האם אתה ישן בהקיץ ? איך תדע ? ואיך מתעוררים מהשינה ?
יֵשׁ בְּנֵי אָדָם שֶׁיְּשֵׁנִים אֶת יְמֵיהֶם, וְאַף שֶׁנִּדְמֶה לְהָעוֹלָם שֶׁהֵם עוֹבְדִים אֶת הַשֵּׁם, וְעוֹסְקִים בְּתוֹרָה וּבִתְפִלָּה, אַף עַל פִּי כֵן ... וְיֵשׁ שֶׁנָּפְלוּ לִבְחִינַת שֵׁנָה, עַל יְדֵי תַּאֲווֹת וּמַעֲשִׂים רָעִים ... עַל יְדֵי זֶה נוֹפֵל מחוֹ לִבְחִינַת שֵׁנָה
גם בחוש ניתן לראות כי לדוגמא אדם יכול לקרוא ספר אבל הראש שלו נמצא במקום אחר תוך כדי קריאה. וזו לדוגמא שינה בהקיץ, כי האדם לא מחובר לעצמו. כאשר אדם פועל מתוך הרגל ובצורה אוטומאטית ולא מתוך מודעות והתחדשות ובחירה חדשה, הרי שהוא ישן. וכמ"ש רבנו על עצמו אָמַר, לָא מִבָּעֲיָא דִּבּוּר שֶׁאֵינוֹ יוֹצֵא מִפִּי בְּלִי הִתְחַדְּשׁוּת, אֶלָּא אֲפִלּוּ הֶבֶל אֵינוֹ יוֹצֵא מִפִּי בְּלא הִתְחַדְּשׁוּת , דהיינו שכל פעולה ופעולה שהוא עשה, הוא עשה אותה במצב הכרתי מלא ומתוך בחירה חדשה. ואפילו הדברים שנראים לאדם שהוא פועל בצורה אוטומאטית, אף על פי כן הם צריכים להיות מתוך התחדשות ומתוך מודעות.
וכיצד תדע האם אתה ישן בהקיץ ? כי הרי גם בחלום לפעמים נדמה לאדם שהוא קם מהשינה והוא עדיין ישן. אז כיצד תדע האם אתה באמת ער ?
ועל כך אמר רבנו, רָאוּי לִהְיוֹת מִנְהַג יִרְאֵי הַשֵּׁם, תֵּכֶף בַּבּקֶר בַּהֲקִיצוֹ, קדֶם שֶׁיַּתְחִיל שׁוּם דָּבָר, יִזְכּר מִיָּד בְּעָלְמָא דְּאָתֵי . דהיינו שאדם צריך לקשר את מעשיו לתכליתם. וכאשר אדם עושה פעולה ובכל רגע מקשר אותה לתכלית של הפעולה, הרי שהוא ער. וככל שהאדם פועל מתוך הרגל ולא מקשר את הפעולה למטרתה ותכליתה, הרי שהוא ישן.
אך כיצד ניתן להתעורר מהשינה ? מה בן אדם יכול לעשות כדי להתעורר מהשינה שהוא ישן את ימיו ?
אז אם נתבונן נראה כי גם כאשר האדם ישן פיזית, הרי שהמוח שלו עדיין פועל, מה שמאפשר את המשך פעולתן התקינה של כל מערכות הגוף שממשיכות לתפקד כרגיל. נמצא אם כן כי גם כאשר האדם ישן, הרי שגם אז עדיין יש בו נקודת שכל שמפעילה את כל הגוף. כאשר אנחנו רוצים להעיר מישהו, את מי בעצם אנחנו מעירים ? את נקודת השכל שבו שעדיין היתה שם ערה כל הזמן שבאמצעותה האדם מתעורר.
כאשר יש לאדם חלום והוא מקיץ ממנו, כיצד יודע האדם שהוא קם מהחלום ? ע"י שימוש בשכל, דהיינו שהאדם בודק בשכל שלו האם הדברים שהוא רואה הם הגיוניים ועל ידי זה הוא מבין האם הוא במציאות האמיתית והוא באמת מי שהוא או שלא.
כאשר מראים לאדם אשליה אופטית, דהיינו דבר שמבחינת החושים נדמה שהוא לדוגמא זז למרות שהוא באמת אינו זז, כיצד יודע האדם להבדיל בין המציאות לבין הדמיון ? כיצד יודע האדם האם החושים מטעים אותו או שלא ? על ידי שימוש בשכל ובהגיון. אם הגיונית אתה מבין שהציור שמולך אינו זז, כי הרי ציור לא זז, א"כ גם אם החושים אומרים לך שהוא זז, הרי שהוא אינו זז. נמצא א"כ כי על ידי שימוש בשכל האדם מתחבר למציאות האמיתית ויכול להתעורר מהשינה.
