הכלי המשפטי המרכזי העומד לרשותו של המשכיר, בהליך פינוי שוכר הוא הגשת תביעת פינוי.
המשכיר רשאי להגיש גם תביעה נפרדת לפיצויים, בגין הנזקים שגרם השוכר, אך לשם פינויו של הדייר מן הנכס, יש להגיש תביעת פינוי מדירה.
במקרים בהם קיבל המשכיר צו פינוי אך השוכר ממשיך בסירובו לפנות את הדירה, יפנה המשכיר להוצאה לפועל ויפתח תיק נגד השוכר.
האם ניתן לפנות שוכר ללא הגשת תביעה? כאשר מדובר על דייר מפר חוק, סביר להניח כי לא יהיה מנוס מהגשת תביעה. אולם, המשכיר יכול לנסות לדבר עם השוכר ולהסביר לו כי יינקטו נגדו הליכים משפטיים, אם לא יפנה את הדירה.
ישנם מקרים בהם, קבלת מכתב התראה מעורך דין, מרתיעה את השוכר והוא עוזב את הנכס. לכן, אפשר בהחלט לנסות פעולות אלו, לפני הגשת התביעה ואם אינן מועילות, להגיש תביעת פינוי דייר לבית המשפט.
על תביעת פינוי דייר
המחוקק ייחד את הנושא של פינוי דייר על ידי הליך מיוחד הנקרא "תביעת פינוי מושכר". ייחודו של ההליך בא לידי ביטוי בשלושה אופנים:
1. סעד של פינוי בלבד : תביעת פינוי מדירה, עניינה בסעד אחד בלבד והוא סעד הפינוי. המשכיר יכול להגיש תביעה כספית נגד השוכר, בגין הנזקים שגרם, אך זו תהיה תביעה נפרדת.
2. כתב התביעה : בשל העובדה כי התביעה נסובה רק על נושא הפינוי, כתב התביעה של פינוי מדירה, הוא תמציתי. יש להסביר בקצרה מדוע השוכר שוהה בנכס שלא כדין ואין צורך בפירוט רחב.
3. צירוף כל המסמכים : יש לצרף לכתב התביעה את כל המסמכים והראיות, לרבות חוזה השכירות ותצהירי עדות ראשית.
4. דיון תוך זמן קצר : בשונה מתביעות אזרחיות אחרות, בהן התובע ממתין תקופה ארוכה למועד דיון, הרי שבית המשפט דן בתביעת פינוי מדירה, תוך 30 יום מן המועד האחרון להגשת כתב הגנה בתביעה.
פתיחת תיק הוצאה לפועל
אם קיבל בית המשפט את תביעתו של המשכיר, יורה על פינויו של השוכר מן הנכס. במקרים לא מעטים, ממשיך השוכר בסירובו לפנות ובמצב זה, על המשכיר לפתוח תיק בהוצאה לפועל.
עלות הפינוי תהיה על המשכיר אך רשאי הוא להגיש תביעה כספית נגד השוכר, בה יכלול את כל הנזקים שגרם השוכר, לרבות הוצאות הפינוי.
פתיחת תיק הוצאה לפועל היא פעולה פשוטה מאוד. כל שנדרש הוא מילוי טופס מתאים, שניתן לקבלו בלשכת ההוצאה לפועל, אליו יצרף המשכיר, עותק מפסק הדין.
תביעת פיצויים נפרדת
פינוי דייר נעשה באמצעות תביעת פינוי ולאחר קבלת פסק דין לטובת המשכיר, יפנה להוצאה לפועל, לשם פינויו של השוכר.
מה בדבר הנזקים הכספיים שגרם השוכר למשכיר? יש להגיש תביעה כספית לפיצויים וזו נפרדת לחלוטין מתביעת הפינוי.
המשכיר רשאי לתבוע פיצוי בגין כל נזק שגרם השוכר, לרבות, הפסד דמי שכירות, הוצאות פינוי, תיקון הנכס בשל שימוש בלתי סביר של השוכר וכיו"ב.
יש לך שוכר סרבן המסרב לעזוב את הדירה? הגש תביעת פינוי שוכר ותוכל לדאוג לפינויו מן הנכס. קיבלת פסק דין אך השוכר ממשיך בסירובו? הוצאה לפועל תדאג לביצוע הפינוי. השוכר גרם לנזקים? הנך רשאי להגיש נגדו תביעת פיצויים.