המסלולים במוח
נכתב על ידי: ד"ר רינה מורדו PHD
תאריך: 17/08/08

למוח האנושי יש גמישות סמנטית וזה בא לידי ביטוי בהבנה נכונה של כל מה שסובב אותנו.

כשאנו פוגשים צליל מוכר, טעם מסויים , אות או צבע, אנו נתקלים בה בהסוואות שונות. ניקח לדוגמא את האות ר , נראה אותה מודפסת  מסולסלת, מסוגננת, משורבטת, בכל מקרה נזהה אותה כהרף עין, וזאת גם אם לא ראינו אותה קודם באותו סוג, גודל או צבע. כיון שכאשר זיהינו את צורתה הכללית ,נכיר אותה בכל דוגמא.

הסופר ארתור קסטלר אמר " חלקים גדולים מן הזיכרונות שלנו דומים למשקעים בתחתיתה של כוס יין" כלומר כאשר הזכרון נאגר , היסודות הספציפיים כאילו ניתקים מעליו ונותרים רק עיקריו - תמצית הזכרון.

בדומה למחזה נשכח, שנראה אותו עם שחקנים אחרים בהפקה שונה , בתלבושות ותפאורה חדשה- נוכל לזהותו על נקלה.

גירויים חיצוניים - מראות , ריחות, קולות- משנים צורה והופכים לאימפולסים חשמליים, (בעזרת תאי העצבים , המועשרים בחומצות שומן רב- בלתי- רוויות),  האימפולסים מועברים אל המוח( בעזרת חומרים כימיים - המעבירים הבין עצביים, המגשרים על פני הסינאפסה .) האימפולסים המגיעים למוח "מתוייקים" בו כזיכרונות, במעין ספרייה ענקית ושם הם ממתינים , עד שייקראו להנחות את גופנו במצבים שונים.

 

כיצד המוח מסוגל להתמודד עם כמות כה רבה של מידע , המועבר אליו לעיבוד, ושל הוראות הנשלחות ממנו בתגובה , כיצד אין הוא נחסם בפקקי תנועה? 

בחנו את העברת המסר העצבי דרך שני נוירונים -מן האקסון של האחד אל הדנטרייט של האחר. במציאות , תאים אלה מקבלים כ- 10,000 מסרים שונים בה בעת ומעבירים אותם דרך קשרים סינאפטיים נפרדים לתאים סמוכים.

אפשר להשוות את הנוירונים לכבישים מסועפים, ואת המסרים לתחבורה השועטת בהן , ואת המוח- לעיר המצויה במרכז של פעילות זו.

התמונה המצטיירת היא של מהומה אדירה .

סוד מניעת הצפיפות במוח טמון בעובדה שמספר המסלולים סביבו הוא לפחות כמספרם של המסרים העצביים , השואפים להגיע אליו.

המוח מכיל לפחות 15 מיליארד נוירונים , כל אחד מהם יכול להתקשר עם 10,000 שכנים , כלומר קיימים 150 טריליון ( 150,000,000,000,000) מסלולים פוטנציאליים נפרדים , שבהם יכולים המסרים לבחור.

חלק ניכר ממוחנו כלל אינו מנוצל.

 כל זיכרון מופץ בכל רחבי המוח במתכונת מורכבת, וכל  אחד מהזיכרונות משתקף שוב בכל חלקי המוח.

במצב זה כאשר מסירים כמה מהנוירונים ( ניסוי עם עכברים, שלמדו להתמצא בפרוזדורי מבוך, ולהגיע למזון שבמרכזו) המעגל נותר שלם דיו, והזכרון נפגע רק חלקית.

תיאור מבנה הזכרון כמעגל מוחי, המורכב מעקבות זכרון- הוא האנגרם (ENGRAM) ככינויו של לאשלי. כל גירוי המתקבל במוח, אמור ליצור אנגרם כזה, אשר עשוי להתפשט כמו זרם נפתל מקצה אחד של האונות אל הקצה האחר. האנגרם הוא שברירי מאוד ובלתי יציב לחלוטין בהווצרותו. אנגרם שאינו זוכה לחיזוק מידי, עלול להתפרק למרכיביו - הנוירונים הנפרדים.

הסיבה היא שהיווצרות האנגרם במטרה  לתעד רושם ,נעשית תמיד במסגרת הזכרון לטווח קצר, שנחשב זכרון רופף למדיי. זכרון זה הוא בעל אורך חיים של שניות ספורות , שכן כאשר הרשמים נאגרים לראשונה כזיכרונות , הקשרים הפיסיים בין הנוירונים באנגרם הם עדיין חלשים ובלתי מגובשים.  באמצעות חשיפה חוזרת ונשנית לאותם רשמים, הקשרים מתחזקים ומתייצבים- וכך עובר האנגרם מטווח הזכרון הקצר לתחום הזכרון לטווח ארוך.

השינון מביא לחיזוק הקשרים הפיסיים שבין התאים באותו אנגרם ספציפי.

בדומה לשרטוט קו קלוש בעפרון רך , ככל שנחזור על השרטוט הקו ילך ויתעבה וייעשה עמיד.

תהליך מחזק זה ידוע כהתגבשות .

מטרת החזרה והשינון היא לשבור את ההתנגדות הסינאפטית ולהקל על המסר, כאשר הוא עובר בין התאים באנגרם  ,עם השימוש החוזר ונשנה בזכרון זה, גם ההתנגדות פוחתת והולכת, וכך מתקבע הזכרון ביתר חזקה במקומו. חשוב מאד להבין תהליכים אלו ולדעת שככל שנשנן מידע, התנהגות דפוסי התנהגות הזכרון יתקבע וההתנגדות תחלש.

מידע זה חשוב בכל תחומי החיים בטחון עצמי, דפוסי חשיבה, מערכת אמונות, בתחום הקוגנטיבי והמנטלי.

דוגמא: אישה בשנות הארבעים לחייה הגיעה אליי לטיפול כיון שהדימוי העצמי שלה שאף ל- 0 . כל מה שהיא עשתה לא מילא אותה בתחושת סיפוק הצלחה ובטחון.  בשיחה טיפולית ניסיתי לברר איתה את סדר היום, הישגים הצלחות אך ללא הועיל, היא חזרה על המסר שאינה עושה כלום ושום דבר ממעשיה אינו משמעותי.

במהלך האבחון הסתבר שהאישה ספגה ביקורת בהיותה ילדה , המסרים נחרטו עמוק במוחה. השינון כאמור מביא לחיזוק הקשרים הפיסיים שבין התאים באותו אנגרם ספציפי והקו התעבה ונעשה עמיד. האמונה שלה שהיא כלום קיבלה חיזוקים רבים ,וגם כאשר חוותה הצלחות הן לא הופנמו כיון שהם התפוגגו מחוסר חיזוק.

עבדנו במספר שיטות על מנת ליצור ולחזק אנגרם חדש במוח, של הצלחות ותחושות מסוגלות. טיפלתי בה באמצעות דימיון מודרך ,אמירות חיוביות עם הצלבות, בטיפול פלאם תרפי , ,פרחי באך והתוצאות לא אחרו לבוא.

כיום האשה מלאת מרץ ,אסרטיביות ותחושת מסוגלות.


 
אודות המחבר

ד"ר רינה מורדו PHD

מ.ר   90855

מאבחנת ומטפלת ריגשית

מייל [email protected]

www.rina-phd.com

המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article2068.aspx