כל מה שתרצו לדעת על החזרי מס
נכתב על ידי: דור גוליק
תאריך: 17/10/11

הקדמה קצרה

לפי נתוני מס הכנסה ל90% מהעובדים השכירים במשק מגיעים החזרי מס. גובה ההחזר הממוצע לעובד עומד על 8000 ₪. נתונים מדהימים ומפתיעים אלו מתייחסים לאותם אנשים שעובדים במקום מסודר המספק להם בסוף כל חודש תלוש משכורת ושדרכו שולם כחוק מס ההכנסה . בשונה מעצמאים הנדרשים לדיווח שוטף לרשויות. השכיר הממוצע לא מתנהל מול מס הכנסה ולכן קשה לו יותר, לאתר את ההוצאות בגינן מגיע לו החזר כספי. חשוב לציין את העובדה שמס הכנסה מאפשר להגיש את דוח החזרי מס. עד שש שנים אחורה. כך שאם לא הקדשתם את תשומת הלב לעניין יש לכם זמן ארוך לבקש את החזרי המס. בנוסף על כך חשוב לזכור שככל שיהיו לכם יותר מסמכים המעידים על הוצאות כספיות שוטפות. כך יקל עליכם בבוא העת להגיש את הדו"ח בצורה מיטבית.

ישנן סיבות רבות שבגינן מגיעים לעובד שכיר החזרי מס להלן כמה מאותםמקרים:

מעבר מקומות עבודה – בשנים האחרונות יותר עובדים שכירים עוברים תוך פרקי זמן קצרים יחסית בין מקומות עבודה. בעיקר נכון הדבר לשני מגזרים. מצד אחד עבודות שנתפסות כזמניות, כגון שליחים, זבנים וכ"ו. מאידך עובדי היטק המדלגים בין סטרט אפים ופרויקטים קצרי טווח אחרים. ברוב המקרים חשב השכר. האיש שאחראי על תלוש השכר של העובד לא מודע לכל ההטבות המס עליהן זכאי העובד..

עבודה רק בחלק משנת המס – ישנם מצבים בהם מסיבות יזומות או כפויות, מוצא את עצמו העובד לא מועסק. אם תקופת האבטלה היא חלק משנת מס מסוימת סביר להניח שמגיעים לו החזרי מס. והסיבה לך שחישוב המס הוא שנתי ויתכנו מצבים שאין חלוקה שווה בין החודשים בהם היה מובטל .

עבודה בסטטוס של רילוקיישן כאשר המעסיק הוא חברה ישראלית – לא מעט עובדי היטק מוצאים את עצמם עוברים לחו"ל מטעם המעסיק הישראלי שעבורו עבדו גם בארץ. בסיטואציה כזאת לא יועברו אליו כל ההחזרים אותם הוא מקבל אוטומטית בתלוש השכר כאשר הוא עובד בארץ. ונדרש תאום מיוחד מול מס ההכנסה בתום שנת המס הספציפית.

החזרי מס עבור הפרשות עבור קרן השתלמות ביטוחים שונים וקרנות פנסיה – ישנם עובדים שכירים שמסיבות שונות משלמים באופן פרטי ולא דרך תלוש השכר את קרנות הפנסיה, ביטוח חיים וקופות הגמל. כאשר לא מתלווה לתהליך ייעוץ מקצועי מתאים ושוטף של יועץ מס, מתגלים פערים מול ההחזרים המגיעים לעובד. ככל שהשכר יותר גבוה והניהול יותר חובבני כך גדל הפוטנציאל להחזר מס גבוה.

הוצאות מוכרות – מסתבר שגם לעובד שכיר ישנן הוצאות מוכרות להלן כמה מהבולטות: תרומות למוסדות מוכרים בסכום מצטבר של מעל 385 ₪ בשנה. עבודה מהבית וכל הכרוך בה. החזרים על פרמיה המשולמת בעבור ביטוח משכנתא, דמי חברות בגילדות מקצועיות כדוגמת לשכת עורכי הדין, ספרות מקצועית והשתלמויות מקצועיות.

השקעות בשוק ההון – לא מעט שכירים, פעילים מעבר לשעות העבודה בתור "סוחרי יום" או שהם מושקעים דרך ברוקרים מקצועיים. בשני המקרים יכולים להיווצר מצבים בהם מגיע להם החזר מס. להלן שתי דוגמאות עיקריות: הפסדים הנוצרים כתוצאה מהשקעה לא מוצלחת במניות, פיצול תיקי ההשקעה בין מספר גורמים.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article22058.aspx