איך הצליח עו"ד אסף ברם לגרום להטלת צו עיקול על חשבונה של חברת פורקס פלייס?
נכתב על ידי: שקד דיין
תאריך: 10/08/11

בינואר 2011 קבע שופט בית המשפט השלום בתל אביב, חגי ברנר, כי צו עיקול לסכום בגובה 5.7 מיליון ₪ יוטל על חשבון הבנק של חברת פורקס פלייס, וזאת בעקבות תביעה של תושב צפון הארץ מג'ד שייך, אותה הגיש עורך הדין אסף ברם יחד עם עורך הדין עוז סאסי, שניהם ממשרד ברם ושות'.

זהו צעד חריג ביותר בענף הסחר במטבע חוץ, עליו אין המדינה מנהלת רגולציה כלשהי והוא מתנהל ללא פיקוח מזה עשור. אסף ברם פעיל בתחום במטרה לסייע ללקוחות של חברות פורקס, לאחר שחברות הפורקס הונו אותם.

התביעה שהגיש המשרד של אסף ברם כללה גם את פורקס אחזקות, את בעלי השליטה בפורקס פלייס, בני ויאיר אברמוב ושמעון כהן, את המנכ"ל יוסי הרצוג ואת מנהל חדר העסקאות דניאל כהן.

עורך הדין אסף ברם

עורך הדין אסף ברם הוא שותף ומייסד המשרד ברם ושות'. ברם נחשב לאחד המומחים המובילים בישראל בתחומים המשפטיים הרלוונטיים לשוק ההון בכלל ולמסחר במט"ח בפרט.

ברם סיים את התואר במשפטים בהצטיינות ובמקביל למד חשבונאות. בהמשך שולב בתוכנית למסלול ישיר לדוקטורט באוניברסיטת בר אילן.

כיום הוא מרצה בבית הספר למשפטים של המכללה למנהל בראשון לציון, בנוסף להרצאות שהוא נושא בפני שופטים ובפני עובדי חברות מהעולם הפיננסי. מספר ממאמריו של אסף ברם אף פורסמו בכתבי עת משפטיים ונעשה בהם שימוש בבתי משפט.

לפני שהקים את ברם ושות' התמחה אסף ברם בבית המשפט העליון תחת השופט בדימוס אליהו מצא ובהמשך אצל עו"ד ד"ר אמנון גולדנברג במשרד ש. הורוביץ.

מצא בילה 21 שנה בבית המשפט העליון, כולל שנה אחת בה היה המשנה לנשיא בית המשפט העליון דאז, פרופ' אהרן ברק, וד"ר גולדנברג ז"ל היה משפטן מוביל בישראל (נחשב בעיני רבים לעו"ד מס' 1 בישראל משך שנים ארוכות) ושימש גם כראש לשכת עורכי הדין.

המשרד של אסף ברם מעסיק 7 עורכי דין ושני מתמחים. כולם בעלי השכלה וניסיון משלימים למשפטים, מתחום החשבונאות והכלכלה, שמכשירה אותם לעבודה בשוק ההון. המשרד מתעסק בהיבטים האזרחיים והפליליים של עבירות בשוק ההון ומייצג את לקוחותיו מול חוקרי הרשות לניירות ערך, בשימוע מול הפרקליטות, בבתי המשפט, בתביעות נגד גופים כלליים, ובתביעות אחרות בנושאים מסחריים. ברם ושות' גם מייעץ ללקוחותיו בתחומים אלה.

לכל לקוח של המשרד מותאם הצוות המתאים לו, לפי המאפיינים הספציפיים של התיק. המשרד מעניק ליווי וייעוץ משפטיים מקיפים ונקודתיים ופועל לענות על הצרכים הספציפיים של הלקוח, כמו גם להתאים את הצוות המטפל לפי הכישורים והניסיון של עורכי הדין במשרד. לקוחות ברם ושות' מגיעים ממגזרים מגוונים, כולל אנשים פרטיים אשר מעוניינים להגיש תביעות נגד חברות בתחום שוק ההון וההשקעות, חברות פרטיות וחברות ציבוריות.

