טיפול בנחירות והפסקת נשימה (דום נשימה) בשינה
מטרת מאמר זה היא לתאר בקצרה את מאפייני תופעת הנחירות ודום נשימה בשינה ואת האמצעים הקיימים לטיפול בהם. המאמר נכתב על ידי חברת נקסנס המפתחת ומשווקת מערכת Snoring Care לטיפול בנחירות ודום נשימה.
תסמונת הפסקת נשימה בשינה - רקע
נחירות היא תופעה שכיחה ועל פי הערכות לפחות 30% מהאוכלוסייה הבוגרת נוחרת על בסיס קבוע. רוב הנוחרים מנסים למצוא פתרון לבעייתם בעקבות בן/בת הזוג המתלוננים על הקושי לישון במחיצתם. הנחירות פוגעות באינטימיות בן בני הזוג ובמקרים רבים אף גורמים לשינה בנפרד של בני הזוג. אולם הנחירות אינן רק מטרד רעש הן גם פוגעות באיכות החיים של הנוחר ובן זוגו ועשויות להתפתח לתסמונת הפסקת נשימה בשינה (הפסקת נשימה), בעיה רפואית הגורמות לתשישות במהלך היום, אין אונות, כאיב ראש, התקפי לב והזדקנות מהירה. על פי הערכות Mayo Clinic, לפחות 4% מכלל האוכלוסייה סובלת מתסמונת דום נשימה בשינה וזהו אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לתאונות דרכים.
הסבר קצר על תופעת הנחירות
נחירה היא רעש הנוצר מרעידה רעשנית של רקמה רפה בלוע בזמן שינה וקשורה להיצרות מסוימת בנתיב זרימת האוויר מן האף כלפי הריאות. בזמן השינה שרירי הגרון נפרדים, כאשר השרירים נרפים יתר על המידה, נתיב האוויר הולך ומצטמצם ומתחזק רעש הנחירה הנוצר כתוצאה ממעביר האוויר דרך נתיב צר. עוצמת הנחירות תלויה בין היתר בריפיון השרירים, ככל שהשרירים רפויים יותר כך מופק רעש חזק יותר העשוי להגיע לכ- 40 דציבל ואף יותר, בדומה לרעש של אוטובוס שזה עתה חלף בתחנה.
הפסקת נשימה בשינה
הפסקת הנשימה או הפסקת נשימה בשינה היא תופעה נפוצה אשר המודעות אליה הולכת וגוברת בשנים האחרונות. תופעה זו שכיחה והיא פוגעת בכ- 4% מהאוכלוסייה. הפסקת הנשימה בשינה המכונה גם Sleep Apnea מונעת מחמצן לעבור אל המוח בכמות מספקת, וכך גורמת לאובדן תאי מוח.
מחקרים הראו, שבחולים שסבלו מהפרעות שינה נמצאה צפיפות תאי מוח נמוכה יותר באונת המוח השמאלית ולמסקנה שקיימת אפשרות לפגיעה בזיכרון בעקבות הפסקת נשימה האורכות לפחות ל 10 שניות. ככלל, ניתן באופן גס לאבחן את דום הנשימה לשניים: הפסקת נשימה חסימתית ודום נשימה מרכזית שמקורה בכשל נוירולוגי. כ- 85% מהסובלים מתסמונת הפסקת נשימה סובלים מתסמונת הפסקת נשימה חסימתית הנובעת מחסימה מוחלטת של מעבר האוויר בעקבות ריפיון שרירי הגרון. בדרך כלל, בן הזוג יכול לזהות נחירות חזקות ולפתע שתיקה האורכת בין 10 ל-20 שניות.
ניתן לדרג את חומרת דום הנשימה בשינה על פי התדירות ומשך הפסקת הנשימה והיא נעה בין הפסקת נשימה קל, בינוני וקשה. הפסקת נשימה. 5-15 פרקי הפסקת נשימה בשעה מוגדרים כמקרה קל, 15-25 פרקים בשעה מוגדרים כבינוני, ולמעלה משלושים מקרי הפסקת נשימה בשעה נחשבים למקרה חמור.
חשוב לציין, כי מדידה זו אינה מדויקת בהכרח שכן יתכנו מספר מצומצם יותר של הפסקת נשימה לאורך זמן רב יותר. בנוסף, כל אדם מגיב מעט אחרת להפסקת נשימה, ישנם הסובלים מתסמונת הפסקת נשימה בינוני וסובלים מעייפות וקושי לשמור על עירנות במהלך כל שעות היום ואחרים אשר סובלים באופן חלקי מתופעות אלו.
תסמונת הפסקת נשימה בשינה - תוצאות ונזק
ההשלכות המרכזיות של הפסקת נשימה חסימתי בשינה הם שתיים. האחת – הפרעה נוירוקוגניטיבית הכוללת ישנוניות וירידה באיכות החיים כתוצאה ישירה של היקיצות הרבות הנגרמות במהלך הלילה (פרגמנטציה של השינה). השנייה – תחלואה קרדיו-וסקולרית מוגברת, הכוללת אירועי אוטם לבבי, יתר לחץ דם, אי ספיקת לב ואירועי מוח איסכמיים חריפים.
הסממנים הבאים עשויים להעיד על קיומה של הפסקת נשימה בשינה:
- נחירות כבדות ורועשות.
- התעוררויות תכופות במהלך הלילה גם לצורך הטלת שתן.
- עייפות בבוקר וצורך בשינה במהלך היום.
- קימה עם פה יבש וכאבי ראש.
- מקטעים של חוסר נשימה במהלך הלילה.
קיימות מגוון אפשרויות טיפול בנחירות ובדום נשימה בשינה. הטיפולים המסורתיים לדום נשימה הם מכשיר CPAP הכולל מסיכה ומתקן המזרים חמצן במהלך הלילה, התקנים דנטלים המקבעים את האזור הגורם לנחירה ודום נשימה וכן ניתוחים שמטרתם להסיר או לקבע את האזור הרפוי. לכל אחת משיטות הטיפול יתרונות וחסרונות משלה.
מערכת Snoring Care לטיפול בנחירות ודום נשימה בשינה
מערכת ה- Snoring Care מטפלת בנחירות ודום נשימה (הפסקת נשימה) באמצעות שני חיישנים המונחים מתחת למזרן ויחידת פידבק אותה העונד המשתמש על היד. החיישנים מזהים את הפסקת הנשימה ו/או הנחירה ושעון היד שולח רטט מסונכרן הגורם למתיחת השרירים בגרון ועל ידי כך מפסיק את הנחירה ומחדש את הנשימה. שורה של רופאים מובילים ממליצים על השימוש במערכת המלווה בייעוץ רפואי מקצועי של ד"ר יצחק ברוורמן, מנהל יחידת אף אוזן וגרון בבית החולים הלל יפה בחדרה, מומחה בעל שם בתחום טיפול בדום נשימה בשינה ונחירות. המערכת ניתנת לתקופת התנסות של 14 יום במהלכם לאחר שהמשתמש חש בשיפור במצב הנחירות והפסקות הנשימה הוא מחליט על רכישתה.