הלבנת שיניים הינה הליך אסתטי שנכלל במסגרת טיפולי שיקום פה במרפאות רפואיות ובמרפאות אסתטיות, ומטרתו היא לטפל במראה לא אסתטי של שיניים חומות, צהובות, שחורות או אפורות, שנגרמו כתוצאה מסיבות שונות. ניתן להלבין שיניים במספר דרכים, חלקן מתבצעות במרפאות ועל ידי מומחים וחלקן ניתנות לעשייה בבית. ישנן גם טכניקות משולבות, בהן עיקר ההליך מתבצע במרפאה והמטופל שומר על התוצאות בטיפולים ביתיים שנעשים אחת לכמה זמן. הלבנת שיניים מאפשרת למטופלים שינוי משמעותי בחיי היומיום: מדובר בהפרעה משמעותית שלעתים פוגעת בתקשורת בינאישית ואף ביצירת קשרים, כיוון שרוב האנשים ששיניהם אינן אסתטיות מתביישים לפתוח את הפה ונמנעים מלחייך או לעיתים אף מדברים כאשר ידם מכסה את הפה. בהמשך יפורט מידע נוסף שקשור בטיפול זה, כיצד מתבצע הטיפול, ולמי מתאימה הלבנת שיניים
הלבנת שיניים – שיטות וטכניקות
ניתן להלבין שיניים בדרכים שונות, שנבחרות בהתאם לתקציב, מצב השן, הערכות הרופא והעדפת המטופל/ת. דרך אחת לביצוע הלבנת שיניים היא על ידי לייזר. לאחר שנמרח חומר מחמצן כלשהו על השן, מוקרנת עליה קרן לייזר שגורמת לזירוז של תהליך החימצון. תהליך זה צובע את שכבת הדנטין בלבן, בדומה למתרחש כאשר מורחים על השיער מי חמצן בתוספת חומר מזרז. תהליך ההבהרה יכול להתבצע לא רק בעזרת לייזר אלא גם בקרניים אחרות – הלוגן או פלזמה. בכל המקרים הלבנת שיניים מחזיקה למשך שנתיים, שבמהלכן מומלץ לא להגזים בצריכה של מזונות וחומרים הגורמים לצביעה או הכתמה של השן, ביניהם קפה, תה, ניקוטין ויין אדום. בשיטות אלו, בהן קרן אור גורמת למי החמצן לפעול על השן, ההבהרה היא פנימית וחיצונית, מאחר והחומר חודר אל שכבות השן הפנימיות. הלבנת שיניים מיועדת לא רק לשן אחת אלא גם למספר שיניים מוכתמות או כאלו ששינו צבע, וניתן להתאים את אחוז החמצן למצב השן, כדי להשיג תוצאות מירביות. שיטה נוספת להלבין שיניים היא בעזרת ציפוי חרסינה. הלבנת שיניים בדרך זו מתאימה לטיפול בשיניים אפורות, רקובות, חלשות, שיניים 'שקופות' שניתן לראות דרכן סתימה, ובמצבים בהם קיים ריקבון בשן. הלבנת שיניים בציפוי מצריכה שיוף של שכבת האמייל החיצונית על מנת לאפשר לציפוי אחיזה טובה בשן. כיוון שמדובר על גריעה מחומר שן, לרוב שיטה זו נבחרת רק כאשר מדובר בשן פגומה במיוחד או במקרים בהם ידוע ששיטת הלבנת שיניים בלייזר לא תביא לתוצאות טובות. עם זאת, הלבנה בציפוי חרסינה מחזיקה מעמד לזמן ארוך יותר ואף מגנה על השן בסופו של דבר, למרות שיוף שכבת האמייל.
הלבנת שיניים – למי זה מתאים
הלבנת שיניים באחת השיטות שפורטו מעלה מתאימה למי שסובל משיניים שחורות, שיניים אפורות, שן שאיבדה מצבעה או צברה כתמים שנצרבו בשכבות הדנטין (הפנימיות) או האמייל (החיצוניות). כמו כן, הטיפול מתאים גם למי שעקב ריקבון פנימי של שן, טיפול שורש או דלקות חניכיים, השתנה צבען של השיניים והתכהה. הטיפול אינו מתאים לבעלי חורים או סתימות פתוחות, למי שיש לו עששת פעילה במצב מתקדם ודלקות כרוניות בחניכיים. במצבים אלו, לפני הלבנת שיניים יש לטפל בבעיה ורק לאחר מכן ניתן לבצע את ההלבנה. שיניים שצבען התכהה כתוצאה מפגיעה פנימית בשורש השן כוללת טיפול יסודי יותר במהלכו מוחדר החומר המלבין אל תוך השן ומוחלף כל מספר ימים, עד לקבלת שן לבנה בגוון טבעי. תוצאה זו מתקבלת בכל השיטות של הלבנת שיניים שפורטו כאן.