזק... וכמובן שאסור לנו לשכוח את עניין התזונה נכונה לאורח חיים בריא.

(רמב"ם הלכות דעות פ"ד)

נהנת לקרוא? הורד עכשו בחינם את הספר שכתבתי: הוראות הפעלה לגוף שלך


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article15719.aspx