חינות ידועות כטקס מעבר מחיי הרווקות לחיי הנישואין. חינה כטקס היתה מקובלת בקרב עדות המזרח, ובמיוחד חינה מרוקאית - אצל יוצאי צפון אפריקה, היתה נחגגת כטקס חינה לכלה בערב שלפני החתונה - ערב טבילת הכלה במקווה טהרה. כיום ניתן למצוא עדות רבות החוגגות טקסי חינה, וביניהן: העדה המרוקאית, התימנית, הטריפוליטאית, העירקית, הפרסית, ההודית והטוניסאית - כל אחת חוגגת בטקס יחודי, ובכל זאת - המשמעות והסמל של החינה הוא משותף: ברכה ושפע רב לזוג הטרי. כמו מסיבת רווקות לדוגמא - כל כלה חוגגת מסיבת רווקות עם החברות הקרובות כטקס אינטימי ומגש - כך גם הפכה החינה לאירוע בלתי נפרד מארגון החתונה. למרות המנהגים המיוחדים לעדות השונות, נערך טקס החינה כשבוע לפני החתונה. מהי משמעות המילה חינה? למצוא חן (שהכלה תמצא חן בעיניי החתן, והוא ימצא חן בעיניה כל החיים), וכמובן - ראשי התיבות לשלוש המצוות שבהן מצווה האישה: חלה, נידה והדלקת הנר - הפרשת החלה, נדה (טהרת המשפחה) והדלקת הנר כולן מביאות איתן סגולות וברכה לבית היהודי - בהתאמה מושלמת לברכות הניתנות לזוג החדש בערב החינה. במהלך החינה רוקדים סביב החתן והכלה היושבים באוהל, מולם קערת חינה מעוצבת בנרות ופרחים ומגישים עוגיות ומתוקים לחינה. כיצד נערך טקס החינה? מורחים את עיסת החינה בצורה עגולה על ידי החתן והכלה - כסמל לשפע. כמו כן מורחים גם את ידי האורחות והאורחים באירוע, כדי לברכם את לזיווג טוב.
מהם הסמלים של אירועי החינות? לכל סמל יש משמעות משלו: החינה כתערובת נגד עין הרע, סגולה לפריון בחיי הנישואין, שלמות ואושר. הנרות מסמלים אור וקדושהבחיי הנישואין. סרטים לבנים על הידיים מסמלים טוהר. מתוקים ועוגיות מרוקאיות מסמלים מתיקות בחיי הנישואין. תכשיטים בטקס הענקת הזהב: עושר, שפע ופרנסה. בעדה ההודית - ה"סארי" - הבגד ההודי המסורתי בגוון ירקרק מסמל בריאות, והתכשיטים הסגולים הם נגד עין הרע לחתן ולכלה.
חינה מרוקאית הפכה לנחלת הכלל בישראל, ונחגגת כיום כמעט בקרב כל העדות, כולל עדות אשכנז, המתחתנות עם בני עדות המזרח - כולם לוקחים חלק בשמחה, בהילולה הגדולה של טקסי חינה.