האם אתם צריכים Wms או שאתם יכולים להסתפק במודול ניהול המלאי של מערכת ה- Erp שלכם?
נכתב על ידי: אשבל טכנולוגיות
תאריך: 22/08/11

יותר ויותר ארגונים, לא מסתפקים עוד במודול ניהול המלאי של מערכות ה- ERP שברשותם, ומשלבים מערכת WMS בניהול הפעילות הלוגיסטית שלהם. השאלה המרכזית היא "למה?" או במילים אחרות, מה יש במערכת WMS שאין במערכת סטנדרטית לניהול מלאי?

במאמר זה, בחרנו להציג בפניכם את רשימת היכולות המרכזיות של תוכנה לניהול מחסנים (WMS):

אופטימיזציה

מערכת ה- WMS מבצעת אופטימיזציה, למשאבים הפיסיים העומדים לרשות המערכת הלוגיסטית ובכך מביאה לחסכון בעלויות עבודה ובשטחי אחסון.

  • מערכת ה-WMS  ממליצה על האיתורים המיטביים לאחסון הפריטים תוך התחשבות בפרמטרים שונים, ומאפשרת:
    -  ניהול מלאי מבלי לראות את הסחורה/משטח, מה שמאפשר אחסון פריטים לגובה או לעומק בשיטת Double Deep.
    - "מיקומים דינמיים" כלומר, אין צורך לשמור "מיקומים" קבועים וניתן לנצל כל נפח פנוי לאחסון פריטים שונים.
  • מערכת ה- WMS  ממליצה על סדר הליקוט והאחסון (אחסון הפריטים לפי לוגיקה מסוימת, כמו גם המלצה על מסלול הליקוט המיטבי מקצרים משמעותית את זמן הליקוט)
  • מערכת ה- WMS  דואגת למלאי זמין לליקוט ההזמנות, על ידי רענון מלאי לאיתורים מהירים לפי הזמנות, רענון מלאי לפי הגדרות מלאי מינימום ומקסימום לאיתור, ושירון מלאי לפי משימות מחסן.
  • מערכת ה-  WMS נותנת המלצות למשטוח לפי הנפח של האיתורים או המשאית.

אוטומציה

מערכת ה- WMS עושה שימוש נרחב באמצעי דיווח ממוכנים כגון: מסופונים וברקודים, במקום בדיווחים ידניים ובכך משפרת את תהליכי העבודה הקיימים וחוסכות בטעויות אנוש:

  • דיווח הנתונים בשטח ובזמן אמת, מקצר את זמני קליטת הנתונים ואת אימות הנתונים בשטח.
  • העבודה עם המסופון וסריקת הברקודים מבטלת לחלוטין את טעויות הרישום וההקלדה.
  • האמצעים הממוכנים מבטלים את הצורך בהסתמכות על זיכרון וידע אישי של מחסנאים.

תכנון

מערכת ה- WMS מייצרת עבור המחסנאים, תוכניות עבודה מיטביות, המאפשרות תכנון משאבים יעיל, ללא תלות בגורם האנושי. דוגמא לכך, הוא מנגנון השיבוצים, שיוצר משימות ליקוט כולל פיצול/איחוד ליקוט של הזמנות, ובניית סדר הליקוט במחסן. מנגנון מתוחכם זה, בא להחליף את דו"ח ההזמנות הפתוחות (הממויין לפי פריט או תאריך אספקה) שהיווה בסיס לליקוט בתוכנות ניהול המלאי המסורתיות.

ניהול, בקרה ומדדים

  • המעבר ל- WMS מאפשר תכנון ניהול ובקרה על הנעשה בשטח, תוך התמודדות עם פעילויות שוטפות ופעילויות בלתי מתוכננות הדורשת פתרון מיידי.
  • מערכת ה- WMS מציגה בשקיפות מלאה את עבודת המחסנאים ומאפשרת לנתח ( הן ברמה האישית והן לכלל פעילות המחסן), את היקף המשימות שבוצעו, עומסי העבודה הצפויים וכד'. ניתוח המידע השוטף מאפשר לקבל תמונה של התכנון מול הביצוע, להשוות את התוצאות אל מול המדדים שנקבעו מראש (לדוגמא: תפוקה אישית של כל מחסנאי) ולהכניס כלי תגמול כגון שכר עידוד לארגון.

לסיכום, מערכת WMS היא מערכת מנחה להבדיל ממערכת מונחה, וככזו היא יודעת להנחות את המשתמש לבצע את תנועת המלאי הנכונה, בכמות נכונה, למקום הנכון ובזמן הנכון.

כותבת המאמר: קרן שרר טיבר מנהלת היישום בחברת אשבל טכנולוגיות  היצרנית של תוכנת Priority החל משנת 1986.

אשבל מתמחה בפיתוח, שיווק ויישום של מערכות Priority ו-ZOOM, תוכנות אינטגרטיביות לניהול ארגוני כולל WMS/ERP/CRM של גופים תעשייתיים, מסחריים וציבוריים בארץ ובעולם.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article20057.aspx