סכסוכים רבים בחיינו מצריכים התערבות של גורם שלישי כלשהוא שיסייע לנו להתמודד עם הבעיות ולפתור אותן בצורה הוגנת, למשל: ישנם ויכוחים עם חברים או עם מכרים שיכולים להימשך ולהיגרר תקופות ארוכות אלמלא יתערב איזשהו גורם ניטרלי בוויכוח, ירגיע את הרוחות ויאפשר לצדדים המסוכסכים להתמודד עם המצב ולפתור את הוויכוח, בצורה בה שני הצדדים יצאו מרוצים. ובכן,גישור, הוא בדיוק תהליך כזה.
מהו גישור?
גישור הינו תהליך מוכר בכלל העולם ליישוב סכסוכים ולפתרון מחלוקות ומטרתו לאפשר לצדדים המסוכסכים להגיע לפשרה הוגנת, כזו שתסבר את שני הצדדים המעורבים. תהליך גישור מונה את המגשר שמשמש צד ג', ניטרלי ואת שני הצדדים המסוכסכים (או יותר) ומתנהל באווירה נינוחה. גישור הינו תהליך רצוני, זאת אומרת תהליך שמתבצע מתוך רצונם המלא של הצדדים המעורבים. כך יוצא שבניגוד לשופט בית משפט, המגשר (שגם הוא מוכר מתוקף החוק) פועל מתוך תהליכים רצוניים של הצדדים המסוכסכים, ומאפשר להם להגיע להסדר בניהם, מתוך רצון ולא מתוך כורח. תהליך הגישור עצמו מתבצע באמצעות מספר מפגשים, במהלכם הצדדים מביעים את עצמם ואת רצונותיהם, שומעים את הצד השני, ולבסוף מוצאים את האמצע בין הדרישות ומגיעים להסדר.
מתי ניתן להיעזר בהליך גישור?
כיום, גישור הפך להליך נפוץ שמסייע לפתרון מחלוקות במגוון נושאים שונים. ניתן לפנות לקבלת גישור במקרים בהם צצה מחלוקת עקב, סכסוכי עבודה, סכסוכי שכנים, סכסוכי בני זוג, וסכסוכים נוספים אחרים. לדוגמא: שכנים השרויים במחלוקת בשל מקום חניה, או עניין תשלומי וועד בית יכולים לפנות היום לקבלת גישור ממגשר מוסמך, וכך לפתור את הסכסוך בצורה צודקת, הוגנת שתמצא חן בעיני שני הצדדים במעורבים. או במקרים בהם בני זוג מעוניינים להתגרש והם שרויים בוויכוחים בעקבות חלוקת הרכוש המשותף או ענייני המשמרות על ילדיהם המשותפים, גישור גירושין יכול לסייע לבני הזוג לפתור את כל אותם הסכסוכים בניהם באמצעות השגת פשרה ובצורה ששניהם יצאו מרוצים.
לסיכומו של עניין
גישור מהווה תחלופה מוכרת בחוק ומאושרת בחוק לפסיקת בית משפט. ניתן לפנות לתהליכי גישור על מנת לפתור מגוון סכסוכים שונים, כל זמן ששני הצדדים מעוניינים לעבור את התהליך, מודעים לכך שעליהם להתפשר ומוכנים להתפשר. המגשר מצידו יקשיב כלל הצדדים המעורבים בסכסוך, ינחה וינהל את תהליך הגישור ויאפשר לצדדים להגיע להסכם פשרה שיתאים להם.