ולכן אמר רבנו צָרִיךְ תָּמִיד לְהִסְתַּכֵּל בְּהַשֵּׂכֶל, שֶׁל כָּל דָּבָר, וּלְקַשֵּׁר עַצְמוֹ אֶל הַחָכְמָה וְהַשֵּׂכֶל שֶׁיֵּשׁ בְּכָל דָּבָר, כְּדֵי שֶׁיָּאִיר לוֹ הַשֵּׂכֶל, שֶׁיֵּשׁ בְּכָל דָּבָר, לְהִתְקָרֵב לְהַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ עַל יְדֵי אוֹתוֹ הַדָּבָר כִּי הַשֵּׂכֶל הוּא אוֹר גָּדוֹל וּמֵאִיר לוֹ בְּכָל דְּרָכָיו .
כי עיקר העניין שעל ידו יכול האדם להתעורר מהשינה ולקום אל המציאות האמיתית ולחיות כל רגע באמת, היא על ידי שימוש בשכל. כי השכל הוא אור גדול ומאיר לאדם בכל דרכיו ומעט מן האור של השכל מגרש המון מן החושך של עולם השינה והדמיון. ועל ידי שהאדם משתמש במעט השכל שיש בו, על ידי זה האדם מתעורר משנתו.
בַּחֲלוֹם, שֶׁאָז הַשֵּׂכֶל נִסְתַּלֵּק, וְאֵין לוֹ רַק כּחַ הַמְדַמֶּה, אֲזַי בְּרֶבַע שָׁעָה יְכוֹלִים לַעֲבר כָּל הַשִּׁבְעִים שָׁנָה, כַּאֲשֶׁר נִדְמֶה בַּחֲלוֹם, שֶׁעוֹבֵר וְהוֹלֵךְ כַּמָּה וְכַמָּה זְמַנִּים בְּשָׁעָה מֻעֶטֶת מְאד, וְאַחַר כָּךְ כְּשֶׁנִּתְעוֹרְרִים מֵהַשֵּׁנָה, אֲזַי רוֹאִים, שֶׁכָּל אֵלּוּ הַזְּמַנִּים וְהַשִּׁבְעִים שָׁנָה שֶׁעָבְרוּ בַּחֲלוֹם, הוּא זְמַן מֻעָט מְאד בֶּאֱמֶת וְזֶה מֵחֲמַת שֶׁאַחַר כָּךְ בְּהָקִיץ אָז חוֹזֵר הַשֵּׂכֶל אֵלָיו, וְאֵצֶל הַשֵּׂכֶל כָּל אֵלּוּ הַשִּׁבְעִים שָׁנָה שֶׁעָבְרוּ בַּחֲלוֹם הֵם רַק רֶבַע שָׁעָה אֶצְלוֹ, רַק שִׁבְעִים שָׁנָה מַמָּשׁ, הֵם שִׁבְעִים שָׁנָה גַּם אֵצֶל הַשֵּׂכֶל שֶׁלָּנוּ ...
וְעַל כֵּן מָשִׁיחַ שֶׁעָבַר עָלָיו מַה שֶּׁעָבַר מִיּוֹם בְּרִיאַת הָעוֹלָם וְסָבַל מַה שֶּׁסָּבַל, וְאַחַר כָּל זֶה, בַּסּוֹף יאמַר לוֹ הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ: "בְּנִי אַתָּה, אֲנִי הַיּוֹם יְלִדְתִּיךָ" (תְּהִלִּים ב) וְהַדָּבָר תָּמוּהַּ וְנִפְלָא מְאד, לִכְאוֹרָה, אַךְ כָּל זֶה מֵחֲמַת גּדֶל עצֶם שִׂכְלוֹ שֶׁל מָשִׁיחַ, לְפִי גּדֶל מַדְרֵגָתוֹ שֶׁיּאחַז אָז, וּמֵחֲמַת הַפְלָגַת עצֶם מַעֲלַת שִׂכְלוֹ, שֶׁיִּגְדַּל אָז מְאד מְאד עַל כֵּן ...וְיִהְיֶה מַמָּשׁ כְּאִלּוּ נוֹלָד הַיּוֹם, כִּי יִתְבַּטֵּל כָּל הַזְּמַן בְּשִׂכְלוֹ, שֶׁיִּהְיֶה גָּדוֹל מְאד וְעַל כֵּן יאמַר לוֹ הַשֵּׁם יִתְבָּרַךְ: "אֲנִי הַיּוֹם יְלִדְתִּיךָ" 'הַיּוֹם' מַמָּשׁ
קרא עוד על תאוות , שמחה , גוף האדם , שכל , תכלית מטרה , דמיון , שינה ועוד ...
מאת להצליח בכח המחשבה breslev.eip.co.il