התביעה נגד פורקס פלייס

בכתב התביעה שהגיש אסף ברם בשם מג'ד שייך נכתב כי בתחילה חשב התובע שחברת פורקס פלייס התרשלה בייעוץ, בניהול כספיו ובפיקוח עליהם, ומכאן נבעו הפסדיו. אולם מאוחר יותר גילה כי החברה כלל לא העבירה את הכספים שלו להשקעות אמיתיות במטבע חוץ, אלא חילקה אותם בין בעלי החברה ומנהליה, מתוך ידיעה כי יפסיד את כל השקעותיו. החברה היא אחת מחברות הפורקס הגדולות בישראל, עם יותר מ-6,000 לקוחות, והיא רשומה בישראל ופועלת מרמת גן.

פרסומים מגלים כי בשנים האחרונות כ-95 אחוז מהמשקיעים בחברות הפורקס בישראל מפסידים את כספם במהירות. חברות הפורקס מציעות פלטפורמה אינטרנטית דרכה יכולים המשקיעים לסחור במט"ח דרך המחשב הביתי. הקלות הזו לסחור במט"ח אפשרה לענף זה לצמוח במהירות בעשר השנים האחרונות ולגלגל מיליארדי דולרים מדי חודש. הלכה למעשה מה שמסופק הוא תוכנה בלבד, באמצעותה "מהמרים" הלקוחות על שערי המטבעות עולם ללא מסחר בפועל.

מג'ד שייך הפסיד בחודשים אוקטובר עד דצמבר בשנת 2009 5.4 מיליון ₪. בטרם השקיע את הכסף קיים פגישות עם מנהלי ובעלי פורקס פלייס, במהלכן נאמר לו שהרווחים של החברה הם אך ורק מהעמלות בין מחירי הקנייה למכירה של הלקוח. הובטח לו כי המודל העסקי של פורקס פלייס הוא שככל שרווחי הלקוח גבוהים יותר כך רווחי החברה גבוהים יותר.

בפועל, נטען בתביעה שהגיש אסף ברם, החברה מצויה בניגוד עניינים קיצוני. הרווחים של הלקוחות משולמים מכיסה של פורקס פלייס, בעוד שההפסדים של הלקוח הם הרווחים הישירים שלה, ולכן יש לה אינטרס לגרום ללקוח להפסיד.

חברות הפורקס מאפשרות למשקיעים דרכן למנף את ההשקעות שלהם לעיתים עד ליחס של 500 ל-1, מה שאומר שכל השקעה קטנה יכולה להיות שווה הרבה יותר וכך לכאורה להניב רווחים גדולים בהרבה. בפועל, המשמעות היא שהסיכוי להפסיד במהירות את כל ההשקעה הוא גבוה מאוד, ואף כמעט ודאי, וכל תזוזה קטנה בשווי מטבע מוחקת מאות ואלפי דולרים.

מלחמה בחברות הגדולות

בשנת 2011 קבע בית המשפט שלקוח של המשרד של אסף ברם, דודו בן משה, יקבל 400 אלף ₪ מבית ההשקעות לב התמר. הייתה זו פסיקה תקדימית שקבעה שהאחריות הכספית לניהול תיק הלקוח ולהפסדים בו נופלת על חברה בורסאית, שעד כה נתפסה בעיני בתי המשפט כלא יותר מ"צינור" שמקשר בין המשקיע למנהל התיקים. הטענה כי מנהל התיקים התנהג בצורה לא אחראית ולא התריע על הסכנות הכרוכות בהשקעות בהן בחר, ושערכן ירד מ-500 אלף ₪ ל-142 אלף ₪ תוך זמן קצר.

בשנים האחרונות נושא שכר הבכירים במשק זכה לתשומת לב ציבורית רבה, ולניסיונות של המחוקקים להתערב או להשפיע. אסף ברם התבקש להתראיין מספר פעמים לאמצעי התקשורת, והביע את דעתו כי האצבע המאשימה לא צריכה להיות מופנית כלפי המנהלים עצמם, אלא כלפי הגופים שמאשרים להם את המשכורות הגבוהות ואת הסדרי הפרישה הנוחים – הדירקטוריונים. לדירקטוריונים, כך הסביר ברם, יש את הכוח להפעיל את ההשפעה שלהם ולקבוע שכר הוגן וסביר, אולם הם מעדיפים לא להשתמש בו.

למידע נוסף אודות התביעה

למידע נוסף אודות אסף ברם


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article19554.aspx