שמה של קלעת (מצודת) נמרודהוא בשל שייחסו אותו הערבים – כדרך שנהגו בכל אתר מונומנטלי בצפון-הארץ ובסוריה – לאותו גיבור קדום, נמרוד. השלוחה המבודדת שעליה הוא בנוי המבצר, שולטת על אזור נרחב ובעיקר על הדרך העולה לרגלי החרמון לעבר דמשק. נראה, שכבר בימי הורדוס (או פיליפוס בנו) הוקם כאן מגדל-שמירה, ששרידיו במערבו של המבצר. על כל פנים – בנסיונם לחדור לעבר דמשק כבשו הצלבנים בשנת 1129 את בניאס ואף את המבצר המוסלמי ,שהיהבמקום. לאחר מכןעבר המבצר מיד ליד במשך כשלושים שנה, עד שהוא נשאר סופית בידי שליטי דמשק במבצר ניכרים, מספרשלבי-בנייה אחדים כאשר עיקרו מוסלמי. המדרון הצפוני התלול היורד אל נחל גובתא, סיפק לו הגנה טבעית – דבר, הניכר מחסרונם של מגדלים בחומה הצפונית, פרט למגדלי-פינה .( מומלץ לערוך תצפית מרשימה מראש המגדל הצפון-מערבי – והביקור בתוכו מרשים עוד יותר). המדרון הדרומי, המתון, חייב שורה רצופה של מגדלים – ובו אף עלתה דרך הגישה אל שער המבצר שבדרום-מזרח. מצודת-המבצר, המתנשאת מעליו במזרח, מבודדת ממנו באמצעות חפיר עמוק – ומראשה תצפית על המבצר כולו ועל מורדות-הגולן, בקעת-החולה, הרי-נפתלי והחרמון.
בקו הרקיע ניתן לראות 2 מבצרים צלבניים נוספים: את מבצר בופור ("קלעת שקיף") שמעל "ברך-הליטאני" בצפון-מערב, ואת מבצר-הונין ("שאטו-נף"), הסמוך למושב מרגליות. שלושת המבצרים היו באחריות מסדר אבירי-טורון והודעות האיתותמאחד לשני הועברובאמצעות קשר עין.
באותם ימים היה מקובל עקרון ההגנה הנייחת (סטטית),– בעוד שלנוקשה להבין כיצד אפשר היה להגן ממרומי המבצר על דרך הנמצאת הרבה מעבר לטווח הנשק של מגניו ואף מעבר לטווח הנשק הקל של ימינו. אך עובדה היא, שלעתים שמו מצור ארוך וממושך על מבצר בראש הר נישא – ורק משכבשת את מעוזו של האויב (למרות חוסר יכולתו הפיסית להחזיק בדרך בפועל) זכית בשליטה מלאה, לכל הדעות, על האזור. כך הדבר ברוב המבצרים, גם הרבה לאחר תחילת השימוש בנשק החם וארך הטווח; מחוסר אמצעי-קשר יעילים יותר, נבחרה תמיד פסגה, השולטת בתצפית על שטח נרחב ככל האפשר.
ממערב למבצר ניכרים עד היום שרידי מחנה צבא סורי – ששימש תצפית ארטילרית להפגזות על יישובי בקעת-החולה. בהתקפה המוחצת של חיל-האוויר על עבודות ההטיה לרגלי החרמוןבנובמבר 1964 הותקפה גם עמדה סורית בקלעת-נמרוד והושמדה. אחת הפצצות, "פספסה" ופגעה בקיר המערבי של המבצר, בצד מגדל-התווך – והצלקת ניכרת בו עד היום...
כיום משמש המבצר מוקד עליה לטיולים באזור הגולן , מהפעילויות לחופש הגדול הנפוצות ביותר.חוויה מרתקת ומומלצת במיוחד היא סיור עששיות בלילה הנערך כחלק מאירועי קיץ 2011 בגולן.
פעילויות לילדים בחופש הגדול-מיני ישראל