תמ"א 38 – שדרוג הנכס וחיזוק המבנה
תמ"א 38 אושרה ע"י ממשלת ישראל על מנת לענות על הצורך הבוער בחיזוק מבנים לקראת תרחיש של רעידת אדמה מסיבית בשנים הקרובות. מטרת חיזוק המבנים היא המטרה הראשונה והחשובה של התוכנית, אולם חשוב גם להתייחס להזדמנות שטומנת בה התוכנית לשדרוג בניין המגורים ושיפור איכות החיים של הדיירים.
חשיבות חיזוק מבנים
מומחים צופים כי אכן תתרחש במדינת ישראל רעידת אדמה בשנים הקרובות. רוב הבתים שנבנו בישראל עד שנות השמונים לא עומדים בתקנים נגד רעידות אדמה. נוסף על כך, בניינים רבים במדינה, בנויים על גבי עמודים, מה שעלול להיות מסוכן במיוחד בעת רעידת אדמה. תמ"א 38 באה להסדיר את חיזוק המבנים בהתאם לתקן 413 ולהפוך אותם להזדמנות עסקית חיזוק יסודות מבנים חשוב מבחינה ממשלתית ומדינית לכל האוכלוסייה וגם מבחינה אישית לאזרחי המתגוררים בבניינים שלא מותאמים לרעידות אדמה.
כיצד לממש תמ"א 38
העיקרון מאחורי תוכנית המתאר הוא שחיזוק המבנה נעשה על חשבון יזם חיצוני ולא על חשבון הדיירים. אותו יזם מקבל בתמורה זכויות בנייה, לרוב על גג המבנה. במסגרת התוכנית נעשים שינויים במבנה שמשדרגים אותו, כמו למשל בניית מעלית, שיפוץ הלובי ושיפוץ חיצוני. תמ"א 38 מעלה את ערך הנדל"ן גם בעקבות השיפוץ האסתטי, וגם בגלל שהמבנה הופך להיות עמיד לרעידות אדמה. התוצאה טובה לכולם, היזם שמימש התוכנית לחיזוק מבנים מקבל הזדמנות עסקית ואילו הדיירים מקבלים ביטחון בעת רעידת אדמה ושדרוג של מבנה המגורים שלהם.
לסיכום, מדובר על היא עסקה כדאית לכל הצדדים. הדיירים נהנים מחיזוק הנדסי של בית מגוריהם שיכול בעת אסון, להציל את חייהם וגם משדרוג ערך הנדל"ן שלהם. היזם נהנה מהזדמנות עסקית ומנכס חדש והממשלה עושה נאמנה את תפקידה ודואגת לאזרחיה.