האם שתו חלב בתקופות קדמוניות?
נכתב על ידי: רונית גלר
תאריך: 24/10/11

על פי מדענים בריטיים, האדם החל לשתות את החלב של בעלי החיים השונים לפני כשבעת אלפים וחמש מאות שנה. המדענים סבורים כי שתיית החלב של בעלי חיים החלה במדינות הבלקן והתפשטה לכל ארצות אירופה ולאחר גילוי אמריקה, התפשטה גם לשם. בתנ"ך אפשר למצוא עדויות לשתיית חלב ולשימוש בו כאמצעי קוסמטי. העדות הידועה ביותר היא על קליאופטרה, מלכת שבא שנהגה לרחוץ באמבטיות חלב, כדי לשמר את יופייה הרב. 

היכן נמצאו ממצאים ארכיאולוגיים הקשורים בחלב?

מחקרים על גבי מחקרים נערכו על חלב ועל מוצרי חלב. עד היום אין תשובות מוחלטות בשאלת הביצה והתרנגולת - מי קדם למי, היוגורט הקדים את החלב או החלב הקדים את היוגורט? מחקרים ישנים טענו כי בדרום-מזרח אירופה החלו לייצר מוצרי חלב זמן קצר לאחר שהחלה החקלאות היזומה. התגלו ממצאים ארכיאולוגיים שנמצאו ברומניה והונגריה ובהם כלי חרס שחלקם מכילים עקבות של שומן חלב ובחלקם נמצאו עקבות של חלבוני חלב. ממצאים אלה מיוחסים לאלף השמיני לפני הספירה.

לפי העדויות הארכיאולוגיות, איזה חלב שתו באירופה?

הנחת החוקרים כיום היא שבהתחלה החלב לא שימש לשתייה אלא להכנת מוצרי חלב בלבד. נראה שתחילה יוצרו היוגורט, הגבינה והחמאה ורק שנים ארוכות אחר כך החלו לשתות חלב טרי. על פי עדויות בכתב ועדויות ארכיאולוגיות, עמים רבים עשו שימוש בחלב: הרומאים שתו חלב עיזים וחלב כבשים והשתמשו בחלב זה להכנת גבינה. בבקר, לעומת זאת, השתמשו הרומאים כחיות עבודה בלבד. הקלטים והעמים הגרמנים העדיפו את חלב הבקר ולא שתו חלב כבשים או חלב עיזים.

ממה התקיים האדם לפני גילוי החלב?

על פי עדויות בכתב, כמו התנ"ך למשל, וגם על פי עדויות ארכיאולוגיות, כמו ציורים חרוטים במערות, האדם התקיים מאכילת פירות וירקות טריים אותם קטף ואכל מייד. לאחר המצאת החץ והקשת והמצאת סכיני האבן, החל האדם לצוד בעלי חיים ולאכול אותם נא, כפי שאוכלים בעלי החיים הטורפים. רק לאחר המצאת האש החל האדם לצלות את בשר בעלי החיים ולבשל את מזונו על המדורה. בשלב מאוחר יותר, החל האדם לביית את בעלי החיים ולהשתמש בהם לצרכיו: בזכרים השתמש לאכילת הבשר ומהנקבות חלב את החלב לשתייה ולהכנת מוצרי חלב.

איזה שינוי היה צריך לעבור גוף האדם?

גוף האדם צריך היה לעבור שינוי גנטי, כדי שיוכל לעכל את החלב וגם את מוצרי החלב כמו שוקו, שמנת ועוד. מחקרים חדשים שנערכו גורסים כי השינוי הגנטי שנעשה במערכת העיכול מנע את תופעות הלוואי שצריכת החלב ומוצרי חלב כמו שמנת עלולים היו לגרום. אותם מחקרים טוענים כי השינוי הגנטי במערכת העיכול התרחש עוד לפני שהאדם גילה את החלב, כלומר לפני האלף השמיני לפני הספירה. השינוי הגנטי הוא התפתחותו של האנזים המפרק את סוכר החלב (לקטוז) במערכת העיכול.

ומה קורה כיום?

כיום, רוב האוכלוסייה מורגלת בצריכת חלב ובצריכת מוצרי חלב כגון שוקו, יוגורט, שמנת, אשל וכדומה. רוב האנשים מכירים בחשיבות ספיגת סידן טובה בגוף, אותה מעניק החלב. חלק קטן מהאוכלוסייה סובל מחוסר באנזים המפרק את החלב (לקטוז) ולאותם אנשים מומלץ לצרוך מוצרים דלי לקטוז. על מדפי המקררים במרכולים ניתן למצוא מוצרים מתאימים, כמו חלב דל לקטוז גבינות קשות וגם יוגורט. שוקו, למשל, אפשר להכין בבית עם חלב דל לקטוז. גם הסובלים מחוסר בלקטוז חשוב שיקפידו לצרוך חלב ומוצרי חלב כגון שוקו או שמנת כדי לא לוותר על תוספת סידן יומית קבועה.


 
אודות המחבר
המאמר הודפס מאתר portal-asakim.com - אתר מאמרים עסקיים ומקצועיים
http://www.portal-asakim.com/Articles/Article22273.aspx