בית אבות לחשוכי ילדים
נכתב על ידי: אביב יועצים
תאריך: 05/06/11

השמות שבהם משתמשים פעמים רבות בכל מה שקשור לדיור מוגן לגיל הזהב – בית הורים, בית אבות וכדומה – עלולים להטעות. למרות שפעמים רבות, וכנראה שברוב המקרים אפילו, הדיירים שעוברים אל בית אבות הם בעלי משפחות – ילדים ונכדים ואפילו נינים – הרי שישנם לא מעט דיירים שבחרו לעבור אל בתי אבות מסוגים שונים שהם חשוכי ילדים, בצורה כזו או אחרת. הדבר עשוי ליצור מצבים שעימם על הדייר עצמו ועל הצוות במקום להתמודד איתם. פעמים הדבר עשוי גם להשפיע על דיירים אחרים במקום.

כאשר אנחנו מדברים על דייר של בית אבות שהינו חשוך ילדים חשוב להבדיל בין שני סוגים של חוסר ילדים. הסוג הראשון כולל את כל אותם אנשים שמסיבות כאלה ואחרות אין להם ילדים – ייתכן והם בחרו בכך, ייתכן והדבר נמנע מהם בגלל סיבות רפואיות וייתכן והם איבדו ילדים בצורה טרגית. הסוג השני של קשישים חשוכי ילדים הם קשישים שאיבדו מכל סיבה שהיא את הקשר עם הילדים שלהם. ייתכן והדבר נובע מסיבות רגשיות – מריבה או כעס מכל סוג שהוא – וייתכן שהדבר נובע מסיבות טכניות – ילדים שחיים במקום רחוק ואין להם יכולת לשמור על קשר עם ההורים שלהם. כך או כך, מדובר בדיירי בית אבות שאין להם קרובים שיכולים לשמור איתם על קשר, לבוא לבקר או לסייע במקרה הצורך.

אם רוצים לסכם את הקשיים שעשויים להתעורר במידה ולקשיש אין קרובים ניתן לחלק אותם לשני סוגים: קשיים טכניים וקשיים פסיכולוגיים. בית אבות אמנם מעניק לדייר במקום את כל מה שהוא זקוק לו אבל עדיין הדייר עשוי להזדקק לעזרה במקרים מסוימים ממקור חיצוני. בעיה נוספת נוגעת לענייני המימון של השהות במקום – מה קורה במידה והקשיש אינו יכול להרשות לעצמו את העלות של השהות והמעבר אל בית אבות? המדינה אמנם מסייעת בעניין אבל לא תמיד זה מספיק. גם במידה ויש החלטות לקבל אם הקשיש מאבד את העצמאות שלו הרי שכאשר אין קרובי משפחה הדבר עלול ליצור בעיות.

הבעיות הפסיכולוגיות שעלולות להתעורר נוגעות לבדידות שהדייר עלול להרגיש, בעיקר כשהוא רואה דיירים אחרים באותו בית אבות מקבלים את האורחים שלהם. הדבר עלול לגרום לקנאה ואולי גם לדיכאון. כיום נהוג לחשוב שהבריאות הפיזית שלנו מושפעת ממצבנו הנפשי; תמיכה של בני משפחה יכולה לסייע לדייר ומי שאין לו בני משפחה עלול לגלות שמצבו הנפשי משפיע לרעה על מצבו הפיזי.

בית אבות שמבקש לשמור על בריאותו של כל דייר מוגן במקום ינסה ליצור סביבה חברתית שבה אף דייר איננו מרגיש בודד. במידה והצוות ושאר הדיירים ישכילו ליצור קהילה תומכת הרי שגם קשישים חשוכי ילדים לא יוותרו לבד.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article17163.aspx