לימודי הנדסה
נכתב על ידי: Maka
תאריך: 12/06/11

לימודי הנדסה נמצאים היום במקום גבוה מאוד ברשימת הלימודים הגבוהים הפופולריים, הן בארץ והן בחו"ל. הנדסה היא מקצוע שגם מקנה תואר וגם פותח הזדמנויות תעסוקה רווחיות ומאפשר משכורות טובות בסיום הלימודים, ולכן רבים נוהרים ללמוד לימודי הנדסה. במילים אחרות – מדובר בתחום מבוקש מאוד מצד שוק העבודה, ולכן גם מצד הסטודנטים או כאלו שמתעניינים בהרשמה.

הלימודים מתחלקים לכמה אפשרויות. קודם כל, ניתן ללמוד לתואר או לתעודה. שנית, אפשר לבחור מסלול התמחות – החל מהנדסת חומרים או כימיה, דרך הנדסת תוכנה או מחשבים ועד הנדסת סביבה, רפואה או משאבי אנוש. מדובר בפועל בתחומים שונים שהמשותף לכולם הוא ראיה מערכתית ויכולת לנתח, להבין ולבקר תהליכים בקנה מידה מערכתי ורחב. היכולת הזו נלמדת במהלך לימודי הנדסה כשתכני הלימוד משתנים בהתאם למסלול.

לימודי הנדסה באוניברסיטה

המבנה האקדמי באוניברסיטאות מחלק את תחומי הלימוד לחוגים שונים ולבתי ספר שונים ולא בכל אוניברסיטה קיימת פקולטה למדעי ההנדסה. עם זאת לימודי הנדסה מוצעים בכל האוניברסיטאות בישראל, כשתכנית הלימוד משלבת את החוג למחשבים, הפקולטה למדעי הטבע, בית הספר למדעים מדוייקים ומדעי ההתנהגות. בחלק ממסלולי ההנדסה שותף לתכנית גם בית הספר לרפואה. לימודי הנדסה מקיפים ידע מתחומים שונים והלימודים נחשבים תובעניים יחסית למקצועות אחרים, ותובעניים באותה המידה כמו מקצועות פופולריים כגון רפואה, משפטים, מדעי המחשב. בתקופת הלימוד הסטודנטים רוכשים ידע מעשי ותיאורטי, קורסים במעבדה ובכיתה וכן פרוייקט גמר. לימודי הנדסה באוניברסיטאות מכוונים לידע כללי בתחום ההנדסה בתוספת ידע ממוקד בתחום התמחות הנדסי שאותו בוחר הסטודנט כעבור שנתיים או שלוש מתחילת הלימודים.

מסלולים בלימודי הנדסה

כל המסלולים בלימודי הנדסה מבוססים על מדעים מדוייקים אבל המינונים משתנים ממסלול למסלול. במהלך לימודי הנדסה אין סטודנט שלא עובר כמה קורסים במתמטיקה, ונושאים כמו ביולוגיה, כימיה, פיזיקה, חשמל ומדעי המחשב – אך המינונים של כל נושא משתנים בהתאם למסלול הבחירה. מי שהתחומים הללו זרים לו לחלוטין יכול להכין עצמו לקראת לימודי הנדסה בעזרת מכינה. ניתן גם ללמוד לתואר הנדסאי, וגם כאן קיימת האפשרות למכינה לבעלי ארבע יחידות במקצועות ריאליים שלא סיימו בגרות או אינם עומדים בדרישות הקבלה. בנוסף סטודנט לעתיד יכול לבחור מראש מסלול לימודי הנדסה שיהיה מורכב ממקצועות שהוא חזק בהם יותר: לא כל מי שאוהב פיזיקה אוהב גם ביולוגיה או כימיה, ולהיפך.  הנדסת מחשבים למשל תכלול מעט מאוד קורסים בביולוגיה, וגם הם קורסי בחירה.

לימודי הנדסה במכללות

לימודי הנדסה מוצעים גם במכללות בארץ ובחו"ל. בתחום זה ישנן כמה מכללות מובילות שמשתוות ברמתן לאוניברסיטאות, חלקן נחשבות מקצועיות עוד יותר. בכל תחום שבו תלמיד מעוניין להמשיך לתואר שני במוסד מסויים קיים יתרון לבוגרים שסיימו תואר ראשון במוסד אקדמי מוכר וכיום מרבית המכללות מוכרות כמוסדות אקדמיים לכל דבר. מי שמעוניין בתארים שני ושלישי אחרי תואר ראשון ממכללה יצטרך לעשות את המעבר לאוניברסיטה, כיוון שרוב המכללות אינן מעניקות תארים מתקדמים של לימודי הנדסה. בנוסף כל תחום המחקר מתרכז באוניברסיטאות ולא במכללות. שיתוף פעולה מקובל בארץ הוא שיתוף בין מכללה לבין גוף מסחרי או תעשייתי כלשהו, שמאפשר לסטודנטים לימודים מוכווני-מקום-עבודה, סידור שיש לו יתרונות וחסרונות. בכל מקרה אחד היתרונות האטרקטיביים הוא רף הקבלה הנמוך יותר במכללות, שמאפשר ליותר סטודנטים להתחיל לימודי הנדסה.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article17332.aspx