עבודה בחו"ל טומנת הבטחות רבות שרובן מציאותיות אם רק עולים על הדרך הנכונה. איך עושים את זה? הדרך הנכונה היא רצף של קבלת החלטות נכונות: החלטה על מיקום, על חברה, על תחום עבודה ועל תזמון נכון או עונה טובה. מי שמצליח להחליט נכון בכל התחומים האלה, ובנוסף לומד את העבודה כמו שצריך, ההצלחה מונחת לו בכיס הקטן. כאן אין הימורים וכל עוד אין התערבות של כוח עליון כלשהו הדרך סלולה. לכן, עבודה בחו"ל במיקום רווחי יכולה להיות התגשמות של חלום כלכלי והזדמנות לחזור הביתה מסודרים כלכלית לשנה הקרובה. אז איך יודעים איפה לעבוד, מתי להתחיל את העבודה, איך לבחור מכל המיקומים את המיקום הטוב ביותר ואיך לעלות על דרך המלך שמציעה עבודה בחו"ל?
עבודות בחו"ל במיקום רווחי
התזמון וההשקעה חשובים לא פחות מהמיקום, ובהרבה מקרים דווקא מיקומים שנחשבים פחות טובים יכולים להיות קרקע טובה להתחלת עבודה בחו"ל אם העובד חרוץ במיוחד והחברה שומרת על אווירה טובה ומפרגנת במקום העבודה. מי שעושה עבודה יסודית וטובה ולא מתפתה להצעת עבודה רק בגלל מיקום רווחי, יגלה הרבה פעמים שדווקא מקומות לא נוצצים שלפני כן הוא בחיים לא שמע עליהם יכולים להיות רווחיים. לעומת זאת מי שמחפש עבודה בחו"ל במיקום רווחי ומתמקד בערים גדולות ונוצצות עשוי לגלות שהתחרות קשה והוא נדרש לעמוד ביעדים גבוהים מאוד בזמן קצר מאוד. כאן נכנס השיקול האישי והערכה ריאלית של יכולות אישיות מול הפוטנציאל שגלום במיקום – במילים אחרות, לא כל מיקום טוב של עבודה בחו"ל הוא הבטחה אוטומטית להצלחה עבור עובד או עובדת מסויימים.
איפה להתחיל עבודה בחו"ל
שאלת המיקום תלויה גם בשאלה האם העובד הוא עובד ותיק ומנוסה או עובד מתחיל. יש מיקומים רווחיים מאוד ששמורים אך ורק לבעלי נסיון וותק עם עבודה בחו"ל, ועובדים חדשים לא יוצבו בהם אלא אחרי שיצברו נסיון ויוכיחו את עצמם. השיקול אינו רק שיקול של החברה המעסיקה – כל מי שעבד בתחום כלשהו בחייו יודע שהיכולות שלו ביום הראשון לא היו דומות ליכולות שלו בחודש השני של העבודה. כך גם במהלך עבודה בחו"ל יש אתגרים שעובד חדש לא יוכל להתמודד איתם לעומת עובד מנוסה. לחץ גדול מדי בתקופת ההסתגלות והלימוד של העבודה עלול להיות מסוכן גם לעובד, שיגלה ששיגרת עבודה בחו"ל במיקום רווחי ותובעני במיוחד גדולה למידותיו – מה שעלול להוביל לתחושת כישלון ואכזבה ולבסוף לאי התמדה בעבודה.
עבודה בחו"ל במיקומים טובים
עבודה בחו"ל במיקום רווחי היא עניין יחסי – כאמור, מיקום טוב הוא מיקום שמתאים ליכולות, לציפיות ולאופי של העובד ולא רק לדירוג הרווחיות האבסולוטי שלו ביחס למיקומים אחרים. כמו כן, עובדים שונים באותו מיקום יכולים להגיע לפערים גדולים מאוד ברווחים – כיוון שעבודות רבות מבוססות על התמדה ושאפתנות לא פחות מאשר על מיקום. כדאי לזכור, בנוסף, שמיקום שאינו רווחי אינו משתלם גם לחברה: בדרך כלל, מעסיקים שנשארים במיקומים בעיתיים במיוחד הם מעסיקים שאין להם אפשרות להגיע למיקום טוב ורווחי יותר ולכן חשוב לבדוק את הותק של המעסיק ואת המיקומים הנוספים שלו. עבודה בחו"ל לרוב לא מוצעת במיקומים שאין בהם שום הכנסה, כיוון שגם המעסיקים מפסידים מהחזקת מקום שאין בו רווחים. כדאי לקחת בחשבון את כל השיקולים האלה כשמתכוננים לקראת עבודה בחו"ל.